Έρχονται αυξήσεις στα τέλη καθαριότητος

Με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο να τονίζει πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είναι προσεκτική η νέα διοίκηση στις συνεδριάσεις του Σώματος, μια και η χθεσινή συνεδρίαση κακώς έγινε και κόντρα σε όσα επιτάσσει η Νομοθεσία.

Αυτά τα ανέφερε ο κύριος Γραμμένος γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέφονται από την Αποκεντρωμένη αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αν δεν γίνονται όλα με το γράμμα του Νόμου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ουσιαστικά που χωρίστηκε σε δύο συνεδριάσεις δύο ανεξάρτητων δημοτικών συμβουλίων είχε να κάνει με την οικονομική ανάλυση του Ταμείου του Δήμου την οποία έκανε ο υπηρεσιακός υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου.

Τριάντα επτά εκατομμύρια έξοδα κάνει κάθε χρόνο ο Δήμος Καβάλας με επενδύσεις μόλις 2 εκατομμύρια, ενώ το αποθεματικό είναι σχεδόν 9 εκατομμύρια στο ταμείο του Δήμου.

Τα τακτικά έσοδα είναι κύρια πηγή εσόδων που προέρχεται κυρίως από τακτικές επιχορηγήσεις.

Τα έκτακτα έσοδα είναι απαιτήσεις προηγούμενων ετών και είναι αμελητέα κυρίως στο 13% περίπου.

Από τα έξοδα που έχει ο Δήμος Καβάλας κύρια είναι η μισθοδοσία των πολυάριθμων υπαλλήλων του Δήμου και ένα μέρος για την λειτουργία του, με τις δαπάνες που γίνονται.

Ο Δήμος διαθέτει σταθερούς οικονομικούς πόρους από τακτικά έσοδα, ενώ εισπράττει λιγότερα από όσα προϋπολογίζει. Αυτό σημαίνει ότι αφήνει πολλά έσοδα για το μέλλον και αυτό θα πρέπει να το μαζέψει μια και έχει λαμβάνειν πολλά και περιμένει ουσιαστικά από τις επιχορηγήσεις του Κράτους.

Όπως ανέφερε ο κύριος Χατζηκωνσταντίνου ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του και παράλληλα να διευρύνει την φορολογική του βάση μια και είναι στάσιμος σε πληθυσμό.

Παράλληλα από την οικονομική ανάλυση φαίνεται ότι ο Δήμος συγκρατεί τα έξοδά του μια και δεν έχει περιθώριο να ξοδέψει και μένει στάσιμος.

Ο Δήμος φαίνεται επίσης ότι πληρώνει και έχει ταμειακή ρευστότητα, ενώ αυτοί που δεν εισπράττουν προφανώς δεν έχουν τα ανάλογα παραστατικά για να εισπράξουν τα οφειλούμενα.

Η υπηρεσία Καθαριότητας στην ανταπόδοση φαίνεται ότι θα χρειαστεί ενίσχυση που με απλά λόγια σημαίνει ότι τα πρέπει να αυξήσει τα τέλη καθαριότητας

Όσον αφορά τις προμήθειες σύμφωνα με τα στοιχεία ο Δήμος Καβάλας διοχετεύει 4 εκατομμύρια στην τοπική αγορά, άλλα τόσα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε προμηθευτές και περίπου 1 εκατομμύριο σε προμηθευτές σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του δ.σ. έδωσε κατόπιν τον λόγο στους δημοτικούς συμβούλους με πρώτο τον Χρήστο Ποτόλια να ερωτά γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθούν με αυξήσεις οι δημότες, με τον κύριο Χατζηκωνσταντίνου να του απαντά ότι, ο Δήμος θα πρέπει να βρει νέα έσοδα τα οποία θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του.

Για παράδειγμα θα πρέπει να επιβληθεί φόρος τουριστών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του δήμου όπως καθαριότητα για παράδειγμα.

Η πρώην δήμαρχος Καβάλας επεσήμανε ότι φόρος στο εξωτερικό υπάρχει όπως και στην Ελλάδα, αλλά ο φόρος αυτός πηγαίνει στο Κράτος και όχι στους Δήμους.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ανέφερε σε πόσες μέρες κάποιο έγγραφο και παραστατικό καταχωρείται στην ανάλογη υπηρεσία και ερώτησε τον κύριο Χατζηκωνσταντίνου ο Δήμος δέχθηκε αγωγή από προμηθευτή.

Η απάντηση για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι να τις εφαρμόζει. Παράλληλα τόνισε ότι τα έσοδα της άρδευσης δεν καλύπτονται και πρέπει να γίνει αύξηση των τελών.

Ο Γιάννης Προμούσας έκανε μια πρόταση στη νέα διοίκηση μια και τα χρήματα που ξοδεύει για ρεύμα ο Δήμος είναι πολλά, να φροντίσει να εκμεταλλευθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τοποθέτηση λαμπτήρων Led.

Ο Θέμης Καλπακίδης αναφέρθηκε στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και αξιοποίησή της και όχι να την λυμαίνονται όπως είπε κάποιοι, χωρίς να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.

Ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης συμφώνησε με τον Γιάννη Προμούσα και υποσχέθηκε ότι και θα προχωρήσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην τοποθέτηση λαμπτήρων Led.

Παράλληλα ακούστηκε ότι η διοίκηση Μουριάδη έχει σκοπό να συμμαζέψει τα οικονομικά με συγκεκριμένες πράξεις, όπως κανείς δεν αρδεύει χωρίς να πληρώνει και όποιος οφείλει θα πρέπει να πληρώνει για να «εισπράττει» και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα