Διατηρούμε τα αποθεματικά σε υψηλό επίπεδο τόνισε η Δήμητρα Τσανάκα!

Χθες το απόγευμα είχαμε διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά με την πρώτη και με μοναδικό θέμα την «Σύνταξη έκθεσης και του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2017».

Αρχικά και μετά από μια σύντομη αναφορά στα βαριά σημεία του, αναφέρθηκε η διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλό επίπεδο (περίπου 9 εκατ. ευρώ) δείχνουν και την ευρωστία του Δήμου Καβάλας, τόνισε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Από την πλευρά του ο Κωστής Σιμιτσής τόνισε αν είναι καλό για ένα δήμο να έχει υψηλά διαθέσιμα, πράγμα που απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης που τόνισε ότι προέρχονται από κάποια χρήματα που κρατάει για ασφάλεια ο δήμος και υπάρχουν ποσά που δεν απορροφήθηκαν και προέρχονται από έργα που δεν έγιναν και μερικά εξ αυτών που προορίζονταν για διαγωνισμούς όπως αυτός των οχημάτων που πραγματοποιήθηκε φέτος.

Ο πρώην δήμαρχος ανέφερε επίσης σε μικρά τεχνικά ζητήματα στην διαμόρφωση του Ισολογισμού 2017, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ατόπημα στο θέμα της ΔΕΠΟΣ και φαίνεται ότι αντί να μας χρωστούνε (2,5 εκατ.), εμφανίζεται ότι ο Δήμος Καβάλας χρωστάει στην Επιχείρηση!

Τελικά ο κ. Σιμιτσής τόνισε ότι ο Δήμος είναι ανοχύρωτος και εμφανίζει την αποτυχία της διοίκησης για χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέφερε σχετικά με το παθητικό του 2017 που αναφέρεται σε 6 εκατ. ευρώ περίπου και έλαβε την απάντηση ότι είναι προβλέψεις για επισφάλειες για μη εισπράξεις απαιτήσεων από δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε βάρος του δήμου.

Σημείωσε δε ότι πέρσι ενώ η δημοτική αρχή έδωσε μια ανάλυση, φέτος κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και αυτό είναι ένα ερώτημα.

Παράλληλα ανέφερε ότι στα διαθέσιμα είναι μειωμένα γιατί κυρίως πληρώνουμε τράπεζες και δεν υπάρχουν πόροι για έργα και δράσεις.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είπε, ότι από κέρδη το 2016, την επόμενη χρονιά είχαμε ζημία και το ερώτημα είναι η ζημιά του επομένου έτους».

Ο Βαγγέλης Παππάς ερώτησε αν τα 3 εκατ. από απαιτήσεις τρίτων σε τι αναφέρονται. Έκανε αναφορά στα αποθεματικά που έχει ο δήμος και αναρωτήθηκε που πάνε αυτά τα χρήματα και γιατί δεν τα αξιοποιεί ο Δήμος Καβάλας;

Παράλληλα επέμεινε στο θέμα της ΔΕΠΟΣ και εκεί ο υπάλληλος του δήμου που είναι αρμόδιος στα λογιστικά ανέφερε ότι: «σχετικά με το ποσό από την ΔΕΠΟΣ απεικονίζεται όπως ακριβώς το απεικονίζει και η επιχείρηση στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Καβάλας. Τα ποσά αυτά καταχωρούνται με βάσει διεθνή πρότυπα, απάντησε ο υπεύθυνος οικονομικών του Δήμου».

Ο Άρης Βέρρος ανέφερε ότι την πραγματική κατάσταση του Δήμου την γνωρίζει μόνο η διοίκηση ενώ από την νέα θητεία θα μπορούν να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες όλοι οι Καβαλιώτες σχετικά με το πλεόνασμα.

Αν τελικά έχει ο Δήμος πλεόνασμα αυτό είναι θετικό, αλλά πως είναι δυνατόν να παρουσιάζει μια κατάσταση για την οποία συνεχώς η διοίκηση αναφέρει ότι δεν έχει πόρους να κάνει έργο, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών.

Ο Χρήστος Ποτόλιας ήθελε να μάθει για τα ποσά που πήρε ο Δήμος Καβάλας από την κεντρική διοίκηση για το 2017, αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία τα οποία θα τα προσκομίσουν σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι όλοι σας κρύβεται στο γεγονός ότι τα ασφυκτικά όρια του Κράτους στραγγαλίζει την αυτοδιοίκηση και έτσι τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και κάνει την ζωή των Καβαλιωτών μαύρη!

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν και ορκωτοί λογιστές και όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, «οι άνθρωποι γελάνε με αυτά που ακούνε ως ερωτήσεις από την αντιπολίτευση.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΝΑΚΑ ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα για το προσφυγικό, μέχρι το τελευταίο ευρώ!

Με 42 θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε χθες το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Από τα θέματα αυτά που είχαν ουσία ήταν η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην Πλατεία Καπνεργάτη και την γύρω περιοχή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου της ανάπλασής της, που είχε σταματήσει.

Αρχικά η κυρία Τσανάκα ανακοίνωσε ότι επισκέφθηκε τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την νομική οδό που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα τα οποία ξόδεψε ο Δήμος για τους πρόσφυγες τους οποίους περιέθαλψε επί ένα μήνα στο Εκθεσιακό Κέντρο Νέας Καρβάλης.

Η δήμαρχος προσκόμισε όλα τα έγγραφα και έλαβε την απάντηση ότι θα λάβει σε πρώτη φάση τις πρώτες 50.000 ευρώ (τα οποία αφορούν στις ζημιές που έγιναν στο Εκθεσιακό Κέντρο Νέας Καρβάλης) και την νέα χρονιά «θα δει» για τα υπόλοιπα χρήματα.

«Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα για το προσφυγικό, μέχρι το τελευταίο ευρώ!», ξεκαθάρισε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα