ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ Η Καβάλα για τις εκδηλώσεις για το 1821 πρότεινε τη δράση «Πρασινίζω και “υιοθετώ” τη γειτονιά μου»

Please select a featured image for your post

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Μακεδονία, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Ότι μέχρι τώρα, έχει επισκεφθεί 34 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Αυτό που είδαμε και, κυρίως, νιώσαμε, μέσα από την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι ότι οι άνθρωποι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θέλουν να γιορτάσουν τα 200 χρόνια και να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους.

Η ίδια τονίζει ότι την συγκίνησαν ιδιαίτερα τα λόγια του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου στην επίσκεψη μας στην Αρεόπολη, γιατί συμπυκνώνουν το νόημα του σύγχρονου πατριωτισμού που εκπέμπει η επέτειος: «Σε όλη την ιστορία μας, υπήρχε μια λέξη που πρέπει, εμείς οι Έλληνες του 21ου αιώνα, να την εξαφανίσουμε: Η διχόνοια». Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και στη νέα γενιά. Στη Mάλαμα και τον Χαράλαμπο που συναντήσαμε στον Άη Στράτη. Λίγο πριν φύγουν για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, μας εκμυστηρεύτηκαν το όνειρο τους να επιστρέψουν κάποια στιγμή για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο νησί. Αυτό θα πει αγάπη για τον τόπο μας.

Σε όλες, όμως, τις περιοχές που επισκεφθήκαμε, και ιδίως στις ακριτικές όπως το Καστελλόριζο, η Κάσος ή τα Ψαρά, συναντήσαμε ξεχωριστούς ανθρώπους και ακούσαμε ιστορίες που μας συγκίνησαν και θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε, με την ευγενική προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδας ως χορηγού του Νομισματικού Προγράμματος, στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού». Τη διάθεση του έχει αναλάβει, ως αποκλειστικός διαθέτης, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα που ιδρύθηκε στο Ελληνικό Κράτος. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του είναι έντονο. Όχι μόνο διότι αποτελεί ένα καλαίσθητο αναμνηστικό της επετείου που θα αποκτήσει στο μέλλον συλλεκτική αξία. Αλλά και γιατί η αγορά του συμβάλλει στη επιτυχία της επετείου, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν χρηματοδοτούν τις δράσεις για το 2021.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξύ άλλων, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προταθεί οι παρακάτω δράσεις: Στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Salonique 1821», στην Καβάλα η δράση «Πρασινίζω και “υιοθετώ” τη γειτονιά μου», στην Ξάνθη εκπαιδευτική δράση ανακύκλωσης, στην Κοζάνη έχει προταθεί η δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης, στον Έβρο η δημιουργία Πρότυπης αγροτοκτηνοτροφικής κατασκήνωσης στις Φερες, στην Ημαθία η προβολή της ιστορίας και των μνημείων της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας μέσα από μια εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές (smartphones, Tablets κ.λπ.) με δυνατότητα τρισδιάστατης ψηφιακής μορφής, στη Δράμα η δημιουργία «1821» Animated Movie και τέλος στις Σέρρες προτείνεται ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εικαστικής και Ψηφιακής Προβολής των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα