Κάτω τα χέρια από τη Στέγη

Μετά την δημοσιοποίηση της επιχειρούμενης έξωσης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας (ΣΦΓΤ) από την φυσική και ιστορική του έδρα, το εμβληματικό κτίριο της Στέγης της οδού Κύπρου, πολλοί συμπολίτες μας ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο ενδεχόμενο.
Με βάση μία πρόσφατη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΓΤ και αφού το θέμα βγήκε στην επιφάνεια, φαίνεται πως πριν αρκετούς μήνες, η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, εξασφάλισε προφορικά τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συνδέσμου για την μετεγκατάστασή του σε άλλο κτίριο της Μητρόπολης.
Η συζήτηση αυτή και η κατάληξή της έγινε προφανώς εν κρυπτώ και χωρίς το Δ.Σ. του Συνδέσμου να ενημερώσει ως όφειλε τόσο τα μέλη του όσο και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού η μακρά διαδρομή και ιστορία του ΣΦΓΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Καβάλας, με πανελλήνια ακτινοβολία. Ο χώρος αυτός χάρισε επί πολλές δεκαετίες σε γενιές συμπολιτών μας τους καρπούς κολοσσιαίων πνευματικών δημιουργών της χώρας μας, αλλά και απετέλεσε βήμα ανάδειξης της λογοτεχνίας, επιστήμης και πολιτισμού του τόπου μας, μέσα από εκδόσεις, διαλέξεις, ποιητικά συμπόσια, εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις. Υπήρξε η λυδία λίθος της αναβίωσης του αρχαίου δράματος στους Φιλίππους, το εκκολαπτήριο της θεατρικής παραγωγής και της κινηματογραφικής λέσχης, αλλά και του πνευματικού αθλήματος του σκακιού.  
Τα δυσάρεστα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στην τοπική κοινωνία, της οποίας τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα και εκδηλώθηκαν μαζικά, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με ευρεία μάλιστα συμμετοχή, ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών κατά της αποβολής του ΣΦΓΤ από την Στέγη του, η οποία συνεχίζεται στον ιστοχώρο ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ (avaaz.org)

και καλούμε κάθε συμπολίτη που βίωσε και εκτιμά την προσφορά του Συνδέσμου στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας, να υπογράψει.

Επισημαίνουμε συγχρόνως, μετά από μελέτη των σχετικών εγγράφων, ότι διαπιστώνονται αρκετά θέματα με την προ εικοσαετίας αιφνιδιαστική 

δωρεά εκ μέρους του “Συλλόγου Καμπνεμπόρων” του κτιρίου της οδού Κύπρου στη Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, με τροποποίηση του Καταστατικού του, αφού η Μητρόπολη δεν συμπεριλαμβανόταν ως δωρεοδέκτης.

Όλα τα θέματα θα συζητηθούν σε ευρεία ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις γιορτές, όπου θα αποφασισθούν και οι περαιτέρω πρωτοβουλίες και κινήσεις για την αποτροπή κάθε δυσάρεστης εξέλιξης.
Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΦΓΤ να αναθεωρήσει τη στάση του στο ζωτικό αυτό θέμα, και να μην θέσει αυτό ταφόπλακα στο Σύνδεσμο.  

Παρακαλούμε τον μητροπολίτη κ. Στέφανο όχι μόνον να μην επιμένει στα σχέδιά του που θα εξοστρακίσουν τον ΣΦΓΤ από την ιστορική του έδρα και θα νεκρώσουν εντελώς τον Σύνδεσμο, αλλά αφού η Μ

ητρόπολη αναλάβει και υλοποιήσει όλα τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης του κτιρίου, να το παραδώσει και πάλι στον ΣΦΓΤ, στον οποίο το 1960, αναγνωρίζοντας την σημαντική πολιτιστική του αξία, με βούληση και ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Καπνεμπόρων παραχωρήθηκε η χρήση ΕΣΑΕΙ.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα

Εβδόμη Ημέρα