Να μαλώσει ο δήμαρχος όσους διαφωνούν είχε σαν στόχο η ενημέρωση για το πρόγραμμα Παναγία!

Ουσιαστικά δεν είχε «ψωμί» που λέμε στην δημοσιογραφική γλώσσα η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο δήμαρχος Καβάλας και σύμφωνα με την πρόσκληση είχε ως θέμα με τους συνεργάτες του «να αναφερθεί, κατά τρόπο αναλυτικό, στην πρόταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Ιστορικής Συνοικίας της Παναγίας, στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions».

Η παρουσίαση ήταν ακριβώς αυτά τα οποία είχαμε διαβάσει μέσω διαρροών από διάφορα ενημερωτικά σάιτ και εφημερίδες της Καβάλας και τίποτε περισσότερο.

Αντ’ αυτού όμως είδαμε και ακούσαμε έναν δήμαρχο να ξεκινά την συνέντευξη με φράσεις του τύπου «Ο Δήμος Καβάλας δεν πρόκειται να αφήσει κανένα πρόγραμμα να πέσει κάτω. Ας σοβαρευτούμε! Από εδώ και πέρα για το παραμικρό έργο θα γίνεται ανακοίνωση και θα ενημερώνονται οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να γνωρίζουν όλοι. Δεν θα συρθώ να κάνω κάτι άλλο απ’ αυτό που ονειρεύομαι για την Καβάλα, με όποιο κόστος».

Πραγματικά έμειναν κάγκελο ακόμη και οι καλοπροαίρετοι που βρίσκονταν στην αίθουσα μια και ο Θεόδωρος Μουριάδης, πλαισιωμένος από τις επιστημονικές συνεργάτιδές του, Ιώ Χατζηβαρύτη και Έλενα Σαμουρκασίδου, θα περίμεναν να δινόταν εξηγήσεις για τα όσα έχουν ακουστεί και συζητηθεί αυτό το διάστημα για λεπτομέρειες του προγράμματος για τις συμμετοχές και την διαδικασία με την οποία το διαβουλευτηκε με τις άλλες παρατάξεις ο δήμαρχος ώστε να το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο και να το περάσει ή να το συζητήσουν μετά από μια πρώτη ανάγνωση.

Ο ίδιος σε ύφος οξύ ανέφερε ότι: «Ακούγονται πράγματα, λάσπες από διάφορους, όχι απ’ όλους, για να είμαι δίκαιος, ότι δίνω λεφτά στους φίλους μου, ότι θα ήταν ένα πρόγραμμα από το οποίο κάποιοι θα ”έτρωγαν” πολλά χρήματα. Κάποιοι έχουν εμποτιστεί με αυτήν την παλαιοκομματική νοοτροπία, με την οποία θεωρούν ότι πρέπει να συνεχίσουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές άλλαξαν, ότι υπάρχει διαφάνεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει. Μπορεί κάποιοι να είναι μαθημένοι διαφορετικά, αλλά δεν φταίω εγώ”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας.

Στη συνέχεια ο κ. Μουριάδης επιτέθηκε και σε μέσα ενημέρωσης πράγμα πρωτόγνωρο για τον δημόσιο λόγο λέγοντας μάλιστα ότι: «υπάρχουν κάποια μέσα ενημέρωσης που το έχουν πάρει εργολαβία, για τους γνωστούς λόγους. Αύριο θα με χτυπάνε περισσότερο. Αν όμως έπαιρναν διαφήμιση, ενδεχόμενα να μην έλεγαν τίποτα απ’ όλα αυτά. Θέλω να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να με πτοήσει κανένας απ’ αυτούς που βγαίνουν και λένε τη μια ασυναρτησία μετά την άλλη. Δεν έχουν ειρμό αυτά που λένε, αλλά και δεν λένε πραγματικότητες. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με αυτούς τους κυρίους, ο καθένας δείχνει τον εαυτό του και νομίζω ότι οι δημότες μας, στην πλειονότητά τους, έχουν καταδικάσει αυτή τη στάση».

Είμαι υπερήφανος για το Ιμαρέτ!

«Συνεχίζοντας τον μονόλογό του ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης και χωρίς καν να ερωτηθεί είπε: «Έχω μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη που είχε το έργο κι έχω διότι με εξανάγκασαν να φτάσω σε ένα σημείο που να βγω έξω από τα ρούχα μου, αφήνοντας υπονοούμενα ότι δίνω στους φίλους μου λεφτά και μάλιστα μιλώντας ευθέως για το ΙΜΑΡΕΤ, τη σχέση μου με το οποίο δεν την αρνήθηκα ποτέ.

Κι αν για κάτι είμαι περήφανος στη ζωή μου, είναι η συνεισφορά μου για να στηθεί ξανά το ΙΜΑΡΕΤ, όπως είναι σήμερα. Κανείς απ’ αυτούς δεν θα μου στερήσει το δικαίωμα να νιώθω περήφανος γι’ αυτό.

Μακάρι όλοι αυτοί να είχαν προσφέρει το ένα εκατοστό απ’ όσα προσφέρουν το ΙΜΑΡΕΤ και το ΜΟΗΑ», επισήμανε ο κύριος Μουριάδης.

Και πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι δέχθηκαν επίθεση και κακή συμπεριφορά οι συνεργάτιδές του από δημοτικούς συμβούλους…

Ο δήμαρχος Καβάλας, αναφέρθηκε στη κακή συμπεριφορά της οποίας έτυχαν οι συνεργάτες του στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου και παρουσίασαν το εν λόγω πρόγραμμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κανιβαλισμό και εκχυδαϊσμό».

”Οι συνεργάτες μου εκείνη τη μέρα αντιμετωπίστηκαν σαν σκουπίδια, σαν να ήταν οι τελευταίοι. Δυο συνεργάτες αναγνωρισμένης αξίας που το αποδεικνύουν καθημερινά με τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα. Απαξιώθηκαν λες και πρόκειται για μαθητές γυμνασίου που έγραφαν έκθεση και κάνανε επίδειξη στους καθηγητές”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η Παναγία γινόταν το κέντρο της Καβάλας»

Και συνέχισε ο δήμαρχος: «Το πρόγραμμα αυτό το διεκδικούσαμε. Δεν σημαίνει ότι θα το παίρναμε, όμως αν το παίρναμε θα γίνονταν πολλά για τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Παναγία θα έπαιρνε ζωή, θα γινόταν το κέντρο για την Καβάλα. Αυτό που έχω να δηλώσω σε όλους είναι ότι όλα αυτά θα μπουν στο ΕΣΠΑ κι όποιος θέλει ας μη το ψηφίσει. Κάπως πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να μένουμε στα προγράμματα και να θυμόμαστε την Παναγία πριν τις εκλογές. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την ανάπτυξη”, δήλωσε καταληκτικά.

Σε τέτοιο πρόγραμμα μπήκε το Μιλάνο και η Βαρκελώνη

Από την πλευρά της η Έλενα Σαμουρκασίδου, διπλωματούχος μηχανικός χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης και επιστημονική συνεργάτης του δημάρχου Καβάλας, η οποία μαζί με την περιβαλλοντολόγο, Ιώ Χατζηβαρύτη, είχαν τη γενική εποπτεία του συγκεκριμένου έργου, παρουσιάζοντας τα τυπικά χαρακτηριστικά της πρόσκλησης ανέφερε ότι δικαιούχοι ήταν οι αστικές αρχές με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους, ενώ για το εταιρικό σχήμα ανέφερε ότι αφορούσε τη υιοθέτηση μοντέλου τετραπλής έλικας (δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις, ερευνητικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών, διεθνείς εταίροι. Για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι το 80% αφορούσε χρηματοδότηση και το 20% ίδιους πόρους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της γενικής διεύθυνσης περιφερειακής και αστικής πολιτικής της ευρωπαϊκής επιτροπής, έχει στόχο να παρέχει στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη πόρους, προκειμένου να δοκιμάσουν τολμηρές και καινοτόμες ιδέες για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων, καθώς και να πειραματιστούν με νέους τρόπους, με τους οποίους μπορούν οι ιδέες αυτές να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής.

Τέτοιες πόλεις που δέχθηκαν τέτοια προγράμματα ήταν το Μιλάνο και η Βαρκελώνη αλλά και στην Ελλάδα το Ηράκλειο και η Αθήνα…

Από την πλευρά της η Ιώ Χατζηβαρύτη τόνισε ότι ο Δήμος Καβάλας από τις 16 Σεπτεμβρίου οπότε και άνοιξε 5η πρόσκληση για το πρόγραμμα Urban innovative Action, δημιούργησε ομάδα έργου και αναζητήσε τεχνικό σύμβουλο για την προετοιμασία και υποβολή της.

Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι διαδικασίες ενημέρωσης των φορέων και οι προσκλήσεις για να συμμετάσχουν στο εταιρικό σχήμα της προτάσης. Η πρώτη συνάντηση εν δυνάμει εταιρικού σχήματος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στις 13 Νοεμβρίου, παρουσία του συμβούλου του έργου. Ακολούθησαν πλήθος διμερών επαφών με τους φορείς για τη συλλογή των προτάσεων και η οριστικοποίηση της έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2019”, τόνισε σχετικά και έκλεισε λέγοντας ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 4,1 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα υλοποιούνταν σε τρία χρόνια.

Για τα 1,1 εκατ. ευρώ και για άλλα που έχουν ακουστεί εδώ και καιρό δεν πήραμε απάντηση από τον δήμαρχο Καβάλας αλλά και από τους συνεργάτες του, ενώ θέλησαν να δώσουν εξηγήσεις ότι από τους προϋπολογισμούς υπάρχουν κονδύλια για μελέτες και επικοινωνία που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και είναι μέρος του προϋπολογισμού του έργου αυτού!

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα