Μαύρη σελίδα του δήμου Καβάλας, πανελλήνιο θέμα με τις καθαρίστριες, μεθαύριο κλιμάκειο της ΓΣΕΕ στον δήμαρχο

«Ξεφτιλίζεται» το ΚΙΝΑΛ από την στάση του δημάρχου και έχει διαχωρίσει την θέση του προ πολλού για τις σχολικές καθαρίστριες που δεν συνάδει με τις απόψεις Μουριάδη

Με αιχμή του δόρατος τις σχολικές καθαρίστριες οι οποίες μέσω της Ομοσπονδίας τους καταφέρονται κατά του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη, σειρά παίρνει η ΓΣΕΕ η οποία στέλνει κλιμάκιο αύριο Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει συνάντηση μαζί του για να δει τι ακριβώς συμβαίνει και κρατά αυτή τη στάση η δημοτική αρχή Καβάλας.

Η είδηση της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας «παίζει» σε όλη την Ελλάδα μια και 31 σωματεία σχολικών καθαριστριών απ’ όλη την Ελλάδα (εκπροσωπούν 9.474 άτομα) καταγγέλλουν «την υποκριτική και εξόχως αντεργατική στάση του Δημάρχου Καβάλας κ. Θεοδώρου Μουριάδη (σ.σ. τον συνδυασμό του «Σύγχρονος Δήμος» στήριξε το ΚΙΝΑΛ), ο οποίος χρησιμοποιώντας στο δημόσιο λόγο του μη αληθή στοιχεία και επιχειρήματα, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα των καθαριστριών, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας για αύξηση των ανθρωποωρών εργασίας στη σχολική καθαριότητα».

Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης ότι οι σχολικές καθαρίστριες της Καβάλας, κάτω από αντίξοες συνθήκες απασχόλησης, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας, εργάστηκαν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2020 δίχως να αμειφθούν για τις πραγματικές ανθρωποώρες, ενώ «την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου 2020, που τα σχολεία ήταν κλειστά, με αυταρχικές εντολές της Δημοτικής Αρχής, τοποθετήθηκαν σε εργασίες εκτός σχολικών κτιρίων, διακινδυνεύοντας τον κίνδυνο σοβαρού εργατικού ατυχήματος δίχως ασφαλιστική κάλυψη, αφού απασχολούνταν σε εργασίες που δεν προβλέπονταν στη σύμβασή τους. Εξαναγκάστηκαν να διεκπεραιώσουν μέχρι και τον καθαρισμό τεράστιων αποθηκών και υπογείων δημοτικών κτιρίων, που ήταν κλειστά επί σειρά ετών, μέσα στα νερά, τις μολυσματικές ασθένειες και τα τρωκτικά. Πολλές δε εξ αυτών για μόλις 100-200 € το μήνα».

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Χατζηγιαννάκης αναφέρει: «Η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει άπραγη, αδυνατώντας να κατανοήσει τα προβλήματα των δήμων, φορτώνοντας τους ήδη στραγγισμένους προϋπολογισμούς τους με την κάλυψη πληρωμής των υπερωριών των καθαριστριών.

Τρανταχτό παράδειγμα της προαναφερθείσας πραγματικότητας αποτελεί ο Δήμος Καβάλας, όπου οι καθαρίστριες βρίσκονται μετέωρες από τη μία, μεταξύ του Δημάρχου και του Υπουργείου, και από την άλλη, μεταξύ της αίσθησης του καθήκοντος και των απεργιακών κινητοποιήσεων, λόγω των αντεργατικών αυτών πολιτικών.

Φυσικά, η ανυπαρξία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει λαβή από τους αιρετούς, ώστε να χρησιμοποιούν με τρόπο παράνομο τις καθαρίστριες.

Επειδή, αφ’ ενός, οι υπερωρίες των καθαριστριών δεν πληρώνονται με χειροκροτήματα και αφ’ ετέρου, με την υγεία των παιδιών μας δεν πρέπει να παίζουμε, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων μας άμεσα».

Τι έλεγε το ΚΙΝΑΛ… για τις σχολικές καθαρίστριες

Στις 2 Ιουνίου 2020, το ΚΙΝΑΛ είχε εκδόσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ανέφερε τα εξής: «Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για αυτές τις γυναίκες τώρα.

Το εφιαλτικό εργασιακό, κοινωνικό, οικογενειακό και προσωπικό δράμα που βιώνουν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων διαιωνίζεται.

Εργαζόμενες για πολλά χρόνια, σε ομηρία, χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες με απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές.

Κάνεις πια δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια να αδιαφορεί.

Αναλαμβάνουμε άμεσα όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε Κυβέρνηση, κόμματα, Δήμαρχοι να δώσουν τέλος σε αυτή τη μεγάλη αδικία.

Συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για αυτές τις γυναίκες τώρα.

-Συνάντηση με τις εκπροσώπους των καθαριστριών των σχολικών μονάδων-

Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για τη νέα σχολική χρονιά

Εύχομαι στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, καλή και ασφαλή σχολική χρονιά. Φέτος το άνοιγμα των σχολείων γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Χωρίς σωστή προετοιμασία από την Κυβέρνηση για την προφύλαξη τους από την πανδημία και αποφυγή του συνωστισμού στις τάξεις. Εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς μαζί με τον αγώνα της μάθησης , δίνουν και τον αγώνα για την προστασία της υγείας τους.

Περιοχή συνημμένων

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα