Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των κρίσιμων δημοσκοπήσεων που άρχισαν να διενεργούνται από χθες, το Μαξίμου επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα δίνει το στίγμα της επανεκκίνησης και της φυγής προς τα εμπρός.
Παρά το γεγονός ότι τα κρίσιμα προβλήματα στη διαχείριση των πυρκαγιών και της εφιαλτικής πανδημίας μαζί με το προσφυγικό παραμένουν προκαλώντας επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα τονώσει το κύρος του πρωθυπουργού και θα αλλάξει επικοινωνιακά την ατζέντα.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστεί το timing του ανασχηματισμού όλοι θεωρούν ότι είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων γιατί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει παραλύσει με τους μισούς υπουργούς να περιμένουν να απομακρυνθούν ή να αλλάξουν υπουργεία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στα κυβερνητικά εκείνα στελέχη που θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Αμετακίνητοι εμφανίζονται οι Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Σκρέκας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Λίνα Μενδώνη.
Στο Μαξίμου επιχειρούν δια της αναβαθμίσεως να απαλλαγούν από την παρουσία του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι διαρροές που εμφανίζουν τον Νίκο Δένδια να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα σε ζητήματα Εξωτερικών και Άμυνας.
Μια τέτοια αλλαγή αν βέβαια τη δεχθεί ο Νίκος Δένδιας παρουσιάζει ενδιαφέρον και ως προς το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο Νίκος Δένδιας λειτούργησε παρορμητικά με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι σχέσεις με χώρες όπως η Γερμανία.
Πρόκειται για την έντονη κριτική που είχε ασκήσει ο υπουργός Εξωτερικών στην Άνγκελα Μέρκελ τόσο για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, όσο και για τα παιχνίδια του Βερολίνου με τον Ερντογάν.
Το Μαξίμου επιδιώκει να τοποθετήσει στο ΥΠΕΞ ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορεί να βρει σημεία επικοινωνίας με την Τουρκία, η οποία έχει πλέον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο ενώ λόγω του προσφυγικού συνιστά διαρκή απειλή για την Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαρροές που εμφανίζουν τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Θεόδωρο Ρουσόπουλο να επιστρέφει στην κυβέρνηση.
Μετακινούμενος από το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο υπουργείο θα μετακινηθεί χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μείνει εκτός κυβέρνησης αν θεωρήσει ότι το υπουργείο που θα του προτείνουν τον υποβαθμίζει.
Μετακινούμενος εμφανίζεται και ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο ίδιος πιστεύει ότι θα αξιοποιηθεί σε άλλο υπουργείο γιατί στα γκάλοπ έχει μεγάλη δημοφιλία αλλά χωρίς να είναι τίποτα σίγουρο.
Εγκαταλείπει οριστικά το Μαξίμου ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος διεκδικεί υπουργείο.
Εξάλλου όλες οι αρμοδιότητές του στο Μαξίμου πέρασαν στον Άκη Σκέρτσο με αποτέλεσμα ο ρόλος του να είναι καθαρά διακοσμητικός.
Οι διαρροές εμφανίζουν ως μετακινούμενη από το υπουργείο Παιδείας τη Νίκη Κεραμέως παρά το γεγονός ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Στην Κεραμέως χρεώνουν το πολιτικό κόστος που προκάλεσε το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που άφησε εκτός πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους.
Από το υπουργείο Τουρισμού απομακρύνεται ο Χάρης Θεοχάρης.
Εκτός κυβέρνησης εμφανίζουν οι διαρροές από το Μαξίμου και τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, ενώ υπάρχουν θετικές φήμες για τον Μακάριο Λαζαρίδη.
Από την κυβέρνηση απομακρύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των υφυπουργών και τις θέσεις τους θα καταλάβουν βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.