Σαν χθες καθιερώθηκε ο Εθνικός μας Ύμνος

Σαν χθες, στις 4 Αυγούστου 1865, με βασιλικό διάταγμα καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος της Ελλάδας το ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός και μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος!
Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, το ποίημα, γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και μελοποιήθηκε το 1828 στην Κέρκυρα από το Νικόλαο Μάντζαρο. Τον τραγουδούσαν οι φιλόμουσοι Επτανήσιοι σε εθνικές γιορτές και αργίες αλλά και στις βεγγέρες στα σπίτια τους κι έγινε ο «άτυπος ύμνος» της Επτανήσου. Τον Ιούνιο του 1845 ο μουσικοσυνθέτης τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα και λίγα χρόνια αργότερα, το 1849, ο ποιητής με το Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος . Ο Μάντζαρος το μελοποίησε πολλές φορές, την τελευταία, το 1861, σε ρυθμό εμβατηρίου κατά παραγγελία του Υπουργού Στρατιωτικών. Ο βασιλιάς Όθωνας το αναγνώρισε ως «θούριο» αλλά όχι ως επίσημο ύμνο της χώρας.
Το 1865, μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’ άκουσε στην Κέρκυρα τον «θούριο» όπως πρωτομελοποιήθηκε από τη μπάντα της Φιλαρμονικής. Ακολούθησε Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «επίσημον εθνικόν άσμα». Το Νοέμβριο του 1966 με την απόφαση νο. 6133 καθιερώθηκε και ως εθνικός ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Χρόνια μετά, ένας άλλος βασιλιάς Γεώργιος, σε συνεργασία με τον διορισμένο από τον ίδιο πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά επέβαλαν στη χώρα το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, τη δικτατορία Μεταξά! Στις 22:00το βράδυ της 4ης Αυγούστου 1936, με αφορμή τη γενική απεργία που είχαν κηρύξει για τις 5 Αυγούστου τα συνδικάτα, ο Μεταξάς πήγε στα Ανάκτορα για να συναντήσει τον Βασιλιά Γεώργιο. Μαζί του είχε έτοιμα τα διατάγματα για την αναστολή βασικών άρθρων του συντάγματος και τη διάλυση της βουλής. Το ίδιο βράδυ στο υπουργείο εξωτερικών ο Μεταξάς συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Παρά τις αντιδράσεις και παραιτήσεις κάποιων υπουργών ο Μεταξάς κατάφερε την αναστολή σημαντικών άρθρων του Συντάγματος και με τη στήριξη του βασιλιά εγκαθίδρυσε τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.
«Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς» έγραψε στο ημερολόγιο του ο δικτάτορας Μεταξάς που παρά τις επιρροές από τον φασισμό και τον ναζισμό δεν ταυτίστηκε με τα καθεστώτα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.
Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν δεξιό και αυταρχικό, είχε όμως σημαντικές διαφορές από τα καθεστώτα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Δεν απόκτησε ποτέ ευρεία λαϊκή βάση και σε αντίθεση με τους ναζί, ο Μεταξάς και το καθεστώς που εγκαθίδρυσε δεν υιοθέτησε τις ρατσιστικές θεωρείες και διακρίσεις και είχαν αντιιμπεριαλιστικό λόγο! Εκφραστής του «Νέου Κράτους» που δημιούργησε και υπέρμαχος του τρίπτυχου «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» δεν παρέδωσε τη χώρα στους Ιταλούς και δεν προσχώρησε στις δυνάμεις του άξονα!

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα