Τα μπέρδεψε πάλι ο Μουριάδης Ούτε τι είπε η Μενδώνη κατάλαβε αλλά ούτε και τι απάντησε

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Καβάλας στην οποία αναφέρει ότι εσφαλμένα διάφορα μέσα ενημέρωσης και στελέχη της αντιπολίτευσης παρασύρθηκαν και τελικά δεν έχει αποκλειστεί η περιοχή μας από τις πολιτιστικές διαδρομές “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” και “Η πολιτιστική Εγνατία οδός”, όπως απορρέει από τις τελευταίες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας ανέφερε ότι η υπουργός παρουσίασε το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και με γεωγραφική εξάπλωση που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι διαδρομές αυτές είναι:

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

«Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»

«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».

«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»

«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία».

Θυμίζουμε λοιπόν στον Δήμο Καβάλας που μιλάει ότι έργα έγιναν και μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ότι «το σύνολο των χρημάτων που ζητά το ΥΠΠΟΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι περίπου 430 εκατ. ευρώ στα οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, ότι μαζί με το ΦΠΑ είναι ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα 600-650 εκ. ευρώ».

Πουθενά δεν ανέφερε η κυρία Μενδώνη για ΕΣΠΑ και έργα μέσα από πρόγραμμα της Περιφέρειας αλλά από χρήματα που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης…

Παράλληλα θα λέγαμε στον συντάκτη της απάντησης του Δήμου Καβάλας ότι η πρώτη διαδρομή που είναι τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και συνδέει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου. Στο κέντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που αποτελεί πρωτεύοντα κόμβο του δικτύου με σημαίνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα.

Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» τα έργα είναι τα εξής:

Αμφίπολη: Συντήρηση Ξύλινης Γέφυρας

Θεσσαλονίκη: Αγία Σοφία (ενεργειακή αναβάθμιση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου)

Θεσσαλονίκη: Παναγία Χαλκέων (αποκατάσταση Ι.Ν. και περιβάλλοντος χώρου, συντήρηση ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου)

Θεσσαλονίκη: Αχειροποίητος (αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης και των μέτρων ασφάλειας, βελτίωση της πρόσβασης και διαμόρφωση – ανάδειξη του άμεσου περιβάλλοντος χώρου)

Βέροια: Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη Ι.Ν. Αγίας Άννας, Ι.Ν. Χριστού Παντοκράτορα, Μπέη Χαμάμ

Νικόπολη: Συντήρηση Ψηφιδωτών της Βασιλικής Α ́ Δουμετίου, και της Βασιλικής

Νικόπολη: Αποκατάσταση Πύλης Βασιλικής Β ́ Αλκίσωνος

Στην Πολιτιστική Διαδρομή «Πολιτιστική Εγνατία Οδός» τα έργα είναι τα εξής:

Ροδόπη: Συντήρηση και αποκατάσταση περίκεντρου ναού Μαξιμιανούπολης

Θεσσαλονίκη: Αποκατάσταση του λουτρού Μπέη Χαμάμ («Λουτρά Παράδεισος»)

Θεσσαλονίκη: Συντήρηση Παλαιολόγειων τοιχογραφιών μνημείων UNESCO (Αγία Αικατερίνη, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Προφήτης Ηλίας)

Θεσσαλονίκη: Εργασίες ανάδειξης περιβάλλοντος χώρου στη Ροτόντα (Μνημείο UNESCO)

Καστοριά: Αποκατάσταση Ι. Ν. Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του

Καστοριά: Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας

Καστοριά: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Κουρσούμ τζαμί

Αλμωπία Πέλλας: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής)

Ιωάννινα: Στερέωση, αποκατάσταση και συντήρηση Τζαμιού Καλούτσιανης

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, κάθε διαδρομή έχει ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να ευπρεπίσει χώρους οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο. Ένα εκατ. ευρώ αφιερώνεται στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών «γιατί η κάθε διαδρομή πρέπει να έχει ένα δικό της δίκτυο ψηφιακής επικοινωνίας», ενώ το μεγαλύτερο ποσό της τάξης των 27 εκ. ευρώ αφιερώνεται στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης είναι 32 εκ. ευρώ, εκτός του ΦΠΑ, δηλαδή ένα 24% που θα καλυφθεί από την ελληνική πλευρά.

Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, στην επιλογή των μνημείων που εντάχθηκαν σε κάθε διαδρομή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ωριμότητα και η ετοιμότητα τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ να ανταποκριθούν στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και τις απαιτήσεις που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρέπει δηλαδή το 70% των έργων να έχει συμβασιοποιηθεί εντός του 2022 (δηλαδή αν πρόκειται για εργολαβίες να έχει γίνει εντός του έτους αυτού η σύμβαση με τον ανάδοχο ή αν πρόκειται για αυτεπιστασίες να έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις αυτεπιστασίας). Το 2023 θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 30%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Αν κάποιοι διαβάζουν κάτι άλλο καλά κάνουν αλλά δεν θα πρέπει να συγχέουν δράσεις και έργα που δεν έχουν σχέση με τις διαδρομές και τα έργα που έχει ανακοινώσει η κυρία υπουργός Πολιτισμού!

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα