ΑΜΦΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΡΑΣΑΒΒΟΓΛΟΥ Το Υπουργείο Υγείας τον κάλυψε πολιτικά …να τολμήσει ή να παρανομήσει;

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με αυτά που ακούει από χείλη υπευθύνων όπως ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου, ο οποίος παραβρέθηκε χθες στην ανοιχτή διαβούλευση-ενημέρωση που προκάλεσε το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, σχετικά με την εφαρμογή του μνημονιακού Οργανισμού 2012 που έπρεπε να εφαρμόζει το Ίδρυμα, αλλά αυτό …δεν συμμορφώθηκε, ενώ παράλληλα έχει την πολιτική στήριξη του Υπουργείου Υγείας και της ηγεσίας του, για να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νέου Οργανισμού!

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης διεμήνυσαν στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, ότι κακώς κατέβαλε τα επιδόματα ευθύνης στους εργαζόμενους τμημάτων, τα οποία δεν υφίστανται στον Οργανισμό λειτουργίας του 2012!

Μετά από αυτή την επισήμανση και με εισήγηση του διοικητή, Τάσου Καρασαββόγλου, η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε την αναστολή χορήγησης των επιδομάτων μέχρι νεωτέρας.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρις ότου ο διοικητής εξασφαλίσει την πολιτική κάλυψη από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την οποία μάθαμε ότι και την πήρε θα συνεχίσει να λειτουργεί …ως έχει;.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου υπογράμμισε στην αναφορά του, ότι καμία διοίκηση του Γ.Ν.Κ. από το 2013 και δεν εφάρμοσε τον οργανισμό του 2012.

Και συνέχισε: «Η διοίκηση των τελευταίων τριών χρόνων δεν εφάρμοσε τον Οργανισμό για τους ίδιους λόγους, όμως ορισμένα πράγματα άλλαξαν στην πορεία. Συγκεκριμένα στις 28/2/19 ήρθε στο Γ.Ν.Κ. η έκθεση του σώματος ελεγκτών από την Αθήνα με υπογραφή του γενικού επιθεωρητή, με την οποία κατηγορούμασταν ότι ήμασταν παράνομοι και πως κακώς καταβάλαμε τα επιδόματα θέσης ευθύνης σε τμήματα που δεν ήταν τμήματα σύμφωνα με τον οργανισμό. Εμείς όμως συνεχίζαμε να λειτουργούμε σαν να ήταν πραγματικά τμήματα, που ήταν βεβαίως και καταβάλαμε τα επιδόματα ευθύνης. Ρητά και κατηγορηματικά η έκθεση μας έλεγε πως αυτό ήταν μια παράνομη πράξη και επομένως κάτι θα έπρεπε να αλλάξει. Επίσης, στις 9//3/19 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4600 που νομιμοποιούσε τις μισθολογικές δαπάνες για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που έπαιρναν αυτό το επίδομα. Επομένως, η Βουλή και το Υπουργείο είπαν ότι καλώς κάναμε και πληρώναμε», σημείωσε αρχικά ο διοικητής του Γ.Ν.Κ.

Στην χθεσινή διαβούλευση-ενημέρωση την οποία παρακολούθησαν πολλοί φορείς, υποψήφιοι δήμαρχοι, πρόσεδροι συλλόγων, ΑμεΑ που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία, ο κύριος Καρασαββόγλου, τόνισε ότι έχει την πολιτική κάλυψη, και μπορεί να προχωρήσει αμέσως η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων, για την υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αλλάξει ο Οργανισμός του 2012, ο οποίος χαρακτηρίστηκε αντιαναπτυξιακός και ανεφάρμοστος.

Βέβαια ο κύριος Καρασαββόγλου ανέφερε ότι: «Μας κάλεσε ο Εισαγγελέας και θα πάμε μεθαύριο να καταθέσουμε γιατί καταβάλαμε τα παράνομα επιδόματα ευθύνης, όπως λέει ο επιθεωρητής. Εγώ πήρα την ευθύνη πάνω μου και κατέβαλα τα επιδόματα ευθύνης. Παρανόμησα συνειδητά σε αυτό το πράγμα, γιατί εκτίμησα ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τα πάρουν, γιατί τα δουλεύουν και το αξίζουν και όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού είναι κατά μείζονα λόγο πολιτικό και για αυτό πήγαμε την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας μαζί με την διευθύντρια της υπηρεσίας υγείας την κ. Νάγκη, γιατί θέλαμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το νοσοκομείο. Πήραμε λοιπόν την ρητή διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τα επιδόματα ευθύνης και δεν θα εφαρμόζεται ο οργανισμός του 2012”, συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασαββόγλου, συμπληρώνοντας «πριν από λίγη ώρα εν των μεταξύ έφτασε έγγραφο από τους κυρίους Ξανθό και Πολάκη που μιλούν για τα επιδόματα ευθύνης και τους νέους Οργανισμούς που πιστοποιεί τις καταβολές των επιδομάτων ευθύνης. Άρα εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και να πληρώνουμε στους εργαζόμενους ό,τι τους αναλογεί, αφού πλέον έχουμε και την πολιτική άποψη και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτό».

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι αν ισχύσει ο Οργανισμός 2012, θα έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίσει το Νοσοκομείο Καβάλας και τις υπηρεσίες που παρέχει και από Περιφερειακό να υποβαθμιστεί σε Νομαρχιακό και φυσικά θα χάσουν όλοι και εργαζόμενοι και ασθενείς, οι οποίοι συνεχώς …πληρώνουν το μάρμαρο.

Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφώντας Κροκίδης, είναι ένας Οργανισμός που εξυπηρετεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μείωση των κλινικών αλλά και των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια έχουμε από τη μία πλευρά, λοιπόν, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, την Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας, που εγκάλεσαν τα μέλη όλων των διοικητικών συμβουλίων του νοσοκομείου Καβάλας από το 2012 κι έπειτα, για να εξηγήσουν γιατί δεν εφάρμοσαν ένα νόμο του Ελληνικού Κράτους.

Από την άλλη έχουμε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο παρέχει πολιτική κάλυψη στη σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου, να μην εφαρμόσει τον Οργανισμό λειτουργίας, με άλλα λόγια να συνεχίσει να παρανομεί;

Τρελά πράγματα τα οποία πραγματικά δεν βγάζουν νόημα!

Ένα ψήφισμα για να αλλάξει ο Οργανισμός του 2012

”Αποφασίσαμε, πριν προχωρήσουμε σε κάποια κινητοποίηση με αφορμή την εφαρμογή του Οργανισμού του 2012 στο νοσοκομείο, να κάνουμε αυτή την συγκέντρωση για να σας ενημερώσουμε και να διαβάσουμε ένα ψήφισμα που συντάξαμε και θα θέλαμε να το συνυπογράψουν όσοι συμφωνούν, στο να ασκήσουμε πίεση στην κεντρική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ένα και μόνο αίτημα, την έκδοση ενός νέου Οργανισμού. Τίποτα λιγότερο δεν μας ικανοποιεί, καμία παράταση σε αυτό που ζούμε εδώ και επτά χρόνια”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της η Κατερίνα Πετράκη.

Παράλληλα, παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας αρχικά: ”Στις 31/12/12 βρήκαμε δημοσιευμένο στο Φ.Ε.Κ. ένα οργανόγραμμα για την στελέχωση και την λειτουργία του νοσοκομείου μας. Έναν Οργανισμό που χαρακτηρίστηκε μνημονιακός κατ’ απαίτηση της τρόικας, που υποβάθμιζε το νοσοκομείο μας, αλλά δεν περιέγραφε τις ήδη υφιστάμενες λειτουργίες και δεν έδινε καμία προοπτική για το μέλλον. Αυτός ο Οργανισμός από τις διοικήσεις χαρακτηρίστηκε ανεφάρμοστος γιατί περιείχε πολλά σφάλματα. Οι συντάξαντες τον Οργανισμό ομολόγησαν ότι τον συνέταξαν στο γόνατο. Από το 2015 και μετά ζητήθηκε από το Δ.Σ. του Γ.Ν.Κ., να καταθέσουμε προτάσεις για νέο Οργανισμό. Η δέσμευση όλων τότε ήταν η έκδοση νέου Οργανισμού, κάτι που δεν είδαμε”.

«Με αφορμή λοιπόν μία καταγγελία που έγινε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στην Εισαγγελία, έφτασε ένα πόρισμα που παραπέμπει όλες τις διοικήσεις μαζί με τα Δ.Σ., για παράβαση καθήκοντος, γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτός ο Οργανισμός. Κάτω από αυτή τη λογική κληθήκαμε την περασμένη Τρίτη με θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, να υπερψηφίσουμε την εισήγηση του διοικητή του Γ.Ν.Κ. που έλεγε πως κατ’ εφαρμογή του Οργανισμού θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες το νοσοκομείο. Εμείς, επειδή κάτω από τον φόβο της φυλάκισης, δεν μπορούμε να αλλάζουμε άποψη, θεωρούμε ότι αυτός ο Οργανισμός, αν εφαρμοστεί, οι συνέπειες θα είναι περισσότερες για τον κόσμο παρά σε μας τους εργαζόμενους και θέλουμε να τον σταματήσουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από έναν νέο Οργανισμό. Οι προτάσεις για τον νέο Οργανισμό έχουν σταλεί εδώ και ενάμιση χρόνο κι έχουμε δέσμευση ότι θα δημοσιευτούν και θεωρούμε ότι η συμμετοχή στο ψήφισμα που συντάξαμε, θα βοηθήσει στο να πιέσουμε να είμαστε ένα αυτόνομο νοσοκομείο. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Θέλουμε την συμμετοχή όλων για να ανατρέψουμε την υποβάθμιση που έρχεται στο νοσοκομείο μας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Πετράκη.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας παρευρέθη μαζί με άλλους φορείς στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καβάλας, δια του προέδρου του Μάκη Κρεμύδα, όπου και πήρε μέρος στη διαβούλευση-ενημέρωση που έγινε με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου .

Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν ψήφισμα για την μη εφαρμογή του Οργανισμού του 2012 και την υποβολή αιτήματος νέου οργανισμού που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες του Νοσοκομείου Καβάλας.

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα