Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται έντονο ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Αιγύπτιους για τον ελληνικό κλάδο της αγοράς ακινήτων, και δη πολυτελών κατοικιών.
Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος κατατάσσεται τέταρτη, λίγο πάνω από το Λίβανο και πίσω από τις Κίνα, Ρωσία και Τουρκία, από απόψεως συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα “Golden Visa”, με 129 συνολικά χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, το έτος 2013. Προσδοκάται δε ότι, η απόφαση επέκτασης -από 1.7.2019- του προγράμματος αδειών διαμονής σε επενδυτές ώστε να περιλαμβάνει και έμμεσες επενδυτικές τοποθετήσεις, λ.χ σε ομόλογα και μετοχές, πρόκειται να προσελκύσει πρόσθετους Αιγυπτίους κεφαλαιούχους με ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Εξάλλου, δύο μεγάλοι αιγυπτιακοί όμιλοι ανάπτυξης ακινήτων (real estate developers) έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, στον τομέα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού οικιστικών και τουριστικών συγκροτημάτων, με σκοπό την αξιοποίηση και εκμετάλλευση τους, προσελκύοντας Αιγύπτιους αγοραστές.
Κατά καιρούς Αιγύπτιοι επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων αποθήκευσης και υπηρεσιών logistics στην Ελλάδα, με σκοπό να καταστεί η χώρα μας διαμετακομιστικός κόμβος για τα αιγυπτιακά εξαγόμενα προϊόντα και βασική πύλη εισόδου τους στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ταυτόχρονα, η αιγυπτιακή πλευρά προσβλέπει σε δημιουργία παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, πλησίον των ως άνω κέντρων διαμετακόμισης, ενδεχομένως σε βιομηχανικές / επενδυτικές ζώνες προοριζόμενες για αιγυπτιακούς ομίλους.
Παράλληλα, έχει εκφραστεί η επιθυμία της αιγυπτιακής πλευράς να προσελκύσει αναλόγου χαρακτήρα και κλίμακας ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, καθιστώντας την κύρια πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Αφρικής.
Εξάλλου, ο τεράστιος όγκος των έργων που έχουν εξαγγελθεί τελευταία από την αιγυπτιακή κυβέρνηση μπορεί να ενταχθεί στο πεδίο κατόπτευσης των διαθετουσών τα προσόντα ελληνικών εταιριών ούτως ώστε να τύχουν ανάλογης αξιοποίησης οι προσφερόμενες τεράστιες ευκαιρίες.
Σημαντικές είναι οι προοπτικές στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στις ΑΠΕ, η ανάπτυξη των οποίων συνιστά στρατηγικό στόχο της Αιγύπτου η οποία διαθέτει πλούσιο και ανεκμετάλλευτο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ, μπορεί να καταστεί εμβληματική κατ’ αντιστοιχία (και ως ταυτόσημη με την έννοια της δυναμικής της Ελλάδας) ναυτιλία μας. Προς τούτο η εμπλοκή και διασύνδεση μας με τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί και κλιμακώνονται σε αυτή την γεωστρατηγικής σημασίας διάβαση μπορεί να καταστεί εφικτή κατόπιν δραστηριότητας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μέσω της αξιοποίησης του υφιστάμενου πλαισίου διμερούς συνεργασίας (πρωτόκολλα, MoUs).
Εν προκειμένω, επιδιώκεται η εμβάθυνση και διερεύνηση της ενδεικνυόμενης λιμενικής συνεργασίας με την αιγυπτιακή πλευρά και με άλλους λιμένες (Πορτ Σάιντ, Δαμιέττη – Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) κατά τρόπο που να μειώνει τα κόστη και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καθιστά μακρόθεν ανταγωνιστικότερη τη μέσω Σουέζ-Πειραιά (ή και άλλων ελληνικών λιμανιών) διαδρομή των εμπορευμάτων, στη συντριπτική τους πλειονότητα εμπορευματοκιβωτίων, από τις αγορές της ΝΑ Ασία προς την Ευρώπη, έναντι άλλων διαθέσιμων εναλλακτικών πλόων.