Η Μαύρη Τρύπα της «Δημωφέλειας» είναι ακόμη μεγαλύτερη Τα λέει όλα ο Αγγελίδης αλλά όχι για τις εισπράξεις σε πυλοθεραπευτήριο και Φρούριο

@ Σήμερα αφιερώνω όλη τη σελίδα των «Δια- κριτικών» στην απάντηση που μου έστειλε ο πρόεδρος της «Δημωφέλειας» Τάκης Αγγελίδης.
@ Μόνο αυτό θα σημειώσω και θα γράψω περισσότερα τις επόμενες μέρες γιατί η απάντηση του Αγγελίδη είναι ήδη μεγάλη.
@ Θα του πω ότι με την απάντηση του επαληθεύει αυτά που έγραψα αφού εκτός από τις δαπάνες για το Κοσμόπολις τις άλλες από το πυλοθεραπευτήριο και το Φρούριο τις αποκρύπτει. Και σήμερα του λέω ότι η μαύρη τρύπα δεν είναι μόνο 410.000 ευρώ αλλά 600.000 ευρώ.

Η Επιστολή Αγγελίδη

Αναφορικά με το από 22/2/2021 δημοσίευμα της εφημερίδας σας, το οποίο αναφέρεται στη Δημωφέλεια και σε εμένα προσωπικά.
Κύριε Χλώρo, σέβομαι, αποδέχομαι και θεωρώ ύψιστης αξίας τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως βασικού πυλώνα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η άσκηση κριτικής στο έργο της διοίκησης της Δημωφέλεια είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη και απαραίτητη, υπό την προϋπόθεσή όμως ότι γίνεται καλόπιστα και βασίζεται στην αλήθεια. Δυστυχώς το δημοσίευμά σας, με επικεφαλίδα «Χάθηκαν 410.000 ευρώ μέσα σε ενα χρόνο για ρουσφέτια από την «Δημωφέλεια» που θα μπορούσαν και με αυτά να τελειώσουν το σχολείο των Κρηνίδων» βρίθει αναληθειών. Εξηγώ:
Κατ’ αρχάς δεν μπορώ καν να σχολιάσω τον ισχυρισμό ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο του σχολείου των Κρηνίδων. Γνωρίζετε ότι η Δημωφέλεια δεν είναι επιφορτισμένη με την κατασκευή ή επισκευή των σχολικών κτηρίων, ούτε και μπορεί να διαθέσει χρήματα γι’ αυτά.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο του άρθρου, ξεκινώ με το μόνο αληθές οικονομικό στοιχείο που αναφέρετε, ότι όντως το φετινό Cosmopolis κόστισε το ποσό των 130.000 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν. Έχει ήδη γίνει αναλυτικός οικονομικός απολογισμός του φεστιβάλ και διαβάζοντάς τον κάποιος, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την αλήθεια. Δηλαδή τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν αφενός μεν για τις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν (μικρής κλίμακας, λόγω των ειδικών συνθηκών), αφετέρου δε σε απαιτούμενες υποδομές υλικές (εξέδρες, κάγκελα κλπ) και ψηφιακές (ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γραφιστικά, χορηγητικός φάκελος κλπ) οι οποίες παραμένουν στην κυριότητα του φεστιβάλ και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούντα για τις ανάγκες του τα επόμενα έτη.
Δυστυχώς κανείς μέχρι τώρα δεν είχε μεριμνήσει για την εταιρική ταυτότητα και την ψηφιακή υποδομή, που είναι τόσο απαραίτητες για ένα σύγχρονο φεστιβάλ. Είναι εξάλλου η πρώτη φορά που συγκροτήθηκε ένας ολοκληρωμένος και σοβαρός χορηγητικός φάκελος, ο οποίος παρά την υγειονομική κρίση και τη μη υλοποίηση πολλών εκδηλώσεων του Cosmopolis, απέφερε το ποσό των 12.000 ευρώ. Τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα έτη οι χορηγίες ήταν από πολύ μικρότερες, έως ανύπαρκτες.

Το να μην αντιλαμβάνεστε ότι το Cosmopolis αλλάζει ποιοτικά και χρονικά, γίνεται ένα σύγχρονο φεστιβάλ στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών που με βάση την ιστορική χερσόνησο της Παναγίας θα επεκτείνεται σε όλη την πόλη και τις γειτονιές της με δράσεις όλο το χρόνο, το να μην έχετε την υπομονή να το κρίνετε όταν αυτό ολοκληρωθεί χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, το να μην εκφράζει την αισθητική σας είναι δικαίωμα σας.
Το να με κατηγορείτε όμως προσωπικά (όλοι γνωριζόμαστε σε αυτή την πόλη) για κακοδιαχείριση και «χάσιμο» χρημάτων χωρίς κανένα στοιχείο, αυτό υπερβαίνει τα όρια ακόμα και της κακόπιστης κριτικής.
Αναφορικά με τις 130.000 ευρώ που ισχυρίζεστε ψευδώς και εντελώς παραπλανητικά ότι χάθηκαν από την εκμετάλλευση του φρουρίου, σας επισημαίνω τα εξής: Το φρούριο, όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία στη χώρα, αφενός μεν παρέμειναν για αρκετό διάστημα κλειστοί λόγω της πανδημίας του COVID-19, αφετέρου δε λόγω της τεράστιας μείωσης της τουριστικής κίνησης διεθνώς, υπήρξε και ανάλογη μείωση της επισκεψιμότητάς τους. Ως εκ τούτου είναι ευκόλως κατανοητό ότι υπήρξε σοβαρότατη υστέρηση εσόδων εξαιτίας αντικειμενικών συνθηκών. Αντιθέτως η κατά 43% μείωση των δαπανών λειτουργίας του είχε ως αποτέλεσμα, παρά τη ραγδαία μείωση των εσόδων λόγω COVID-19, τη δημιουργία ενός μικρού, έστω, πλεονάσματος από την εκμετάλλευση. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι εννοείτε ότι χάθηκαν 130.000 ευρώ;
Τέλος, σχετικά με το πηλοθεραπευτήριο. Το πηλοθεραπευτήριο, όπως και όλες οι ιαματικές πηγές, θεωρούνται πρωτοβάθμιες μονάδες παροχής υγείας. Ως εκ τούτου, είναι δεδομένος ο κοινωνικός χαρακτήρας της λειτουργίας του, ο οποίος μάλιστα πρέπει στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε να προηγείται κάθε άλλου. Έτσι, παρά τη μικρότερη επίσης περίοδο λειτουργίας του λόγω συνθηκών COVID-19, προσέφερε 12.000 περίπου λούσεις σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη.
Στο οικονομικό κομμάτι, προς πληροφόρησή σας αναφέρω ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα οι ιαματικές πηγές σε ολόκληρη την Ελλάδα αντιμετώπισαν πολύ μεγάλη μείωση στην επισκεψιμότητα. Χαρακτηριστικά το 2008 είχε 55.000 λούσεις, οι οποίες έφτασαν το 2015 στις 21.000. Γνωρίζετε ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί σταθερά με αρνητικά αποτελέσματα. Το 2020, μετά από την ορθολογικότερη διαχείριση της διοίκησής μας, οι δαπάνες λειτουργίας του μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 κατά 100.000 ευρώ περίπου. Είμαστε λοιπόν βέβαιοι ότι, αν το 2020, ήταν μία φυσιολογική ιαματική περίοδος, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η μονάδα θα έκλεινε με θετικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης.
Τα οικονομικά στοιχεία που σας παραθέτω είναι αδιαμφισβήτητα και αληθή. Όμως στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν κάνατε τον κόπο να ερευνήσετε και γράφετε αναλήθειες που χωρίς στοιχεία κραυγάζουν κάποιοι.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Παναγιώτης Αγγελίδης,
Πρόεδρος Δημωφέλειας

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ: Δαμιανού 10

Τ: 2511 104 119

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα