Γράφει η Ζωή δικαίου » Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει η απαγόρευση»

Η άνοιξη μελαγχόλησε από όσα συμβαίνουν και πήρε μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του φονικού ιού: Αυτοπεριορίστηκε! Η θερμοκρασία έπεσε, ο ήλιος κρύφτηκε και τις επόμενες μέρες , συμμαχώντας με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την κυβέρνηση θα βάλει και την υπηρεσία της βροχής στη μάχη για την επιβολή της συμβουλής των ειδικών για να προλάβουμε τα χειρότερα. Μένουμε σπίτι!
Ανησυχητική ήταν η κίνηση το πρωί του Σαββάτου στην πόλη. Παρά την αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και τις παραινέσεις επιστημόνων και αρχών οι Καβαλιώτες «εκμεταλλεύτηκαν» την όμορφη ανοιξιάτικη μέρα. Είδα πολλούς να πίνουν τον καφέ τους όρθιοι σε σημεία πώλησης καφέ «take away», κάποιους στα παγκάκια ν’ απολαμβάνουν τον ήλιο που θα μπορούσαν να απολαύσουν και στο μπαλκόνι τους. Την Κυριακή η πόλη ήταν άδεια όπως σχεδόν κάθε Κυριακή. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι λέει η παροιμία που δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Η απείθαρχη συμπεριφορά βάζει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Μένουμε σπίτι γιατί όπου δεν πίπτει λόγος πιθανόν …να «πέσει» συνολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Την ώρα που γράφεται το σχόλιο αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού και πιθανολογείται η ανακοίνωση νέου μέτρου που θα απαγορεύει την άσκοπη κυκλοφορία.

Αντιμετωπίζουμε με γκρίνια την καθημερινότητα μας, την αδήριτη ανάγκη για κατ’ οίκον περιορισμό, τη δυσκολία εξυπηρέτησης στις υπηρεσίες που υπολειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. «Δίπλα μας» όμως, στην Ευρώπη, στη γειτονική Ιταλία αλλά και στην Ισπανία και τη Γαλλία η κατάσταση είναι τραγική. Τα κρούσματα σε χώρες που δεν πήραν έγκαιρα μέτρα πολλαπλασιάζονται ραγδαία και οι νεκροί μένουν στην ουρά πριν οδηγηθούν στην τελευταία τους κατοικία. Ας σκεφτούμε λογικά: Είναι προτιμότερο να περιμένουμε την ύφεση της πανδημίας στο σπίτι μας παρά σε φέρετρο!
Υπάρχουν και καλά νέα: Τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η κυβέρνηση και η βοήθεια όσων τα τηρούν, κατέβασαν, σύμφωνα με κατάλογο του BBC τα ποσοστά της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη του κορωνοϊού! Η Ελλάδα με 530 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι και την 21η Μαρτίου βρίσκεται πλέον στην 32η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων ενώ πριν από 10 μέρες βρισκόταν στην 25η. Περιορίσαμε τη διασπορά. Σε άλλες χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα τα ποσοστά κρουσμάτων αναβαίνουν ραγδαία. Είναι μια νίκη. Μια νίκη που ανήκει σε όλους μας. Είναι όμως νίκη σε μια μάχη, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Παραμένουμε στα χαρακώματα, δηλαδή στα σπίτια μας!
Δυνατός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, πονοκέφαλος που έγινε χειρότερος εν μέσω πανδημίας. Κανένας δεν θέλει να ξέρει τι θα συμβεί αν ο ιός φωλιάσει σε κάποιο νόμιμο ή παράνομο καταυλισμό… Προχθές μεταφέρθηκαν 600 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα με τελικό προορισμό τη νέα κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κλειδί Σερρών. Επικροτούμε τον υποδειγματικό τρόπο μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών: Κατά τη διαδικασία της μεταφοράς φορούσαν όλοι μάσκες ώστε να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατόν, η διασπορά του ιού από πιθανό κρούσμα και επιβιβάστηκαν με τη σειρά και ανά πεντάδα άμεσα σε λεωφορεία.

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ: Δαμιανού 10

Τ: 2511 104 119

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα