Συνεχίζεται σήμερα η διημερίδα για την Αναδοχή και την Υιοθεσία

ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

«Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για την αναδοχή παιδιών – έναν όρο που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει ή έστω διαβάσει, αλλά πόσοι γνωρίζουν τελικά τι σημαίνει; Σε μία προσπάθεια αποσαφήνισης του όρου, αλλά κυρίως της σημασίας του και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ Σωτήρης Σωτηριάδης.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σωτηριάδης με αφορμή τη διημερίδα με θέμα «Παιδική Προστασία-Αναδοχή και Υιοθεσία», η οποία πραγματοποιείται από χθες Παρασκευή 8 και θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο 9 Ιουνίου στην Καβάλα και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν να παραβρεθεί και η αρμόδια υπουργός Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου, που τελικά δεν εθεάθη.

Αυτή τη στιγμή, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας έχει «ενεργές» 16 αναδοχές σε ζευγάρια και μονογονικές οικογένειες, ενώ είναι στη διαδικασία έγκρισης άλλων 3. Την τελευταία τριετία έχουν προχωρήσει συνολικά 30 αναδοχές, απ’ τις οποίες οι 3 κατέληξαν σε τεκνοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, οι αιτήσεις αναδοχής είναι διπλάσιες από τον αριθμό των παιδιών.

Σχετικά με το νέο νόμο (4538/2018), ο πρόεδρος του Κέντρου σημείωσε ότι μειώνει τη γραφειοκρατία και την αναμονή χωρίς να γίνονται εκπτώσεις και δημιουργεί τρία ηλεκτρονικά μητρώα: α) καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα, β) καταγραφής του αριθμού των αιτήσεων και γ) των οικογενειών που έχουν κριθεί κατάλληλες. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχών και Υιοθεσιών, ενώ δίνεται για πρώτη φορά επίδομα αναδοχής σε όλες τις ανάδοχες οικογένειες.

Όροι και προϋποθέσεις της αναδοχής

Παρά τη χρησιμότητά της, η διαδικασία της αναδοχής είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά αυτό αλλάζει με τον νέο νόμο 4538/2018 βάσει του οποίου “μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου της καταλληλότητας της οικογένειας, των κοινωνικών εκθέσεων και από εκεί και πέρα μέσα σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της υιοθεσίας, ενώ οι διαδικασίες της αναδοχής είναι πιο σύντομες και μπορεί να ολοκληρώνονται και εντός εξαμήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη: «Όσο τώρα για τον νέο νόμο, αυτός ορίζει ένα σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι διαδικασίες αναδοχής ή υιοθεσίας και στοχεύει στο να μην μένει κανένα παιδί σε ίδρυμα ούτε για μία ημέρα. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: “Αυτός ο νόμος φέρνει τρία εθνικά ηλεκτρονικά μητρώα: το πρώτο ηλεκτρονικό μητρώο αφορά τον συνολικό αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται αυτή την στιγμή στα ιδρύματα. Αυτή την στιγμή το κράτος δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και τα υπολογίζει περίπου σε 3.000.

Το δεύτερο θα αφορά τα ζευγάρια ή τα μεμονωμένα πρόσωπα που έχουνε κάνει αίτηση για αναδοχή ή υιοθεσία και το τρίτο θα αφορά αυτούς που έχουνε περάσει από όλη την διαδικασία του ελέγχου και έχουν κριθεί κατάλληλοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δομών. Σε αυτό -το τρίτο- μητρώο θα έχουμε τους εγκεκριμένους αναδόχους και θετούς γονείς ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή το κάθε κέντρο κοινωνικής πρόνοιας ή η κάθε περιφέρεια -γιατί και οι περιφέρειες μέσα από αυτόν τον νόμο μπορούν να προχωρούν σε προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας- να μπορούν να ξέρουν ποιοι γονείς είναι κατάλληλοι ανάδοχοι ή θετοί, ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν αντίστοιχα για τα παιδιά πάντοτε βέβαια μέσα από πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό κριτήριο, αλλά και αυτό παίζει το ρόλο του.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προσωπικά και εγώ ο ίδιος το επισημαίνω σε κάθε μου συνάντηση, σε κάθε συζήτηση, ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδικές ψυχές και δεν μπορούμε να παίζουμε και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Για εμάς το κυριότερο είναι η οικογένεια να μπορεί να διασφαλίσει και να παρέχει αγάπη, ηρεμία και φροντίδα σε αυτό το παιδί. Αυτά τα παιδιά μεγαλύτερη ανάγκη έχουνε την ηρεμία».

Πρόβλημα οι ελλείψεις προσωπικού

Και εδώ βέβαια, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα βασικό ζητούμενο, ενώ ακόμη και οι προσλήψεις πρέπει να είναι μόνιμες και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου: «Προσλήψεις γίνονται αλλά είναι οι προσλήψεις με ετήσια σύμβαση που σημαίνει ότι του χρόνου θα ξαναγίνει προκήρυξη και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι το ίδιο πρόσωπο. Και, σε αυτές τις δομές επειδή έχουνε να κάνουνε με ανθρώπινες ψυχές και παιδικές ψυχές πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς γιατί όταν αλλάζουν τα πρόσωπα και από άποψη χρόνου μας καθυστερεί γιατί το παιδί θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτό το πρόσωπο για να το εμπιστευτεί».

ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ
Έκδοση: Καθημερινή
ΑΦΜ: 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ
Αρ. ΓΕΜΗ:142329830000

Διεύθυνση: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22
Τηλ: +30 2510222141
Email: evdomimera@gmail.com
Ιδιοκτήτης & Κύριος Μέτοχος: ΄Δήμητρα Ιωάννου Κέντη
Νόμιμος εκπρόσωπος & Διευθυντής: Δήμητρα Ιωάννου Κέντη
Διευθυντής σύνταξης: Γιοβανακης Ευάγγελος
Διαχειριστής & Δικαιούχος ονόματος τομέα: ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Εβδόμη Ημέρα