Ξέσπασε η Δήμητρα Τσανάκα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο “Τώρα πια η Περιφέρεια ΑΜ-Θ πρέπει να πάρει επάνω της το πρόβλημα. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!”

Όλοι ζητούν συνολική και σταθερή στάση για την έλευση νέων μεταναστών ενώ υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στο Σώμα μεταξύ αριστερών και δεξιών! Επίθεση Μουριάδη στον Ξανθόπουλο για την προηγούμενη στάση του στην διοίκηση Τσανάκα. Οι παρατάξεις Βέρρου και Ποτόλια δεν αποδέχθηκαν το ψήφισμα των κατοίκων του Περιγιαλίου.

Ακόμη ψάχνουν την Νομιμότητα στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας σχετικά με τα θέματα τα οποία φέρνουν στο Σώμα, όπως για παράδειγμα το θέμα της αλλαγής της ονομασίας του συνδυασμού του Δημήτρη Βογιατζή πράγμα για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του πρώην προέδρου του συμβουλίου στον Γιώργο Γραμμένο.

Εκείνος είπε την άποψή του και τελικά το ζήτημα του κυρίου Βογιατζή πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή στο δικαστήριο για να βρεθεί μια λύση.

Με αυτά ξεκίνησε την συνεδρίαση του το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα χθες.

Το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο

Η συνέχεια ανήκε στους εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιγιαλίου, ένας εκ των οποίων παρέδωσε το γνωστό ψήφισμα των 11 συνοικιακών συλλόγων της Καβάλας, για το θέμα της νέας εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο Ασημακοπούλου και ζήτησε να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο και να διαβαστεί.

Επικαλέστηκε μάλιστα ότι ο επικεφαλής συνδυασμού, Νίκος Ξανθόπουλος, συγκέντρωσε υπογραφές τις οποίες συγκέντρωσε για να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση!

Ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι με τις τελευταίες επαφές που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρε την διαβεβαίωση ότι θα εγκατασταθούν μόνο 350 μετανάστες και θα αυξηθεί η ασφάλεια των πολιτών που κατοικούν στην περιοχή.

Παράλληλα ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ενώ είπε για Νομικά Μέτρα τα οποία θα πάρει τελικά θα πάει για αργότερα μια και δεν υπάρχει εγγραφή των ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Κι αυτό γιατί υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με το μέρος του ακινήτου που ανήκει στον Δήμο Καβάλας.

Υπάρχει διαβεβαίωση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη ότι μέχρι το τέλος του 2020 το στρατόπεδο Ασημακοπούλου θα αδειάσει. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος ανέφερε ότι «αυτά τα έχουμε ξανακούσει…».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμητρα Τσανάκα, ανέφερε ότι η μετριοπαθής στάση του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι θετική. Αλλά θα πρέπει να διατρανώσουμε την θέση μας ότι δεν θέλουμε κέντρο φιλοξενίας στον αστικό ιστό και θα πρέπει ο ίδιος ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, να έρθει στην Καβάλα και να μιλήσει με τους κατοίκους ώστε να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα των κατοίκων του Περιγιαλίου.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κύριος Μέτιος την στάση του και την θέση του και κάλεσε η κυρία Τσανάκα την διοίκηση του Δήμου να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη ΑΜ-Θ Κωστή Σιμιτσή ώστε να μεσολαβήσει στον περιφερειάρχη να γίνει αυτή η συνάντηση.

Στο σημείο αυτό ο κύριος Μουριάδης ανέφερε ότι δεν χρειάζεται μεσάζοντες και μπορεί ο ίδιος να μιλάει απ’ ευθείας με τον περιφερειάρχη!

Ο Νίκος Μουρτασάγας ζήτησε από τον δήμαρχο να ξεκαθαρίσει την θέση του και την στάση του μια και ο ίδιος έχει κάνει διάφορες δηλώσεις οι οποίες είναι αντικρουόμενες.

Μάλιστα ζήτησε να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποκλειστικά για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Ο Γιάννης Μούτλιας από την παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής μας» ανέφερε ότι για το θέμα του μεταναστευτικού θα πρέπει να πάρει θέση συνολικά το δημοτικό συμβούλιο και αυτή να ακολουθηθεί!

Ο Άρης Βέρρος αναφέρθηκε στις αιτίες που δημιουργούν το μεταναστευτικό και προσφυγικό αλλά δεν είπε τίποτε για την στάση που πρέπει να κρατήσει ο Δήμος Καβάλας, λέγοντας ότι οι πόλεμοι και οι ανέχεια δημιουργούν τα προβλήματα έλευσης των μεταναστών.

Ανέφερε δε να μην δηλητηριάζουν κάποιοι τις ψυχές των Καβαλιωτών που τους οδηγούν στο να διαμαρτύρονται ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθήθηκε ρίχνοντας το βάρος της απόφασης μετακίνησης από τη Νέα Καρβάλη στο Εσκί Καπού και από εκεί στο Ασημακοπούλου.

Εκεί διαμαρτυρήθηκε η Δήμητρα Τσανάκα, κάνοντας τον Άρη Βέρρο να αναδιπλωθεί λέγοντας ότι από τους αρχικούς φιλοξενούμενους στο Ασημακοπούλου, δεν έχει μείνει στο στρατόπεδο ούτε ένας!

Ο Χρήστος Ποτόλιας ζήτησε να είναι μαζί στον αγώνα οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι της Καβάλας.

Ο Δημήτρης Βογιατζής για μια ακόμη φορά ανέφερε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε και ζήτησε να μην τον ειρωνεύονται οι αριστεροί… μια και κινδύνευσε η ζωή της οικογένειάς του.

Για την απουσία του στην διαμαρτυρία της Πέμπτης και απευθυνόμενος στον Βαγγέλη Παππά του τόνισε ότι ο ίδιος είναι συνέχεια κοντά στην υπόθεση του Περιγιαλίου και δεν παραβρίσκεται εκεί … «όταν υπάρχει ψωμί!».

Μάλιστα υπενθύμισε ότι στο πρόβλημα έχει ευθύνη η πρώην δημοτική αρχή η οποία αποδέχθηκε την εγκατάστασή του στον αστικό ιστό με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα γκέτο και πιθανόν να γίνει και φυτώριο τζιχαντιστών!

Ο Πέτρος Πετρόπουλος παίρνοντας τον λόγο κάλεσε το Προεδρείο ότι με τον τρόπο που γίνεται η κουβέντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει μια συζήτηση για την οποία κανένας δεν είναι προετοιμασμένος και το καλύτερο θα ήταν να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι δέχεται τις τελευταίες μέρες μια επίθεση από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τελικά αποδεικνύεται σήμερα από ποιες πλευρές υπάρχει η πίεση γι’ αυτό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου με ηχορύπανση αλλά και στην περίπτωση της μικρής 14χρονης που εξαφανίστηκε από τη Νέα Ηρακλείτσα και έκανε υπαινιγμό ότι την φιλοξενούσε κάποιος στο κέντρο φιλοξενίας Ασημακοπούλου.

Πάντως για μια ακόμη φορά ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του κερδισμένο μια και ενεργοποίησε μια συζήτηση ενός προβλήματος που απασχολεί την Καβάλα.

Να πάρει θέση ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος

Ο Γιώργος Γραμμένος επιτέθηκε στους αριστερής ιδεολογίας δημοτικούς συμβούλους στους οποίους ανέφερε ότι 2 φορές το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας πήρε θέση αρνητική στην παρουσία δομής στο στρατόπεδο και όχι εναντίον των μεταναστών και προσφύγων.

Κι όσο θα υπάρχει εκεί κέντρο φιλοξενίας δεν θα μπορέσει το στρατόπεδο να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα ζήτησε να πάρει θέση ο περιφερειάρχης και να ζητηθεί ένα κομμάτι των νέων προσφύγων – μεταναστών να το διαχειριστούν και οι άλλοι δήμοι του νομού Καβάλας, αλλά και να φύγει η δομή από τον αστικό ιστό της πόλης μας, άσχετα αν έχουν επενδυθεί εκεί εκατομμύρια.

Τέλος τον λόγο ζήτησε η Δήμητρα Τσανάκα τόνισε ότι 23 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και με επισκέπτεται ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας και ο Λιμενάρχης. Της είπαν υπάρχει διαταγή ανάσχεσης της ροής των προσφύγων και πρέπει να μείνουν στην Καβάλα. Που θα μείνουν ρώτησε η δήμαρχος και της είπαν να μείνουν στο Λιμάνι. Επιλέχθηκε το λιμάνι Φίλιππος Β΄ το οποίο ήταν κλειδωμένο.

Τους βάλαμε στο Κολυμβητήριο και τελικά η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη. Μιλάμε για 1.300 άτομα τα οποία έπρεπε κάπου να μείνουν. Ξεκινούν να φύγουν από το Κολυμβητήριο και παίρνουν τον δρόμο για το Λιμάνι. Η πίεση ήταν ασφυκτική και με την βοήθεια του μακαριστού Προκοπίου επιλέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης.

Έμειναν εκεί και με την ανοχή της διοίκησης του υπουργείου τους δίνουμε την έκταση του Εσκί Καπού αλλά και εκεί δεχθήκαμε την μήνιν των διαφόρων συλλογικοτήτων. Ο Δήμος Καβάλας έκανε το καθήκον του και την ανθρωπιά του.

Τώρα πια η Περιφέρεια ΑΜ-Θ πρέπει να πάρει επάνω της το πρόβλημα. Τελεία και παύλα!

Κόντρα σε υψηλούς τόνους Μουριάδη – Ξανθόπουλου

Τον λόγο πήρε ο Θεόδωρος Μουριάδης που κατηγόρησε τον Νίκο Ξανθόπουλο ότι δείχνει μια διφορούμενη στάση, δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι εκπροσωπεί το δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος στην διοίκηση Τσανάκα δεν είχε δείξει την στάση που δείχνει σήμερα.

Κάλεσε δε από τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση στο θέμα ένας προς έναν και ο ίδιος τόνισε ότι εμπιστεύεται τον νέο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, ότι η δομή είναι προσωρινή και πρέπει να αγωνιστούμε για την μετεγκατάστασή της.

Απαντώντας ο Νίκος Ξανθόπουλος ότι εκείνο το διάστημα εκτελούσε εντολές της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα δίνοντας νερό στις δομές φιλοξενίας στη Νέα Καρβάλη, στο Εσκί Καπού και στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου!

Παράλληλα κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι καλά κάνει και στρέφεται εναντίον του και κοκκινίζει γιατί δείχνει ότι έχει άδικο!

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ακολούθως ζήτησε από το Σώμα να πάρει θέση αν δέχεται το ψήφισμα των κατοίκων του Περιγιαλίου! Το ψήφισμα δεν αποδέχθηκαν και δεν το ψήφισαν οι παρατάξεις του Άρη Βέρρου και Χρήστου Ποτόλια!

Περιοχή συνημμένων

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα