Η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Καβάλας πάει για πώληση!

Στα πετρελαϊκά αποθέματα και στην ενίσχυση και επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες Τετάρτη το μεσημέρι από το βήμα του Economist.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στο δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου και στη συνεργασία με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και ΗΠΑ για την προώθηση συγκεκριμένων σχεδιασμών και επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός θα έχει μεταξύ άλλων και διμερείς συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα ενώ όπως τόνισε στόχος είναι «να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα εξαρτάται κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και κατ’ επέκταση, «η πολιτική μας θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής μας ασφάλειας. Παρά τις πρόσφατες προόδους μετά το 2011 στον κλάδο, απέχουμε ακόμα πολλά χρόνια προκειμένου να έχουμε μια σημαντική παραγωγή πετρελαίου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις υποδομές, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία και για το φυσικό αέριο με βάσει τα δρομολογημένα project (FSRU, Καβάλα κλπ).

«Η πολιτική μας θα παραμείνει προσανατολισμένη στην διεύρυνση των πηγών και οδεύσεων στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Η υλοποίηση και προώθηση μακρόπνοων σχεδίων υποδομής θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Η ολοκλήρωση του TAP, του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG, ο East Med, ο IGI Poseidon και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας σε συνεργασία με στρατηγικούς εισαγωγείς αποτελούν προτεραιότητες», υπογράμμισε.

Οι ΑΠΕ εξακολουθούν να βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του υπουργείου με τον υπουργό να εκτιμά ότι αυτές θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα επείγοντα θέματα στην Ενέργεια, ο υπουργός σημείωσε ότι «το πιο επείγον θέμα είναι η ΔΕΗ». Μάλιστα, νωρίτερα είχε αναφέρει ότι θα χαιρόταν αν υπήρχε μια συμφωνία για την ΔΕΗ ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν θα με ζήλευαν πολλοί συνάδερφοι για το πόστο που έλαβα εξαιτίας του συγκεκριμένου θέματος».

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα