Απάντηση της Μεδώνη στον Μητροπολίτη Στέφανο «Δεν αδικήθηκαν ούτε οι Φίλιπποι, ούτε ο Απόστολος Παύλος!»

Τα έργα των Φιλίππων ήδη χρηματοδοτούνται και είναι σε εξέλιξη, με χρήματα από άλλες πηγές

Απάντηση στην μακροσκελή και αναλυτική από κάθε άποψη, επιστολή του σεβασμιότατου μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στεφάνου, έδωσε με δηλώσεις της στο «ΧΡΟΝΌΜΕΤΡΟ» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Στέφανος μεταφέροντας τον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας – το θέμα πρόσφατα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας – για την μη ένταξη έργων ανάδειξης των Φιλίππων στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» και «ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ» με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού, εκφράζει την αγωνία του «ζητώντας να απαντηθούν και να αποσαφηνισθούν τυχόν ασάφειες και παραλείψεις σε όσα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Η κ. Μενδώνη μιλώντας στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, επισημαίνει ότι «ήδη χρηματοδοτούνται έργα στους Φιλίππους από το τρέχον ΕΣΠΑ και μάλιστα θα υπάρχει και συνέχεια στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2028 που ξεκινάει σε ένα χρόνο. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν έργα στο ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ήταν να υπάρχουν έτοιμες προς δημοπράτηση μελέτες, οπότε έργα που δεν είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια για υλοποίηση, εντάχθηκαν σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Ουσιαστικά στα ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ εντάξαμε κενά που υπήρχαν για να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι δυο διαδρομές» και συνεχίζει η κ. Μενδώνη αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή φόβος για απαξίωσης των Φιλίππων και της ιστορίας τους, καθώς υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τόποι, όπως η Αθήνα και η Κόρινθος από τις οποίες πέρασε ο απόστολος Παύλος που δεν εντάχθηκαν στο ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Ο λόγος είναι ότι εκεί ήδη τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη χρηματοδότησης. «Το βασικό είναι να κατανοήσουν όλοι, ότι για να ενταχθεί ένα έργο για χρηματοδότηση πρέπει να υπάρχουν έτοιμες προς δημοπράτηση μελέτες. Αυτή την στιγμή η μοναδική εκκρεμότητα που έχουμε με τους Φιλίππους, είναι η χρηματοδότηση των έργων της πυρασφάλειας.

Την Πέμπτη θα ανακοινώσω την ένταξη για χρηματοδότησης της πυρασφάλειας σε πρόγραμμα για την Κλιματική αλλαγή στα μνημεία από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και τέλος επισήμανε η κ. υπουργός ότι «ας ετοιμαστούν μελέτες, να είναι έτοιμες για δημοπράτηση και το επόμενο ΕΣΠΑ είναι προ των θυρών, για να τις εντάξουμε και να προχωρήσουν και άλλα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων».

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα