«Άμεση οικονομική ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών του Παγγαίου»

Με αφορμή τις επιπτώσεις της πανδημίας και στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στα σταφύλια που φέτος δεν έχουν βρει αγοραστές και έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Καβάλας σε δύσκολη θέση συναντήσαμε τον γεωπόνο και πρώην χωρικό αντιπεριφέρειαρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο με τον οποίο συζητήσαμε για τα συγκεκριμένα προβλήματα.
κ. Μαρκόπουλε γίνεται μεγάλη συζήτηση για την επίδραση της πανδημίας στις επιχειρήσεις όπως και στον τουρισμό. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις επιπτώσεις της πανδημίας για τα γεωργικά προϊόντα και ειδικά για τα επιτραπέζια σταφύλια που παράγονται στον νομό μας καθώς έχει διαμορφωθεί μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση φέτος;
Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη ακόμη κι από τις 2 προηγούμενες ήδη δύσκολες χρονιές. Φέτος πολλοί αμπελώνες, με υψηλό κόστος παραγωγής, δεν συγκομίσθηκαν εξαιτίας είτε των καιρικών συνθηκών, όπου ο ΕΛΓΑ οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις, είτε των συνθηκών της περιορισμένης ζήτησης που διαμόρφωσε η πανδημία.
Υπάρχει η δυνατότητα όμως πέρα από τον ΕΛΓΑ να χορηγηθούν αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας;
Βεβαίως. Η ΕΕ έχει δώσει την δυνατότητα αυτή. Ήδη, μάλιστα στον νομό μας έχουν καταβληθεί αντίστοιχα ποσά ανά στρέμμα πχ στα σπαράγγια. Μάλιστα εδώ το κόστος καλλιέργειας και η σημειωθείσα ζημία είναι υψηλότερη οπότε λογικά υψηλή πρέπει να είναι και η ενίσχυση που θα καταβληθεί.
Εδώ, όμως, δεν υπάρχει ένα πάγιο πλαίσιο, π.χ. δεν υπάρχει ΕΛΓΑ «!» πως θα εξασφαλισθούν για να καταβληθούν αυτές οι ενισχύσεις, όπως τις είπατε;
Κοιτάξτε γνωρίζω ότι καταβάλλετε μία προσπάθεια τόσο από τον Υπουργό ΕΘΑ και τους βουλευτές του Ν. Καβάλας. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και ο Δήμος Παγγαίου, όπως και οι ιδιωτικοί φορείς, κυρίως οι εξαγωγείς δηλαδή. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουμε κι εμείς και ως πρόσωπα και ως περιφερειακή παράταξη. Μην ξεχνάτε ότι η παράταξή μας είναι η συνειδητή επιλογή των πολιτών τόσο της αμπελουργικής ζώνης, όσο και όλου του νομού. Αυτοί που ασκούν διοίκηση σήμερα δεν ψηφίσθηκαν στον Ν. Καβάλας απλά έγιναν διοίκηση αν και μειοψηφία λόγω των άλλων νομών. Στην προσπάθεια αυτή σημαντική είναι η απουσία της Περιφέρειας και της ΠΕ Καβάλας. Καθώς ένα Δελτίο Τύπου και μία φωτογραφία δεν αρκεί. Η ΠΕ Καβάλας και η Περιφέρεια συνολικά έπρεπε στην προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να παράσχουν στοιχεία και τεκμηρίωση αλλά εδώ δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.
Τελικά εκτιμάται ότι θα καταβληθεί ενίσχυση στους αμπελουργούς του Παγγαίου λόγω πανδημίας;
Εκτιμώ πως ναι. Στο τέλος θα το πετύχουμε παρά το έλλειμμα της οφειλόμενης παρέμβασης της ΠΕ Καβάλας. Επιπλέον όμως το ζήτημα είναι πως η ανικανότητα και το έλλειμμα ικανότητας της ΠΕ Καβάλας μπορεί να επιδράσει στο ύψος της ενίσχυσης. Άλλο είναι να καταβληθούν π.χ. 50€ ανά στρέμμα, άλλο 150€, 250 κι άλλο 300€. Εδώ για να καταλάβετε η ΠΕ Καβάλας θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει μία συγκριτική μελέτη για τα επιτραπέζια σταφύλια από όπου να προκύπτει το μέγεθος της ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία. Μην παραλείπετε ότι αυτό θα έπρεπε να λάβει χώρα και σε άλλες καλλιέργειες όπως στα κρασοστάφυλα καθώς λόγω πανδημίας δεν πουλήθηκαν τα περσινά κρασιά και έτσι η ζήτηση ήταν περιορισμένη. Ομοίως και στις βρώσιμες ελιές. πχ στις πράσινες ελιές τύπου Χαλκιδικής, «έφυγαν» οι ποσότητες αλλά οι τιμές έπαθαν καθίζηση. Ποια στοιχεία έχει να παρουσιάσει επ’ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ή ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και που τα υπέβαλλαν; Ομοίως θα μπορούσα να επεκταθώ στην Κτηνοτροφία κ.ο.κ.
κ. Μαρκόπουλε, τα έχετε συζητήσει αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Προφανώς αστειεύεστε! Η διοίκηση δεν τολμά να εισαγάγει τέτοια θέματα ουσίας στο ΠΣ για να μην αποκαλυφθεί η ανικανότητα των στελεχών της. Στο ΠΣ εισάγει μόνο τα θέματα τα οποία δεν μπορεί να αποφύγει εκ της νομοθεσίας και όλα αυτά έχουν έναν στενά τυπικό χαρακτήρα. Όλα τα άλλα τα αποφεύγει με κάθε τρόπο. Έτσι στο ΠΣ θέματα ουσίας συζητούνται μόνο όταν της επιβληθούν. Επιπλέον η διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε την ικανότητα ούτε να συστήσει την επιτροπή που ασχολούταν με την γεωργία, όπου σε τέτοιες περιπτώσεις γινόταν γόνιμες και χρήσιμες συζητήσεις. Δυστυχώς, όμως μόνο με τις φωτογραφίες, τα Δελτία Τύπου και το Facebook δεν παράγονται αποτελέσματα κι έτσι ζημιώνει ο νομός μας και οι παραγωγοί του.

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα