Υποθηκεύει ο Χρόνης και ο Μουριάδης το μέλλον των έργων του δήμου με δάνειο που θέλουν να πάρουν 18 εκ. ευρώ Κάθε χρόνο ο δήμος θα πληρώνει για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ 1,2 εκ. ευρώ

@ Προκειμένου να εμφανιστεί ο τεχνοκράτης πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ως ο μεγάλος τιμονιέρης της επιχείρησης που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη της επόμενες δεκαετίες ετοιμάζονται από τον δήμο να τινάξουν τα ταμεία του στον αέρα.
@ Ας τα πάρω τα πράγματα όμως από την αρχή. Από τότε που ανέλαβε την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ο Απόστολος Χρόνης εμφανίσθηκε ότι έχει την λύση στα χέρια του για την ανάπτυξη της επιχείρησης και ανακοίνωσε ότι μέσω του προγράμματος στην αρχή «Φιλόδημος» και μετέπειτα «Αντώνης Τρίτσης» θα χρηματοδοτήσει ένα έργο μαμούθ τις τάξεως το πρώτο κοντά στα 15 εκ. ευρώ και ένα δεύτερο για τον εκσυγχρονισμό στην παρακολούθηση ηλεκτρονικά των καταναλώσεων άλλα 3 εκ. ευρώ.
@ Από τον πρώτη μέρα ήταν γνωστό και τους το είχα πει και εγώ ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν είναι λεφτά χωρίς γυρισμό αλλά είναι δανεισμός. Ε, λοιπόν είχα δίκαιο και τώρα σας αποκαλύπτω ποια δανειακή σύμβαση προωθεί να συνάψει η ΔΕΥΑΚ αν την περάσει από το διοικητικό συμβούλιο με την «Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων» και το «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
@ Το δάνειο των 15 εκ. ευρώ περίπου θα πρέπει η ΔΕΥΑΚ να το αποπληρώσει σε 15 χρόνια και για να το πετύχει θα πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο δύο τοκοχρεωλυτικές δόσεις της τάξεως των 573.783,19 ευρώ κάθε εξάμηνο. Δηλαδή τον χρόνο 1.147.566 ευρώ. Και σε αυτό το σημείο ξεκινούν τα ερωτήματα. Πως εγκρίθηκε αυτό το δάνειο όταν ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΥΑΚ είναι 7 εκ. ευρώ εκ των οποίων 3,7 εκ. ευρώ πάνε στην μισθοδοσία, 2 εκ. ευρώ χρειάζονται για να καλύψουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και με το άλλο 1,3 εκ. για να καλύψουν τις προμήθειες σε υλικά, πετρέλαια και άλλα έξοδα λειτουργίας άρα δεν μένει τίποτε;
@ Κανένα πρόβλημα για τους δύο τραπεζικούς οργανισμούς που θα δώσουν τα δάνεια διότι οι εξασφαλίσεις που θα πάρουν είναι η δυνατότητα δέσμευσης των χρημάτων του δήμου που έρχονται κάθε χρόνο μέσω την ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ. Αν λοιπόν η ΔΕΥΑΚ δεν θα μπορεί και αυτό είναι σίγουρο όπως παραπάνω σας το έδωσα με νούμερα να το καταλάβετε θα μπαίνει και θα παίρνει χωρίς να ρωτά κανένα 1.147.566 ευρώ κάθε χρόνο και για 15 χρόνια συνεχώς.
@ Ο Μουριάδης λοιπόν μαζί με τον Χρόνη μπροστά στο άγχος τους να παρουσιάσουν έργο θα υποθηκεύσουν το μέλλον των έργων του δήμου και όχι της ΔΕΥΑΚ για τα επόμενα 15 χρόνια.
@ Δεν ξέρω ποιος μπορεί από τους συμμετέχοντες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ να επωμισθεί ένα τέτοιο βάρος και να φέρει την ευθύνη για την υποθήκευση των μελλοντικών έργων του δήμου.
@ Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να γίνουν τα έργα. Όμως δεν πρέπει να γίνουν με αυτόν τον τρόπο δανειζόμενη η ΔΕΥΑΚ και κατ΄ επέκταση ο δήμος. Θα έπρεπε να περιμένουν να βγουν χρήματα από το ΕΣΠΑ και έτσι να προχωρήσουν.
@ Αλλά προφανώς δεν θέλουν κάτι τέτοιο και προτιμούν να δανειστούν όταν για το έργο στο σχολείο των Κρηνίδων πήγαν και το απένταξαν για να μη δώσουν 400.000 εύρω και να περιμένουν κάποιο πρόγραμμα ώστε να το εντάξουν και εδώ με τόσο εκατομμύρια που θα βάλουν θηλιά στον λαιμό των οικονομικών του δήμου θα συνάψουν δανεισμό.

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ: Δαμιανού 10

Τ: 2511 104 119

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα