Αν θέλουμε να λεγόμαστε πατριώτες πρέπει να βάλουμε πλάτη για το μεταναστευτικό είπε ο δήμαρχος! Δεν υπάρχει «μυστική διπλωματία» από μέρους μου, τελικά νόμιμα έγιναν οι εργασίες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας την αρχή έκανε ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της υφηλίου, ενώ συμφώνησε με την θέση του Χρήστου Ποτόλια, ότι οι μεγάλες δυνάμεις δημιουργούν το εν λόγω πρόβλημα και μάλιστα ακόμη και στο Αφγανιστάν υπάρχουν οι Ταλιμπάν και δημιουργούν προβλήματα αναγκάζοντας τους Αφγανούς να φεύγουν από την πατρίδα τους.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει την διαχείριση του προβλήματος και οι ακραίες φωνές θα πρέπει να απομονωθούν.

Αν θέλουμε να λεγόμαστε πατριώτες και να μην ψήνουμε σουβλάκια έξω από δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη και όλοι οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι λόγω του θέματος της Θράκης, Καβάλα και Δράμα θα πρέπει να σηκώσουμε το μεγάλο βάρος και μάλιστα θα πρέπει να το επωμιστούν όλοι οι δήμοι της Καβάλας.

Άρα ο δήμος Καβάλας έχει κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Ζήσαμε το πρόβλημα να έρχονται με τα καράβια και να πηγαίνουν στην Ειδομένη. Προς τιμήν της κυρίας Τσανάκα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έκανε ότι έκανε και το διαχειρίστηκε. Η δομή φιλοξένησε 450 άτομα, ο δήμος δαπάνησε χρήματα και η κυβέρνηση πρέπει να τα διεκδικήσει μέσω ημών!

Ο κύριος Μουριάδης ανέφερε ότι όταν μπήκε μέσα στο στρατόπεδο είδε ότι στο κομμάτι που ανήκει στον Δήμο Καβάλας έγινε η δεύτερη δομή, αλλά τελικά δεν είχαμε εγγράψει το κομμάτι του στρατοπέδου στο Κτηματολόγιο και έτσι το έκαναν κέντρο φιλοξενίας.

Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία από μέρους μου, τελικά νόμιμα έγιναν οι εργασίες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και για τον λόγο αυτό δώσαμε νερό στη δομή. Αυτό ήταν σύννομο και έτσι έγινε!

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν έβαλε απορριμματοφόρα για τείχος αποτρέποντας τις εργασίες και την είσοδο των νέων μεταναστών, γιατί θα είχαν πρόβλημα οι χειριστές τους εφόσον τους συλλαμβάνανε!

Έτσι πήγε είπε ο δήμαρχος στην Αθήνα και του είπαν ότι θα φέρουν τελικά άλλα 350 άτομα και μάλιστα οικογένειες, σε ραντεβού με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο κύριος Μουριάδης είπε ότι τελικά ήρθαν οικογένειες στο στρατόπεδο και όχι παραβατικά άτομα!

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης του είπε ότι μέχρι τέλος του 2020 θα υπάρχει η δομή και μετά θα κλείσει, μια και είναι κέντρο αναχωρησιακό για μετανάστες και πρόσφυγες που φεύγουν σε άλλα κέντρα και στο εξωτερικό.

Ο κύριος Μουριάδης είπε ότι δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι θα κλείσει η δομή τέλος του 2020, περιμένει να ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη της Καβάλας και η αστυνομία να περνάει μέσα από το Περιγιάλι για να αισθάνονται οι κάτοικοι ασφάλεια. Ο ίδιος είπε ότι βλέπει τους άνδρες της ΔΙΑΣ και ότι κάνουν στην περιοχή περιπολίες.

Παράλληλα ζήτησε να μην δημιουργούν κάποιοι αίσθημα ανασφάλειας και να λένε ότι θα γίνουν άλλες δομές σε Αλάνα και Αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα.

Τόνισε δε ότι ο Δήμος θέλει το στρατόπεδο αλλά πρέπει να γίνει εγγραφή στο Κτηματολόγιο!

Ο Θεόδωρος Μουριάδης όταν είδε να φουσκώνει το νούμερο μέσα στο στρατόπεδο από νέους μετανάστες που έρχονται επικοινωνεί με τον υπουργό κύριο Χρυσοχοίδη και διαμαρτύρεται!

Παράλληλα έστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος του είπε ότι έχει μεγάλα σχέδια για την Καβάλα!

Τόνισε ότι αυτό που σχεδιάζω να κάνω είναι να υπάρχει συχνή επαφή με τους υπευθύνους της ΔΟΜ και των ΜΚΟ και να συμμετέχουμε ακόμη και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στις συσκέψεις που γίνονται μέσα στη δομή!

Μάλιστα ανέφερε ότι μπορούμε να έχουμε πληροφόρηση από μέσα από εργαζόμενους στην Κοινωφελή!

Παράλληλα εξήρε τον λόγο του μητροπολίτη ΦΝ&Θ Στεφάνου που μίλησε με πολύ ορθό λόγο για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Παράλληλα ζήτησε από όλους να είναι ρεαλιστές και να εξομαλύνουν όλοι το πρόβλημα και να μην τρομάζει κανένας τον κόσμο.

Κατόπιν διάβασε ο Μάκης Παπαδόπουλος την Κοινή Εισήγηση των παρατάξεων «Ο Τόπος της Ζωής μας» και Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση.

Κοινή εισήγηση παρατάξεων

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Θέμα: «Έγκριση πλαισίου πολιτικής του Δήμου Καβάλας για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος σε τοπικό επίπεδο»

Από τότε που ξέσπασε η Προσφυγική Κρίση σε διεθνές επίπεδο, ο Δήμος Καβάλας συνέβαλε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο στη διαχείριση των ροών και τη φιλοξενία των προσφύγων που κατέφταναν στον τόπο μας, βοηθώντας την κεντρική Κυβέρνηση της Χώρας να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για την εθνική αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης. Παράλληλα, δημότες, εθελοντές, κοινωνικές και εθελοντικές οργανώσεις παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη και υλική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, προσφέροντας ανακούφιση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, παρόλο που δεν έκανε δεκτή την κεντρική απόφαση για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου (με τις Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου υπ. αριθμ. 390/2016, 464/2016, 602/2018), δεν έθεσε περαιτέρω εμπόδια στη λειτουργία της, βάζοντας μπροστά το συμφέρον της Χώρας και αποδεχόμενο τον προσωρινό χαρακτήρα της. Ωστόσο, η συνέχιση της λειτουργίας της δομής, οι εργασίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες για την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών μέσα στο πρώην στρατόπεδο και οι αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών δείχνουν ότι η δομή αντιμετωπίζεται από τον κεντρικό σχεδιασμό της εκάστοτε Κυβέρνησης ως μόνιμη δομή φιλοξενίας.

Η μονιμοποίηση της προσωρινής δομής φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου ανατρέπει ουσιαστικά τον μακρόχρονο σχεδιασμό του Δήμου Καβάλας για την αξιοποίησή του (επέκταση πρασίνου, δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού κ.ά.), για την υλοποίηση πλέον της Πράξης Περιγιαλίου και την ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της πόλης της Καβάλας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις που δημιουργούν εύλογο και έντονο προβληματισμό:

1. Υπάρχει η εξαγγελία από την Κυβέρνηση για ποσόστωση 1% επί του πληθυσμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Δεδομένου ότι στην Περιφέρειά μας οι τρεις νομοί της Θράκης εξαιρούνται, ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός που θα αναλάβει η Καβάλα τους επόμενους μήνες;

2. Η εξαγγελία αυτή πόσο επηρεάζει την υπόσχεση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τον Δήμαρχο Καβάλας ότι η προσωρινή δομή θα μεταφερθεί στο τέλος του 2020;

3. Πώς θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας στο Περιγιάλι;

4. Υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης να λάβει επιτέλους ο Δήμος τα χρήματα που ξόδεψε για την υποδοχή των πρώτων προσφύγων και που δεν έχουν δοθεί ακόμη;

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, θέλοντας να συμβάλλει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και έχοντας την εμπειρία πλέον των προηγούμενων ετών ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο, εγκρίνει το παρακάτω πλαίσιο πολιτικής του Δήμου Καβάλας:

– να μεταφερθεί η υφιστάμενη προσωρινή δομή φιλοξενίας του στρατοπέδου Ασημακόπουλου σε άλλον καταλληλότερο χώρο και να επιταχυνθεί η αναλογική συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα ενοικίασης σπιτιών για οικογένειες προσφύγων, με τελικό στόχο τη διασπορά των προσφύγων και των μεταναστών σε σπίτια εντός των ορίων του Δήμου και την τελική κατάργηση της προσωρινής δομής φιλοξενίας, με τη σημερινή της μορφή.

Ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα αναλάβουν να εξετάσουν και να υποδείξουν τον χώρο.

Η λύση αυτή θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν σε έναν καταλληλότερο χώρο για την καθημερινότητά τους, χωρίς τις συνθήκες “εγκλεισμού” που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

– η προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Περιγιάλι, για όσο διάστημα ακόμη θα λειτουργεί εκεί, να υποδέχεται συγκεκριμένο και σταθερό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος “ασφυξίας” και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, σε βάρος και των προσφύγων και των περιοίκων της συνοικίας.

– να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας στο Περιγιάλι, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

– να διασφαλιστεί η καταβολή των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τον Δήμο Καβάλας την προηγούμενη δημοτική περίοδο και δεν καλύφθηκαν από το Κράτος, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

– να προχωρήσει από τη διοίκηση του Δήμου η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Ασημακόπουλου με βάση τον Ν.4407/2016.

– να μελετηθεί το πώς θα εφαρμοστεί η Πράξη Περιγιαλίου στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, δεδομένων των υποδομών που δημιουργήθηκαν εκεί, και να ξεκινήσει η διαδικασία εκτέλεσης των απαραίτητων έργων υποδομής στο Περιγιάλι.

Με το παρόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Καβάλας να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες προς υλοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων.

Γιατί κύριε δήμαρχε δεν προχωρήσατε σε νομικά μέτρα

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Νίκου Ξανθόπουλου που τόνισε ότι η τοποθέτηση Μουριάδη συσκότισε περισσότερο τα πράγματα και ότι διάφοροι προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα ενοχικά σύνδρομα και αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που γίνεται.

Από τον αιφνιδιασμό που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση φτάσαμε 4 χρόνια μετά να ακούμε από τον «ατσαλάκωτο δήμαρχο» την φράση που είσαστε εσείς κύριε Ξανθόπουλε!

Παράλληλα θύμισε τις παλινωδίες του δημάρχου ανάμεσα σε δηλώσεις και δράσεις, που τελικά αντί να πάει σε νομικά μέτρα, όπως έλεγε και για διάφορες δράσεις τις οποίες δήλωνε ότι θα έκανε, τελικά ο ίδιος υπαναχώρησε.

Ο κύριος Ξανθόπουλος κατέθεσε αυτά που ισχύουν σήμερα ότι δήμαρχος ξεδιπλώνει το ταλέντο του και του θυμίζω αναγκαζόμαστε να πάμε στο συλλαλητήριο το οποίο ο ίδιος λοιδόρησε!

Έκλεισε δε με το γεγονός ότι στη δομή δεν υπάρχει φύλαξη μετά το απόγευμα και ένα βράδυ του Οκτωβρίου φορτηγό με κρέατα μπαίνει μέσα στη δομή και κανείς δεν απάντησε το περιείχε το φορτηγό, αν ελέγχθηκαν και από προήρχετο.

Αποχή Ποτόλια από την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Καβάλας για το μεταναστευτικό

Σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Ποτόλιας αναφέρει: «Η συζήτηση θα εξελιχθεί σε μέτωπο ενάντια στους κατατρεγμένους πρόσφυγες»

«Σχετικά με τη σημερινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προκλήθηκε από τρεις παρατάξεις και με θέμα (όπως αναφέρετε στην πρόσκληση που μας αποστείλατε) το Μεταναστευτικό, έχουμε ήδη με σαφήνεια τοποθετηθεί στην προηγούμενη τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 11/11/2019. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος μας στη τοποθέτηση του σημείωσε ότι επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αν δεν υπάρχει τίποτε νεότερο, να μη γίνει.

Δυστυχώς οι τρείς παρατάξεις που ζήτησαν τη συνεδρίαση, δεν άλλαξαν άποψη και μετά και τη δική σας παρότρυνση να μην επιμένουν αν δεν έχουν τίποτε το νέο να προσθέσουν.

κ. Πρόεδρε, επειδή θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό καθ’ ότι απασχολεί το σύνολο του Ελληνικού λαού, ο οποίος ανησυχεί και δικαίως, για αυτή την κατάσταση, με τους πολέμους που μαίνονται πολύ κοντά στη χώρα μας. Με τους ξεριζωμένους που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς λόγω πολέμου και φτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας. Με τα δικά του προβλήματα που λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής βιώνει στο πετσί του.

Επειδή κατά την άποψή μας οι χειρισμοί, το τι λέγεται και κυρίως το τι γίνεται, σχετικά με το θέμα των προσφύγων, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρύνονται δυνάμεις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές που σπέρνουν το μίσος.

Επειδή φοβόμαστε ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, στο όνομα της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης στο Δήμαρχο που δήθεν κάνει μυστική διπλωματία κτλ, θα εξελιχθεί στην ουσία σε μέτωπο ενάντια στους κατατρεγμένους πρόσφυγες.

Επειδή δε θα θιγούν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα, όπως είναι ο πόλεμος για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στη χώρα μας, το Δουβλίνο ΙΙ που ορίζει την επιστροφή στη χώρα της πρώτης υποδοχής, τις αργές διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου καθ’ ότι οι πρόσφυγες δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις είναι κόλαση.

Επειδή δε θέλουμε να νομιμοποιήσουμε με τη παρουσία μας μια τέτοια εξέλιξη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δε θα πάρουμε μέρος στη συνεδρίαση.

Παρακαλούμε να διαβαστεί στο σώμα η παραπάνω τοποθέτησή μας και να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης».

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα