- Η ερώτηση αυτή ήταν «γροθιά στο στομάχι» για την διοίκηση Μουριάδη η οποία δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις, όπως και για την Ενεργειακή Κοινότητα που θέλει να δημιουργήσει!
Με την ερώτηση του Γιάννη Εριφυλλίδη, για την αναλυτική ενημέρωση – απολογισμό για το Φεστιβάλ Cosmopolis, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2025, η συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του δήμου Καβάλας.
Τελικά στην απάντηση δεν παραβρέθηκε ο Άλκης Ζοπόγλου που υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Τάκης Αγγελίδης.
Στην απάντησή του ο πρώην πρόεδρος της Δημωφέλεια είπε ότι δύο φορές τον χρόνο γινόταν διοικητικό συμβούλιο με τον σχεδιασμό και τον απολογισμό του φεστιβάλ.
Ο κ. Αγγελίδης ανέγνωσε τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις όπου φανερώθηκε ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στην διοίκηση Μουριάδη ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν εισπραχθεί.
Ουσιαστικά ξοδεύονταν σύμφωνα με τον Τάκη Αγγελίδη περίπου 200-300 χιλιάδες για κάθε φεστιβάλ Cosmopolis με την συμμετοχή του δήμου για την παρουσίασή του και οι εισπράξεις ήταν πολύ χαμηλές.
Με άλλα λόγια οι απολογισμοί που γινόταν ήταν απλά μια τυπική διαδικασία κατά την οποία ουδείς γνωρίζει πόσα ξοδεύονταν.
Ιδιαίτερα στο τελευταίο φεστιβάλ που οργάνωσε η Δημωφέλεια πριν την κατάργησή της μεταφέρθηκε ότι η εικόνα του εξοδολογίου ήταν η ίδια, στην οποία δεν καταμετρήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό που προσέφερε τις υπηρεσίες του για την διεκπεραίωσή του.
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι στα 4 χρόνια κόστιζε 200.000 τον χρόνο, τονίζοντας ότι αυτά τα χρήματα ήταν πολύ λιγότερα από όσα ξοδεύονταν για το Cosmopolis τα προηγούμενα χρόνια πριν την διοίκηση Μουριάδη.
Με απλά μαθηματικά και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αγγελίδη το φεστιβάλ στα πέντε χρόνια διοίκησης Μουριάδη κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι το θέμα δεν είναι αν έχει ο δήμος να βάλει 100 χιλιάδες για να γίνει το φεστιβάλ και φέτος, αλλά η απουσία του Άλκη Ζοπόγλου και απουσία άλλου μάνατζερ θα γίνει μια εκδήλωση που δεν θα λέγεται Cosmopolis και ίσως από το 2026 επανέλθει και πάλι.
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αρχέλαος Γρανάς απάντησε ότι δεν έχει γίνει συμβούλιο απολογισμού για το φεστιβάλ του 2024 και θα γίνει από βδομάδα!
Η Αναστασία Ιωσηφίδου πήρε τον λόγο και ζήτησε να απαντήσει στα λεγόμενα του κ. Αγγελίδη ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν ξοδευτεί περισσότερα χρήματα, πράγμα που αρχικά αρνήθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πάνος Μαμτσαδέλης.
Ο Γιάννης Εριφυλλίδης εν κατακλείδι ανέφερε ότι με απευθείας αναθέσεις δόθηκαν όλες οι δράσεις και υπηρεσίες του εν λόγω φεστιβάλ, ενώ απόρησε ότι ο λόγος που δεν γίνεται το Cosmopolis είναι η παραίτηση του κ. Ζοπόγλου. Και αναρωτήθηκε πως αν λείψει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ δεν θα γίνει το Φεστιβάλ Φιλίππων;
Ακολούθησε η ερώτηση της Αναστασίας Ιωσηφίδου για την λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον Δήμο Καβάλας.
Ιδιαίτερα ρώτησε τον κ. Μουριάδη για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με τον ΑΔΜΗΕ, τι συμβαίνει με αυτό που λέγεται για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε Καβαλιώτικες οικογένειες και αν υπάρχει νομικό καθεστώς για μια τέτοια παροχή.
Αναρωτήθηκε αν αυτά που λέγονται είναι απλά ένα στρώμα για προεκλογικές παροχές που απλά μετεκλογικά θα βρεθεί μια κακή Αποκεντρωμένη που θα το απορρίψει;
Όσο για το «Φορτίζω Παντού» μήπως είναι τελικά κάτι που μπορεί να καταλήξει σε μια σκανδαλώδη σύμβαση; Είναι προς το συμφέρον του δήμου; Μια τέτοια σύμβαση ποσού 675.000 ευρώ για 18 φορτιστές αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών…
Η κυρία Ιωσηφίδου αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνονται συμφωνίες για εγκατάσταση φορτιστών από ιδιώτες που και τα ποσά είναι χαμηλά και τα ανταποδοτικά στις επιχειρήσεις που τα φιλοξενούν δελεαστικά.
Παράλληλα η Αναστασία Ιωσηφίδου αναφέρθηκε σε άποψη του προέδρου των Ηλεκτρολόγων Καβάλας που είναι προβληματισμένος από την εγκατάσταση των φορτιστών στο κέντρο της Καβάλας και μάλιστα σε χρήστες ακινήτων προ του 1987!
Η απάντηση ήρθε από την διοίκηση του δήμου μέσω του κ. Παπαδόπουλου και είπε ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2022 και αναφέρεται εκεί όλη η κατάσταση που υπάρχει και εξέτασε και σενάρια βιωσιμότητας.
Από την μελέτη προέκυψε ότι καλύτερα να τα κατασκευάσει ο ιδιώτης με επιδότηση 60% και να τα εκμεταλλεύεται ο ίδιος δίνοντας στον δήμο κάποιο ποσοστό.
Είπαν λοιπόν ότι βάση μελέτης επιλέχθηκαν κάποια (18) σημεία με διπλές θέσεις για την φόρτιση οχημάτων και ο δήμος Καβάλας το μόνο που έκανε ήταν να προσαρμόσει στα δικά του δεδομένα τα σημεία αυτά.
Πόσο θα εισπράττει ο δήμος Καβάλας από τον ιδιώτη; Μόνο 3% λέει η διοίκηση γιατί όποιος έδωσε παραπάνω ποσοστό η σύμβαση έπεσε γιατί δεν ήταν βιώσιμη!
Η διοίκηση λέει ότι δεν έχει ρίσκο και το ποσοστό που παίρνει από την παραχώρηση του δικαιώματος στον ιδιώτη (3%) είναι μια χαρά!
Για το θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις…