Αιδώς Αργείοι!

Ανάγκα και θεοί πείθονται! «Η Εκκλησία στην Ελλάδα είναι θεσμός και πυλώνας ηθικής». Αυτό μόνο μπορώ να σχολιάσω διαβάζοντας την παραπάνω, πρώτη φράση της κοινής ανοιχτής επιστολής που υπογράφουν οι Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Βασίλης Λιόγκας!

Ο Σιμωνίδης ο Κείος, ο ποιητής της αρχαιότητας από την Κέα, στον οποίο αποδίδεται η φράση «ανάγκα και θεοί πείθονται» δεν ήταν τυχαίος. Ήταν φίλος του ιδιοφυούς Θεμιστοκλή χάρη στον οποίο διαλύθηκε ο περσικός στόλος στη Σαλαμίνα, του Δίκαιου Αριστείδη, του Παυσανία. Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια για τον ποιητή που με την ελεγεία που έγραψε για τους μαραθωνομάχους κέρδισε σε διαγωνισμό τον Αισχύλο. Επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μόλις χθες τον «δόξασαν» οι Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Βασίλης Λιόγκας που στην ανοιχτή επιστολή τους –και για τις ανάγκες της περίστασης- εκθειάζουν κι επαινούν την εκκλησία! Θου Κύριε, φυλακήν τω στόματι μου!

Αγγλική πολιτική! Το αέναο δόγμα «διαίρει και βασίλευε» ακολουθούν στη συνέχεια οι συντάκτες της ανοιχτής επιστολής: Επαινούν τον αγαπημένο των Καβαλιωτών μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο αντιπαραθέτοντας –δήθεν- τις πράξεις και τα έργα του με αυτά του Μητροπολίτη που τον διαδέχθηκε. Εν προκειμένω – και χωρίς να παίρνουν υπ’ όψη τους το πέρασμα του χρόνου και το νερό που κύλησε στ’ αυλάκι – εξυμνούν το Μακαριστό που «διακονούσε το ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως από το 1974, είχε ζυμωθεί με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα και είχε αντιληφθεί πολύ καλά τί σήμαινε Στέγη και ποια ήταν η μεγάλη προσφορά του ΣΦΓΤ στην πόλη» με «ισχυρή» απόδειξη για τα όσα ισχυρίζονται … μια συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα. Τότε! Κι αν το όραμα του Μακαριστού Προκόπιου ήταν ένα «Βυζαντινό Μουσείο»στον «επάνω όροφο» και μόνο» ο νέος Μητροπολίτης δε δικαιούται να οραματίζεται ένα μεγαλύτερο Κειμηλιαρχείο;

Papieren που λένε οι Γερμανοί και επί το ελληνικότερον και παραδοσιακότερον «εγώ με την τρελίτσα μου γεμίζω την κοιλίτσα μου. «…δεν διατάραξε την υπάρχουσα από το 1960 κατάσταση αλλά και με την δήλωσή του εκείνη άφησε παρακαταθήκη και για το μέλλον να μην αλλάξει ποτέ το καθεστώς αυτό, το οποίο άλλωστε είχαν οριοθετήσει με απόλυτη σαφήνεια οι καπνέμποροι με εκείνο το «ΕΣΑΕΙ» του Νίκου Πετρίδη προς τον Χαράλαμπο Λαλένη» γράφουν στην επιστολή τους οι Βασίλης Λιόγκας και Θόδωρος Θεοδωρίδης. Προφανώς στο λύκειο δεν ακολούθησαν την γ’ δέσμη. Γιατί στην γ’ δέσμη διδάσκονταν λατινικά κι ίσως κάποτε να άκουγαν και τη φράση verba volant, scripta manent (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν). Το κτίριο, σύμφωνα με τη δωρεά και τα έγγραφα (papieren) έχει ιδιοκτήτη που δεν είναι κανένας άλλος από τη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου!

Με κάθε τρόπο και μέσο (συνελεύσεις ολίγων ολίγιστων, ψηφίσματα από σωματεία που επηρεάζονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο κτλ) και χωρίς ποτέ να πείσουν τους Καβαλιώτες, προσπάθησαν να επιβάλλουν την επιθυμία τους. Δεν τα κατάφεραν και καταφεύγουν σε αίολα και έωλα «επιχειρήματα» αλλά επειδή κι αυτά δεν αρκούν και σε κακοήθειες: Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος δέχεται στη συνέχεια μια αήθη προσωπική επίθεση: «Καταπατεί αυθαίρετα», «αθετεί μια διαχρονική υπόσχεση της τοπικής Εκκλησίας προς την τοπική κοινωνία», «δεν τιμά τη μνήμη του προκατόχου του». Αιδώς Αργείοι!

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα