ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Όχι στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Νομού μας Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας

Με τους εργαζόμενους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ελευθερίας κάτω από το Επιμελητήριο Καβάλας πραγματοποιήθηκε χθες η ευρεία σύσκεψη των φορέων της Καβάλας, για να αποφασίσουν να συντάξουν ψήφισμα για την βιωσιμότητα του εργοστασίου Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης.

Στη σύσκεψη που προήδρευσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας συμμετείχαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΕΒΕΚ Γιάννης Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος ου Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Κώστας Ποδάρας, οι αντιπεριφερειάρχες Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Κώστας Αντωνιάδης, ο Ανέστης Τσουρουκίδης από την πλευρά των ιδιοκτητών φορτηγών, ο Μακάριος Λαζαρίδης και η Βάσω Παπουτσή, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου Γιώργος Θεοφυλακτίδης, όλοι οι διευθυντές του εργοστασίου και εκπρόσωποι της βιομηχανίας κ.α.

Στην τοποθέτησή του ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μπαίνει μια τέτοια θηλιά στην εργοδοσία με τέτοιες απαιτήσεις την στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και μάλιστα από μια κρατική εταιρεία όπως είναι η ΔΕΠΑ και πραγματικά χτύπησε στην καρδιά του προβλήματος, για να μιλήσει για τις θέσεις των εργαζομένων που κινδυνεύουν.

Οι τοποθετήσεις

Ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Έχουμε μια σχέση που είναι μονοπωλιακή και μια ύλη που είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να παράγει λίπασμα το εργοστάσιο. Έχουμε μια περίπτωση που σε όσα θεωρούνται χρωστούμενα, υπάρχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τον οποίο ως Καβάλα και όλοι οι φορείς έχουμε ζητήσει να τακτοποιηθούν , διότι δεν είναι θέμα ενός μέσου θέρμανσης, αλλά μια πρώτη ύλη που είναι αναγκαία για να μπορεί να δουλέψει η παραγωγική διαδικασία και τέλος υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν και εξ αυτών διαχέεται όλη η ωφέλεια σε όλη την κοινωνία της Καβάλας. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι άλλων ειδικοτήτων σε σχέση με τη παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι το εργοστάσιο παράγει λιπάσματα για εντός και εκτός Ελλάδας. Όμως αυτό καταφέρνει να λειτουργεί ρυθμιστικά στην αγορά . Όλα αυτά πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε και να διατυπώσουμε την θέση μας. Η δική μου τοποθέτηση είναι πως πρέπει η ΔΕΠΑ να βρεί ένα τρόπο που να διασφαλίζει την λειτουργία της, από την άλλη πλευρά όμως να μην φέρνει σε μ ια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας το εργοστάσιο. Αυτό πρέπει να γίνει με παρέμβαση όλων των φορέων. Θα πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα ώστε να μπορέσουμε μέσα στα πλαίσια της αγοράς να μπορεί να λειτουργήσει και το εργοστάσιο. Εκείνο που με ανησυχεί είναι πως η σύσκεψη αυτή γίνεται απουσία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νομού μας».

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε ότι: «Εκφράζω την αγωνία της κοινωνίας ως Δήμαρχος και να εκφράσω την αγωνία του Δ.Σ όπως μεταφράστηκε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο κλίσει αυτό το εργοστάσιο αυτή η πόλη θα δοκιμαστεί πολύ άσχημα. Θα μείνουν τόσες οικογένειες στον δρόμο και θα θιγούν τόσα επαγγέλματα. Η πόλη μας απογυμνώθηκε από πολλούς παραγωγικούς τομείς , μας έμειναν τα πετρέλαια και τα λιπάσματα και τώρα αγωνιούμε. Θεωρώ πως με κάθε τρόπο πρέπει να δείξουμε προς το δικαστήριο και προς την κυβέρνηση, ότι η κοινωνία αγωνιά. Η κοινωνία είναι εδώ πίσω από αυτούς τους ανθρώπους. Για το Δ.Σ όλοι οι εργαζόμενοι είναι παιδιά αυτής της κοινωνίας και προσπαθούμε να τους προστατέψουμε. Εδώ πριν να γίνει κάτι γιατί μετά θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και θα είναι πολύ αργά μετά. Εάν δε λάβουν θέση οι βουλευτές της περιοχής, δεν θα έχουμε ελπίδες. Πρέπει επιτέλους να χτυπήσουν χέρια στα τραπέζια και να βάλουν τις φωνές. Δεν μπορεί να καταστρέφεται μια πόλη για χρόνια και να εξακολουθούμε να έχουμε αυτά τα μυαλά.

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης τόνισε ότι: «Το εργοστάσιο έχει μείζονα ευθύνη για την Ελλαδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα δώσει μια λύση και να γίνουμε μοχλός πίεσης», ενώ ο Μιχάλης Παπαδόουλος από το ΤΕΕ ΑΜ, υπογράμμισε ότι» «Έχουμε 35 διπλωματούχους μηχανικούς και 700 εργαζόμενους. Πρέπει οι προσπάθειες να γίνουν συντεταγμένα για την επίλυση της υπόθεσης».

Καταπέλτης ο Ανέστης Τσουρουκίδης ανέφερε ότι: «σταθήκαμε δίπλα στο εργοστάσιο το οποίο και εμάς, μας πληρώνει με εξάμηνες επιταγές. Η συμπεριφορά του κρατικού κόσμου πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας όπως πάντα. Όμως ως αυτοκινητιστές, σας λέμε πως πρέπει να δείτε διαφορετικά το φορτηγό που δουλεύει για τη μεταφορά των λιπασμάτων».

Ο Γιώργος Γραμμένος υπογράμμισε: «Μιλώ ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας , που η θέση του είναι λεπτή. Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι το ψήφισμα που εκδόθηκε εκφράζει την άποψη όλης της Καβάλας. Το σίγουρο είναι πως πολιτικά σχέδια στις πλάτες της βιομηχανία δεν θα δεχτούμε . Απαιτούμε κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ΒΦΛ . Συντασσόμαστε με το ψήφισμα και θέλουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της βιομηχανίας».

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης πρόεδρος του ΟΕΒΕΚ υπογράμμισε ότι: «στην υπόθεση υπάρχει πολιτικό παιχνίδι. Η ΔΕΠΑ το να εκθέτει την ΒΦΛ σε τέτοια κατάσταση το μόνο που κάνει είναι να την πηγαίνει ξεκάθαρα προς κλείσιμο», ενώ ο Βασίλης Λεμονίδης του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι: «το βέβαιο είναι στους καιρούς μας πως όποιος πληρώνει μετρητοίς θα κλείσει. Δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα είναι δίπλα σας σε κάθε ψήφισμα».

Εκτός τόπου και χρόνου ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Κώστας Ποδάρας βρήκε τόπο και χώρο για να αναφέρει ότι: «στηρίζουμε την ΒΦΛ Πρέπει και οι 760 εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να γίνουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης όπως ορίζει ο νόμος», ενώ διφορούμενη σε σχέση με την θέση του κόμματος της ΝΔ ήταν ο Μακάριος Λαζαρίδης που ανέφερε ότι: «Παλεύουμε για μια βιομηχανία που στηρίζει την εθνική οικονομία. Και εμείς ως ΝΔ θα σας στηρίξουμε».

Τέλος ο Γιώργος Θεοφυλακτίδης από την πλευρά των εργαζομένων είπε πως: στόχος είναι στην επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μαζί για να ανατρέχουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι κακό για μας. Να διεκδικήσουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το εργοστάσιο ανοιχτό».

Στη σύσκεψη κλήθηκε και ο Νίκος Βογιατζίδης που κάθισε δίπλα στον πρόεδρο του ΕΥΚ Κώστα Ποδάρα και ανέφερε τις γνωστές του θέσεις.

Τέλος αναγνώστηκε και ομόφωνα ψηφίστηκε το ψήφισμα που ακολουθεί.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ οι φορείς της Καβάλας, για να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την στήριξη μας στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δέχονται μια συστηματική επίθεση που φαίνεται να μην εξυπηρετεί κάποιο σκοπό αλλά συγκεκριμένες σκοπιμότητες, εν τέλει όμως απειλεί την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Οι φορείς της Καβάλας, στηρίζοντας συνεχώς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της λειτουργίας της Βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, θεωρεί ότι τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην λειτουργία της, μόνο κακό θα φέρουν στην οικονομία της περιοχής.

Το προβλήματα ξεκίνησαν εξαιτίας της επιμονής της ΔΕΠΑ για τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου.Το ζήτημα του χρέους (και των τόκων αυτού) της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, που η ELFE αμφισβητεί και επιμένει ότι είναι λογιστικό και τεχνητά δημιουργημένο, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης προς εκκαθάριση. Μέχρις ότου η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη και απερίσπαστη, καταλήξει στην απόφαση της, δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να οδηγεί σε τετελεσμένα γεγονότα και κυρίως δεν πρέπει και δεν μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Η ΔΕΠΑ είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να προμηθεύει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου που είναι η πρώτη ύλη για το ελληνικό λίπασμα . Η λειτουργία του εργοστασίου είναι καθημερινή σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα . Είναι λυπηρό η ΔΕΠΑ να ζητά όρους τους οποίους εκ των προτέρων γνωρίζει πως η λιπασματοβιομηχανία αδυνατεί να υποστηρίξει. Η αγορά, δηλαδή ο Έλληνας αγρότης και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές 6μηνης τουλάχιστον διάρκειας. Αυτές οι επιταγές δίδονται στη ΔΕΠΑ αφενός έναντι παλαιάς οφειλής και αφετέρου προπληρώνουν τη τρέχουσα κατανάλωση.

Η Βιομηχανία χρόνια τώρα, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτήν. Είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που συμβάλει στην επιχειρηματικότητα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Βιομηχανία με αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομίας μας.

Είμαστε στο πλευρό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβαλης στο Νομό μας . Είμαστε στο πλευρό των 800 άμεσα εργαζομένων και των οικογενειών τους που ζούνε από τη λειτουργία του εργοστασίου. Είμαστε δίπλα στο πλήθος των εταιριών κατά κύριο λόγο μελών μας που έμμεσα προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στο εργοστάσιο, ως προμηθευτές ή εργολάβοι.

Όχι στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Νομού μας

Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας .

Δεν πρέπει να στερηθεί ο Έλληνας αγρότης το Ελληνικής Παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα από την μοναδική εναπομείνασα λιπασματοβιομηχανία της χώρας μας και να στραφεί σε εισαγόμενα λιπάσματα πολυεθνικών εταιρειών. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, και αντίστοιχα μεγάλη και η ευθύνη όλων μας και πρωτίστως του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ.

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τη συνέχιση της λειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας

«Ένας από τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Διοίκησής μας είναι η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, η οποία σε συνδυασμό με έργα και παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, στην ενέργεια και στον τουρισμό, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Δεδομένου ότι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας εδώ και χρόνια – και εν μέσω κρίσης – προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και επιπλέον συνεργάζεται και με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε με τη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης Βιομηχανίας και ότι στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΓΣΕΕ

Φάλτσα ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τους εργαζομένους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων με ελαφρά κάλυψη στην κυβέρνηση

Με τίτλο «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυβέρνηση και εργοδοσία της ΒΦΛ απέναντι στους εργαζομένους και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας», η ΓΣΕΕ εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση: «Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στον Τύπο στοιχείων για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE και την εμπλοκή σε αυτήν πολιτικών προσώπων και όχι μόνον, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια το αίτημα για τη διάσωση της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας με γνώμονα την κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα: επιχειρηματική, περιβαλλοντική, εργασιακή.

Η ΓΣΕΕ παρακολουθεί στενά την υπόθεση της ΒΦΛ από τις αρχές του 2017 και όλο αυτό το διάστημα έχει επισημάνει τα «κακώς κείμενα» της διοίκησης της βιομηχανίας. Χαιρόμαστε που σήμερα, έστω και ετεροχρονισμένα, ορισμένοι ψελλίζουν αυτά τα οποία εμείς εδώ και καιρό «φωνάζαμε». Απλά σήμερα, δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Βρισκόμαστε στο «και πέντε»…

Ο «επιχειρηματίας» Λαυρεντιάδης θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο εργοστάσιο, σε όλους τους εργαζόμενους, απέναντι στους θεσμούς και τους νόμους της χώρας, απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Η Κυβέρνηση, ως θεματοφύλακας των αξιών που θα πρέπει να πρεσβεύει στη χώρα η υγιής επιχειρηματικότητα, θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να διασφαλίσει τη νομιμότητα, το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων, της Εθνικής Οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί από την εργοδοσία της ΒΦΛ, κινούμενη στο πλαίσιο που ορίζει η εργατική νομοθεσία, να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και να μεριμνήσει για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όλων των εργαζομένων.

Καλεί δε όλους τους υπαλλήλους της Βιομηχανίας να συσπειρωθούν γύρω από το μοναδικό αναγνωρισμένο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και όλοι μαζί να δουλέψουν προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης κανόνων αξιοπρέπειας στην εργασία τους αλλά και προοπτικής για το μέλλον.

Κάθε άλλη συσχέτιση με Σωματεία-φαντάσματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της διοίκησης της εταιρείας και συμβάλλουν στη διαιώνιση των επικίνδυνων «παιχνιδιών» της δεν είναι παρά επιπλέον νερό στον μύλο της εργοδοτικής και εργασιακής ασυδοσίας που, με μαθηματική ακρίβεια, απειλεί να γίνει η «ταφόπλακα» της μοναδικής βιομηχανίας λιπασμάτων στη χώρα».

Θα πρέπει να γνωρίζει η ΓΣΕΕ και το τοπικό της ΕΥΚ Καβάλας ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν είναι δύο κατηγοριών και η τακτική την οποία ακολουθεί απλά οδηγεί τους εργαζόμενους στο να αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την κορυφαία αυτή Συνομοσπονδία εργαζομένων που ουσιαστικά έχει ξεχάσει την ιστορία της.

Από την άλλη η ΓΣΕΕ επιχειρεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο σε αναγνωρισμένους και μη και όσον αφορά την κυβέρνηση της δίνει ένα χαστούκι υποτίθεται που είναι χάδι στις παρειές της. Κατάντια!

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα