Λίγο έξω από την Καβάλα, ακολουθώντας κανείς την εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης, εκεί ακριβώς που αυτή ενώνεται με τα σωζόμενα τμήματα της παλαιάς περίφημης Εγνατίας οδού βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Σίλα.
Κατά την παράδοση και σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, στο σημείο αυτό κάθισαν να ξεκουραστούν ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Σίλας, Τιμόθεος και Λουκάς, στην πορεία τους από το λιμάνι της Νεαπόλεως στην πόλη των Φιλίππων όπου και ιδρύουν την πρώτη Εκκλησία στην Ευρώπη..”
Οι πρώτες προσπάθειες για την ανέγερση ενός Ναού που να θυμίζει το γεγονός αυτό και να είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Σίλα ξεκίνησαν 1933.
Στα χρόνια της γερμανοβουλγαρικής κατοχής ο,τι πολύτιμο υπήρχε αφαιρέθηκε και πολλά άλλα καταστράφηκαν. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον τότε μητροπολίτη Χρυσόστομο να μετατρέψει το εξοχικό παρεκκλήσιο του Αγίου Σίλα σε Ιερά Μονή.
Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται λείψανα των αγίων πέντε μαρτύρων, του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, των Αγίων Αναργύρων κ.α. Επίσης στο αρχονταρίκι της Μονής δεσπόζει η εντυπωσιακή παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, έργο του Χρήστου Βαϊνά από την Δράμα, ζωγραφισμένο με το στόμα.
Στον αύλιο χώρο της Μονής μεταφέρθηκε και μια ταφιακή μαρμάρινη πλάκα, η οποία βρέθηκε πλάι σ’ένα πηγάδι στο γειτονικό χωριό Δάτο και επάνω σ’ αυτήν μεταξύ δύο σταυρών αναγράφεται η ιστορική ενθύμηση : “Παρά το φρέαρ τούτο απηγχονίσθη υπό των επιδραμόντων Βουλγάρων, από καταπεσούσης νυν λεύκης, ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Γερμανός Σακελαρίδης. Αρχάς Ιουλίου 1917.”
Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 30 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αποστόλου Σίλα, στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου, ενώ στις 22 Ιουλίου ημέρα μνήμης της μεγαλομάρτυρος Μαρκέλλης πανηγυρίζει το μετόχι της Μονής στα Αμισιανά Καβάλας.