Επιστολές από την μεγάλη επιδημία χολέρας στην Καβάλα του 1893-94

Please select a featured image for your post

Δύο σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα φιλοξενούνται στην έκθεση “Σελίδες Ταχυδρομημένης Ιστορίας”, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο αφορά την πρώτη σχεδίαση της Ελληνικής σημαίας και συγκεκριμένα, πρόκειται για σελίδες από την επιστολή ενός Αμερικανού φιλέλληνα το 1824 με τα στοιχεία J.J.L ο οποίος καταγράφει σημαντικές πληροφορίες για τη ελληνική επανάσταση και διασώζει τα πρώτα σχέδια και λάβαρα των αγωνιστών, ανάμεσα στα οποία και η πρώτη εικόνα της σημαίας του Ελληνικού Κράτους.

Στην επιστολή του 1824 περιλαμβάνεται ένα πρωτότυπο σχέδιο με την ελληνική σημαία η οποία μοιάζει με την σημερινή της όψη.

Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα λωρίδες που αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία».

Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης.

Όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας, με την οποία καθιερώθηκαν το κυανό και το λευκό ως χρώματα της σημαίας ελήφθη το 1822 στην Α’ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, η οποία ψήφισε το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος.

Τότε ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της. Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος».

Η χολέρα της Καβάλας

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται δυο επιστολές γραμμένες στις 8 Σεπτεμβρίου 1893 και 2 Απριλίου 1894, από εξέχοντα Έλληνα χριστιανό γιατρό, έναν εκ των επιφανών κατοίκων της Καβάλας, που αναφέρεται στην απειλή επιδημίας χολέρας στην πόλη, αλλά και σε επεισόδια ανάμεσα σε Χριστιανούς και Εβραίους της πόλης.

Η έκθεση

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:30, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη-Πλ. Ιπποδρομίου).

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιστολές και φάκελοι αλληλογραφίας που ταχυδρομήθηκαν από το 1924 μέχρι το 1967, μέσα από τη μελέτη των οποίων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την ελληνική ιστορία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2019 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ωρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00-14:00 & 18:00-21:00.

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα