ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ
«Δεν είμαι χαζός» είπε ο Μουριάδης και έβγαλα λογαριασμό… για 5% μείωση!
Στο κενό τα όσα είπε ο Κώστας Κουνάκος ο οποίος δεν μπόρεσε να ξεχωρήσει τα τέλη από τον φόρο στην προηγούμενη συνεδρίαση και πυρά από Βαγγέλη Παππά για την στάση του Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου!
Δεν δέχθηκε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας δια του προϊσταμένου της Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, την πρόταση του Νίκου Ξανθόπουλου για την επιβολή των δημοτικών τελών.
Από την άλλη η διοίκηση του δήμου Καβάλας επιμένει να έχει επιβάλει τέλος ακόμη και στα μη ενεργά τετραγωνικά τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και φυσικά πάνω σε αυτό δεν συμφώνησε ο Ηλίας Καλανταρίδης ο οποίος αποχώρησε από την συνεδρίαση για το θέμα αυτό, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και από την Δήμητρα Τσανάκα.
Στο σημείο αυτό με παρέμβαση του δημάρχου Καβάλας ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία χωρίς να ακούσει τα όσα του έλεγε η πρώην δήμαρχος.
Ο Νίκος Ξανθόπουλος ζητώντας τον λόγο να στηρίξει την πρότασή του, έγινε δέκτης άρνησης από τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος εκνευρισμένος δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την διαδικασία.
Η άποψη της Οικονομικής Υπηρεσίας την οποία παρουσίασε ο δήμαρχος Καβάλας έχει ως εξής:
Τα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα υποβληθούν τα δημοτικά τέλη δίνουν 552.000 ευρώ περίσσευμα για το 2020, το οποίο επιστρέφεται στους δημότες.
Υπάρχει μια μείωση της τάξης του 5%. Με άλλα λόγια ο συντελεστής δημοτικών τελών για τον κωδικό ΔΤ στην Καβάλα είναι 1,85 ευρώ (από 2 ευρώ που ισχύει, άρα μείωση της τάξης του 5%) για τις οικιακές συνδέσεις, στις επαγγελματικές συνδέσεις η έκπτωση φτάνει το 15% κ.λ.π.
Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για το 2020 όπως προκύπτει από την Οικονομική Υπηρεσία θα έχουμε φέτος πλεόνασμα 850.000 ευρώ.
Μίλησε ο δήμαρχος για ένα παιχνίδι εντυπώσεων που παίζετε, και τόνισε ότι δεν είναι χαζός! «Θα πάμε το θέμα στην Αποκεντρωμένη και εκεί θα φανεί ποια πρόταση, η δική του ή του Ξανθόπουλου θα περάσει τελικά», υπογράμμισε.
Η Δήμητρα Τσανάκα τόνισε ότι όταν μιλάει ο δήμαρχος έχω δικαίωμα να δευτερολογήσω και του ξεκαθάρισε ότι πρόβλημά της δεν είναι ο Μουριάδης. Το θέμα είναι τι θα γίνει ο δήμος Καβάλας. Στην δική μας διοίκηση δεν κάναμε αυξήσεις και ξαφνικά άλλαξαν τα νούμερα. Με τους δικούς μας λογαριασμούς και μειώσεις κάναμε και πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας, και παίρναμε επιπλέον προσωπικό και μηχανήματα στην Καθαριότητα.
Λέτε την μισή αλήθεια της είπε ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και τόνισε ότι δεν δέχεται μαθήματα ηθικής από κανέναν.
Θα σας κλείσω τα μικρόφωνα έλεγε ξανά και ξανά ο Κώστας Πεφάνης ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενώ η Δήμητρα Τσανάκα φώναζε …τι λέτε καλέ!
Η πρόταση Ξανθόπουλου θετική από Τσανάκα, παρών ο Προμούσας
Ο Νίκος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι η δική του πρόταση έχει να κάνει με τα στοιχεία που ζητά ο Νόμος και για τον λόγο αυτό φέρνει μια πρόταση η οποία βασίζεται σε στοιχεία.
Ο ίδιος μίλησε για πραξικόπημα που έγινε την Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο και τελικά δεν ήρθε η πρότασή του για συζήτηση.
Τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών είπε ο Νίκος Ξανθόπουλος, είναι συνισταμένη των τετραγωνικών βάσει των οποίων βγαίνει ο λογαριασμός.
Ανέφερε τα θέματα τα οποία λύνει η ΚΥΑ με την οποία τις ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι συναρτώμενες με τα έσοδα και έξοδα, την εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, και κάποιους άλλους παράγοντες.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ληφθεί υπ’ όψη των όσων καθορίζει η ΚΥΑ και για τον λόγο αυτό στηρίζει την ορθότητα των λεγομένων του στην εν λόγω πρότασή του ο Νίκος Ξανθόπουλος.
Μετά από την εξέταση των στοιχείων που του έχει παραχωρήσει η Οικονομική Υπηρεσία λέει ο κύριος Ξανθόπουλος κύριο στοιχείο υπολογισμού είναι περίπου τα 4,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επί των οποίων θα πρέπει να γίνει και ο λογαριασμός.
Ο Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου απαντώντας στην πρόταση Ξανθόπουλου είπε ότι η πρότασή του θα έπρεπε να έχει την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας κατ’ αρχάς.
Αυτό δεν έγινε είπε ο κύριος Χατζηκωνσταντίνου και τα ποσά που εγγράφονται για να βγει ο λογαριασμός θα πρέπει να έχει κι άλλα στοιχεία υπ’ όψιν του.
Παραδέχθηκε ότι ο Δήμος Καβάλας όχι απλά από την περασμένη χρήση έβγαλε τα έξοδά του, αλλά έβγαλε και πλεόνασμα.
Σ.σ. Φυσικά το ερώτημα παραμένει πως προέκυψε κάτι τέτοιο.
Εν κατακλείδι η Οικονομική Υπηρεσία θεωρεί τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Νίκος Ξανθόπουλος μη ορθά και φοβάται ότι με τα στοιχεία αυτά δεν θα γίνει σωστή εκτέλεση των προϋπολογισθέντων.
Ο Νίκος Ξανθόπουλος τόνισε ότι δεν συμφωνεί με τα όσα ανέφερε και λέει ο κύριος Χατζηκωνσταντίνου.
Η Δήμητρα Τσανάκα είπε ότι θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς και ξαφνικά ζητήσαμε ενημέρωση για τα τετραγωνικά που έχει στην διάθεσή του ο Δήμος Καβάλας.
Είπε η κυρία Τσανάκα: «Στις 9/10 κάναμε ερώτημα και μας είπαν ότι 1,2 εκατομμύρια είναι τα τετραγωνικά. Ξαναεπανήλθαμε στο ερώτημα γιατί το νούμερο μας φάνηκε τρελό και σε νέο έγγραφο μας έδωσαν άλλο αριθμό τετραγωνικών μέτρων. Εκεί προέκυψε ότι έχουμε νέα δεδομένα και σήμερα έχουμε άλλα δεδομένα από τα στοιχεία της ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα ένα νούμερο που να ταιριάζει με τα προηγούμενα και θα πρέπει ο δήμαρχος να ερευνήσει το όλο θέμα γιατί η όλη κατάσταση εκθέτει την διοίκησή του.
Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποφασίζετε μια αύξηση πέρσι και σήμερα να βγαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Οι εισηγήσεις και της δημοτικής αρχής και του κυρίου Ξανθόπουλου έχουν πρόβλημα και πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Η παράταξή μας είπε η Δήμητρα Τσανάκα ότι ψηφίζει την πρόταση του Νίκου Ξανθόπουλου κι αυτό γιατί έτσι συμφέρει τους δημότες του δήμου Καβάλας».
Παρών δήλωσε ο Γιάννης Προμούσας που συμφωνεί με τα λεγόμενα της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Τι είπε ο Μάκης Παπαδόπουλος που ψήφισε θετικά!
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του, ότι αφού ανέλυσε διεξοδικά τα δεδομένα, η εκκρεμότητα που εμφανίζεται με τα τετραγωνικά είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί έχουμε άδικες αυξήσεις και τον τρόπο που θα επιστρέψει τα χρήματα που έχει πάρει. Θα πρέπει η διοίκηση να έχει εξετάσει τα θέμα των τετραγωνικών και να έχει ξεκαθαρίσει με καθαρά στοιχεία την θέση του.
Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δεν έχει κατανοήσει ότι οι δημότες δεν μπορούν να πληρώνουν τα αυξημένα τέλη, τα οποία τελικά οδήγησαν σε πλεόνασμα.
Η οικονομική αδυναμία των δημοτών μας είναι βόμβα που θα σκάσει και δυστυχώς δεν βλέπουμε τον δήμαρχο να έχει ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Ακόμη ο δήμαρχος και αντιπρόεδρος τη; ΔΙΑΑΜΑΘ δεν έχει φροντίσει να μην επιβαρύνονται από τα δυσβάσταχτα τέλη.
Ο δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δεν έχει ασχοληθεί με τις χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες με μια πόλη που δεν είναι καθαρή και βλέπω μόνο δαπάνες να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν βλέπω επίσης τον τρόπο να έχουμε μειώσεις και τελικά να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη του δημότη.
Περιμένουμε από τον δήμο να σταθεί δίπλα στους δημότες και οι μειώσεις που θέλει να κάνει η διοίκηση του Δήμου δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες που περνούν οι δημότες μας.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι μειώσεις δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα γιατί η διοίκηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις ανάγκες των δημοτών μας.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος στηρίζει την πρόταση του δήμου και της δημοτικής αρχής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μειώσεις.
Παράλληλα ο Μάκης Παπαδόπουλος άφησε ελεύθερους τους δημοτικούς του συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος είχε ένσταση για το αν η πόλη είναι ή όχι καθαρή, αλλά κάλεσε και τον Μάκη Παπαδόπουλο να πάει να ενημερωθεί για τις δαπάνες της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Τέλος ο Βαγγέλης Παππάς έψεξε την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας που αυτή φταίει για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με κακή πληροφόρηση και τελικά ψήφισε την πρόταση του Νίκου Ξανθόπουλου …για την τιμή των όπλων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε!