ΕΝΑ COSMOPOLIS ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ …BAKIRTZIADA Από το πάρκο στη Μυροβόλο μια κίνηση εσωστρέφειας

Απογοήτευσε το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Άλκης Ζοπόγλου για το φετινό Cosmopolis μια και πρόκειται για ανάδειξη τοπικών δυνάμεων (ένα τοπικού χαρακτήρα φεστιβάλ για την ακρίβεια) το οποίο και λόγω απόστασης (από το Πάρκο στη Μυροβόλο είναι το επιμύθιό του) παρουσιάζει την μοναδική του εσωστρέφεια…

Δεν περιμέναμε κάτι πιο φαντασμαγορικό μια και από την αρχή γνωρίζαμε ότι δεν θα προέκυπτε, αλλά πραγματικά μας ξάφνιασε η δήλωση του δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη στην παρουσίαση του προγράμματος αναφέροντας ότι: «λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την δημόσια υγεία αναλάβαμε την μεγάλη ευθύνη, χωρίς να αποποιούμαστε των ευθυνών μας, και στηρίξαμε εμπράκτως την υλοποίησή του».

Με άλλα λόγια το φεστιβάλ ουσιαστικά φέτος έρχεται να ενισχύσει οικονομικά τους καλλιτέχνες και τίποτε περισσότερο μια και η αγκαλιά στην οποία αναφέρθηκε έχει …στόχο αυτή την παράμετρο.

Βέβαια για μια φορά ακόμη «έριξε χολή» σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις λέγοντας ότι η στάση του πάει κόντρα στην … «άδικη και ανούσια κριτική απέναντί μας».

Τέλος ο δήμαρχος βάφτισε την εσωστρέφεια αναβάθμιση και εδραίωση του φεστιβάλ «σαν μια μοναδική και ποιοτική καλλιτεχνική πρόταση από την Βόρεια Ελλάδα που απλώνεται σε όλο τον κόσμο». Κόψε κάτι δήμαρχε!

Ο πρόεδρος της Δηλωφέλεια Τάκης Αγγελίδης, ήταν πιο μαζεμένος και αρκέστηκε να αναφέρει επί της ουσίας ότι: «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μέσα από συνετή οικονομική διαχείριση ένα πολιτιστικό γεγονός αλληλεπίδρασης με ευρεία συμμετοχή όλων- καλλιτεχνών- κοινού – τοπικής αγοράς και λοιπών φορέων, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα».

Με άλλα λόγια να περιμένουμε και εισπράξεις μια και το προϊόν που θα παραχθεί θα είναι για εμπορική κατανάλωση!

Ο κύριος Αγγελίδης προεξόφλησε ότι το φεστιβάλ θα γίνει και ανέφερε ότι, «τον χειμώνα του 2022 υπάρχουν επίσης δρομολογημένες δράσεις που θα σας τις παρουσιάσουμε στην πορεία».

Κλείνοντας, πήρε το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής Άλκης Ζοπόγλου που τόνισε ότι «Στην ενότητα CosmoHome οι κάτοικοι της παλιάς πόλης ανοίγουν τα σπίτια, τις όμορφες αυλές και τις γειτονιές τους για να υποδεχθούν το φεστιβάλ και έτσι οι υπέροχοι ήχοι, ξεκινούν το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου ταξιδεύει κάθε χρόνο το Cosmopolis.

Από 08 Ιουλίου έως και 12 Αυγούστου κάθε Πέμπτη, στις 6 εβδομάδες που διαρκεί και ταυτόχρονα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης, λαμβάνουν χώρα 24 μουσικά events.Η εκκίνηση θα γίνεται από τον Άγιο Νικόλαο με ένα liveστις 19.30 και θα συνεχίζεται με άλλα 3 ταυτόχρονα στην παλιά πόλη στις 21.00 το βράδυ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά για την πρώτη ενότητα του φεστιβάλ μπορείτε να το διαβάσετε στο 1ofreepress του φεστιβάλ, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες για σημαντικά γεγονότα στα πλαίσια του Cosmopolis.

Φεστιβάλ Αργύρη Μπακιρτζή;

Ο κύριος Ζοπόγλου ανέφερε επίσης ότι: «Το 2021, το Cosmopolis «τραγουδάει» τους στίχους του Αργύρη Μπακιρτζή, του ανθρώπου που ύμνησε όσο κανείς την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από τραγούδια που αγαπήθηκαν από όλους τους Έλληνες.

Το φεστιβάλ μας φέτος εμπνέεται από αυτά τα τραγούδια και από τον άνθρωπο που, αν και μη Καβαλιώτης, λάτρεψε αυτή την πόλη, δούλεψε σ’ αυτή για 30 χρόνια και μεγάλωσε εδώ την οικογένειά του.

Εμβληματικοί στίχοι του, που εμπνέονται από, ή αναφέρονται στην Καβάλα, γίνονται τα δικά μας «συνθήματα» και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Cosmopolis, να συμμετέχει στο «δικό μας Φεστιβάλ»! Αυτά τα «συνθήματα» έχουν γίνει εικαστική δημιουργία στην παρουσίαση του φεστιβάλ, μέσα από μία πανσπερμία γραμματοσειρών, μια «ωδή» στην τυπογραφία που συμβολίζει παράλληλα και την πολυτασικότητα – πολιτισμικότητα του Cosmopolis.

Παράλληλα, στους ίδιους φιλόξενους χώρους που θα γίνονται οι συναυλίες, θα τρέξει η δράση συνεργασίας του Φωτογραφικού ομίλου Καβάλας, του συλλόγου Μικρασιατών και του συλλόγου της Παλιάς Πόλης, με τίτλο “Γεωγραφία των συναισθημάτων ”μια δράση που συντονίζει η ομάδα Postcards from home. Εκπρόσωπος του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, θα σας δώσει πιο αναλυτική εικόνα και περισσότερες λεπτομέρειες αμέσως μετά. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω δημοσίως τους εκπροσώπους των συλλόγων (Μικρασιάτες και Σύλλογος ΚΑΣΤΡΟ της Παναγίας), που συμμετέχουν ενεργά και με πολύ αγάπη σε αυτό το έργο. Είναι μια πραγματικά πολύτιμη συνέργεια.

Επίσης στα πλαίσια της υποστήριξης της τέχνης της φωτογραφίας, στις 31 Ιουλίου στα πλαίσια του Cosmo Home φιλοξενείτε στην Δημοτική Καπναποθήκη το “LucyArtResidency” μια ανοικτή εκδήλωση που αφορά την σύγχρονη τέχνη και την φωτογραφία».

Μια ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμα είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι το φεστιβάλ προγραμματίστηκε και είναι κομμένο και ραμμένο για να πάρουν τις δουλειές κολλητοί και παρατρεχάμενοι!

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα