Πολλά φλύαρα λόγια αλλά επί της ουσίας είμαστε ακόμη στην αρχή!

Δεν καταλάβαμε αυτό που είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης στην χθεσινή του απολογιστική συνέντευξη Τύπου μια και ήθελε να επικοινωνήσει το έργο του για 6,5 χρόνια στο τιμόνι του ΟΛΚ.

Τόνισε ότι «το λιμάνι ανήκει στον κόσμο της Καβάλας», πράγμα κοινότυπο και χωρίς ουσία.

Από κει και πέρα ο κύριος Ηλιάδης ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος από το έργο που επιτέλεσε και ιδιαίτερα τόνισε επίσης το κοινότυπο ότι μάλωσε με πολύ κόσμο και ιδιαίτερα με υψηλά ιστάμενους που του ασκούσαν πίεση» λες και μια θέση ευθύνης δεν εμπεριέχει και το ανάλογο «μπούλινγκ»!

Κατά τα άλλα απαρίθμησε σε έναν μακρύ μονόλογο έργα και νούμερα, αλλά επί της ουσίας κάτι μεγάλο και ουσιαστικό δεν ακούστηκε παρά μόνον οι εξέδρες, ο προσήνεμος μώλος που ξεκίνησε επί νομαρχίας Θεόδωρου Καλιοντζή και περιφερειάρχη Δημήτρη Σταμάτη (2008) και ολοκληρώθηκε επί αειμνήστου Γεωργίου Παυλίδη!

Για να μην αδικήσουμε τον απερχόμενο πρόεδρο θα δούμε μερικά σημεία της παρουσίασής του ασχολίαστα μια και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του:

Η Ο.Λ.Κ. Α.Ε. είναι υπεύθυνη για την διαχείριση τεσσάρων Λιμένων.

– Λιμένας Καβάλας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» που εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση, τον τουρισμό, τον αλιευτικό στόλο και τον ναυταθλητισμό.

– Λιμένας Ν. Καρβάλης-Καβάλας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β» που εξυπηρετεί την εμπορική κίνηση.

– Λιμένας Κεραμωτής που εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση από και προς το νησί της Θάσου, την διακίνηση χύδην φορτίων, τον τουρισμό και τον αλιευτικό στόλο.

– Λιμένας Ελευθερών που εξυπηρετεί την διακίνηση χύδην φορτίων , τον αλιευτικό στόλο και τον τουρισμό.

Πόλη, λιμάνι και κοινωνικοί θεσμοί, οφείλουν να λειτουργούν συντονισμένα και συναινετικά για την εξυπηρέτηση της Εθνικής Οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Είναι σημαντικό να κατανοεί κανείς την ιστορία του λιμανιού και της πόλης, ιδιαίτερα της αλληλεξάρτησης τους.

Η Διοίκηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση της εταιρείας, έχοντας θετικές οικονομικές επιδόσεις.

Η εταιρεία από το 2001 που μετατράπηκε από Λιμενικό Ταμείο σε Α.Ε. μέχρι και το 2012, παρουσίαζε πλην μίας χρονιάς (λόγω της απεργίας των Λιμενεργατών στην Θεσ/νίκη και μεταφοράς της εμπορευματικής κίνησης στον εμπορικό Λιμένα Καβάλας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄») ζημίες, με αποτέλεσμα οι σωρευμένες ζημίες να ξεπεράσουν το 50% του κεφαλαίου της εταιρείας.

ΚΑΠΟΙΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Προχωρήσαμε σε κτηματολογικές εγγραφές της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που αφορούν την χερσαία ζώνη λιμένα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

Ολοκληρώσαμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων της Χ. Ζ. Λιμένα Καβάλας, που δεν είναι αναγκαίοι στις επιχειρησιακές ανάγκες της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. ώστε να παραχωρηθούν στον Δήμο Καβάλας.

Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

Ολοκληρώσαμε την δράση SEA2SEA , αντικείμενο της οποίας είναι η στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξη ενός διατροπικού δικτύου μεταφορών μεταξύ των Λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα Λιμάνια Μπουργκάς και Βάρνας.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας, δρούμε για την αύξηση (ανάπτυξη) του τουρισμού κρουαζιέρας.

Για το εμπορικό Λιμάνι «Φίλιππος Β΄»

Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 το έργο της κατασκευής του αποσπασμένου μόλου μήκους 200μ., προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019 το έργο «επέκταση κρηπιδωμάτων βορείου τμήματος, δυτικού τομέα» μήκους 510 μ. προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ. (Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών)
Εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες από την ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, με τις οποίες ολοκληρώνεται το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου της Νέας Μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής (Ν.Μ.Σ.Γ.) μήκους 31,8 χλμ. που θα συνδέει τον εμπορικό λιμένα Καβάλας με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη -Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης.

Για το τουριστικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος»

Το 2017 ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικά αλληλένδετα έργα.

Πρόκειται για την θωράκιση και την επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 80 μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ. (Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης)
Ολοκληρώθηκε το 2016 το έργο «κατασκευή των πλωτών εγκαταστάσεων » προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. (Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης), πλέον υπάρχει δυνατότητα ελλιμενισμού για περίπου 240 τουριστικά και ναυταθλητικά σκάφη..
Ολοκληρώθηκε με ΚΥΑ η παραχώρηση κτιρίου από την ΟΛΚ ΑΕ για τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας.
Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώσαμε έργο που αφορά καθαρισμό του βυθού από φερτά υλικά, τοποθέτηση προσκρουστήρων, παροχή υδροδότησης στον προσήνεμο μόλο, αυξάνοντας τις θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων.
Τον Δεκέμβριο του 2018 εντάχθηκε στο ΠΔΕ του ΥΝΑΝΠ η μελέτη του έργου «Επέκταση κρηπιδωμάτων και προσήνεμου μόλου καθώς και δίκτυα Η/Μ στη Χ.Ζ. της ιχθυόσκαλας, στον Κεντρικό Λιμένα Καβάλας», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Ώριμο 100% από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων είναι το έργο «ανάπλαση τμήματος Χ.Ζ.Λ. Καβάλας επί της οδού Αβέρωφ». Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 887.000 ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της ΟΧΕ 2 «Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού».
Αποστείλαμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επικαιροποιημένο τεχνικό φάκελο, σύμφωνα με το Ν. 4568/2018, με στόχο την αδειοδότηση λειτουργίας υδατοδρομίου.

Λιμένας Κεραμωτής

Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση μελέτης ανακατασκευής της παλαιάς σκάλας. Εγκαταστήσαμε pillars υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σκαφών.
Παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό, με την έκδοση της απαραίτητης Κ.Υ.Α. κτίριο επί της Χ.Ζ.Λ. στο Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κεραμωτής, για την στέγαση του.
Λιμένας Ελευθερών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Εγκαταστήσαμε pillars υδροδότησης και ηλεκτροδότησης σκαφών.

Επίλογος

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης μετά από 6,5 χρόνια θητείας, δήλωσε πως είναι πολύ ευχαριστημένος από το έργο που έγινε αυτά τα χρόνια στον Οργανισμό Λιμένα .

Όπως είπε « Μάλωσα με πολύ κόσμο, ιδιαίτερα με υψηλά ιστάμενους και δέχτηκα μεγάλη πίεση για πράγματα που έπρεπε να γίνουν ή όχι. Παρ όλ αυτά έμεινα αμετακίνητος στις θέσεις μου και ότι έκανα το έκανα μόνο για το καλό της Καβάλας, κάτι που στο τέλος παρά τις αρνητικές του θέσεις το κατάλαβαν και αυτό με ικανοποιεί και με ευχαριστεί.»

Συνεχάρη την νέα διοίκηση και ευχήθηκε δύναμη και καλό έργο, ακόμη καλύτερο απ το δικό του. Σήμερα μάλιστα θα συναντηθεί μαζί της και θα κάνει πολλές συζητήσεις προς ενημέρωση της επ όλων των θεμάτων, αναλυτικά. Υποσχέθηκε δε πως θα είναι δίπλα τους συνεχώς.

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Β Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, το Λιμενικό Σώμα Καβάλας, την διοίκηση των Τεχνικών Έργων και ιδιαίτερα τον κ. Καραβά, την Κτηματική Υπηρεσία, το Τελωνείο και τους πράκτορες ,τους εξωτερικούς συνεργάτες και κυρίως τους εργαζόμενους στον ΟΛΚ που είναι εξαιρετικοί.

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα