Άβολα μέτρα για έναν άβολο χειμώνα

Please select a featured image for your post

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη μάλλον άβολα είναι, εφόσον δεν αγγίζουν τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας τα οποία θα βιώσουν ως φαίνεται μια πολιτική φιλανθρωπίας και εξευτελισμού.

Μάλιστα σε έναν χειμώνα που πολλοί θα πουν το ψωμί – ψωμάκι και πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί αυτή η κρίση που βιώνουμε εδώ και μια δεκαετία δεν έχει τελειωμό.

Με μια πρώτη ανάγνωση στα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και δεν μπορούν στα παράθυρα να υποστηρίξουν με πάθος τα κυβερνητικά στελέχη, τα μικρά εισοδήματα, οι προσωπικές επιχειρήσεις, οι άνεργοι, οι εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και οι οφειλέτες με κόκκινα δάνεια όπως και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών δεν θα ωφεληθούν, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των κονδυλοφόρων να μας πείσουν για το αντίθετο.

Το άδικο μέτρο της εισφορά αλληλεγγύης, δεν είναι αύξηση μισθού, αλλά μια υποχρέωση την οποία έπρεπε να καταργήσει ο Τσίπρας και δεν τόλμησε να το κάνει γιατί ήθελε μαξιλάρια με δαντέλες.

Η παράταση για δύο μήνες στα επιδόματα ανεργίας ανάλογα με τον μήνα που έληξαν και εφόσον δεν έχουν παραταθεί στο παρελθόν, είναι ένα προσωρινό μέτρο.

Τα νέα κρατικά δάνεια με δυο επιπλέον γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι άλλο ένα βάρος στις μεσαίες επιχειρήσεις μια και οι μικρές θα είναι εκτός, την ώρα που ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κάνει την υπέρβαση και δίνει ενίσχυση χωρίς επιστροφή στις επιχειρήσεις της περιφέρερειάς του.

Το μέτρο που θα ισχύσει καταρχήν για το 2021, με την εισφορά αλληλεγγύης και η μονιμοποίηση του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξή τη υγειονομικής κρίσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας.

Ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ το χρόνο ένας άλλος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο.

Κι όλα αυτά από τον επόμενο χρόνο και για τέτοια μεγέθη!

Μειώνονται κατά τρεις μονάδες από 39,7% σε 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζόμενος με μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ, ενώ το όφελος της επιχείρησης θα φθάσει τα 301 ευρώ.

Επιδοτείται η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Το όφελος για πρόσληψη ενός ανέργου με μισθό 700 ευρώ θα είναι 2.821 ευρώ ετησίως και για τις δύο πλευρές.

Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.

Με τέτοια μέτρα η ανεργία δεν τιθασεύεται…

Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) που αφορούν το 11μηνο 2015-2016. Το πόσο αναμένεται να καταβληθεί εφάπαξ και αφού έχει παρακρατηθεί ο σχετικός φόρος.

Μια μεγάλη απάτη μια και ήταν υποχρέωση του Κράτους αυτή η κίνηση και στο τέλος οι συνταξιούχοι από τη μια θα τα πάρουν και από την άλλη θα τους πάρουν. Εδώ είμαστε!

Καταργείται σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ σε 26 ακριτικά νησιά. Το μέτρο ξεκινάει από το 2020.

Μιλάμε για νησιά σαν το Αγαθονήσι, τη Σαμοθράκη, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, τον Άη Στράτη και τα Κουφονήσια!

Δηλαδή αυτά τα νησιά πλήρωναν ΕΝΦΙΑ αντί να τους επιδοτούν που μένουν εκεί!

Αυτό δεν είναι μέτρο ανακούφισης και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί και από τους προηγούμενους!

Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, σε μια εποχή που ο τουρισμός πήγε κατά διαβόλου, τα μαγαζιά κλείνουν στις 12 και ο κόσμος δεν είναι σε φάση ούτε να πιεί, ούτε και να ξοδέψει!

Αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή οφειλών από τους πληγέντες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έληγαν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου παρατείνονται μέχρι τον επόμενο Απρίλιο.

Αυτό θα το έκανε κάθε κυβέρνηση και μέχρι σήμερα το έχουμε δει να εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή που είχε χτυπηθεί από καιρικά φαινόμενα και είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Εξαιρούνται αυτοί που ήδη έχουν λάβει την δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Για παράδειγμα αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση.

Επισης μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Η ανεργία φουντώνει και με 400 ευρώ κανείς δεν μπορεί να σωθεί αν τα πάρει άλλους δύο μήνες. Είναι μια παράταση που ουσιαστικά εξευτελίζει τον άνεργο που αν δούλευε σε μια τουριστική επιχείρηση και είχε κάνει το κουμάντο του, θα δικαιούτο για όλο τον χειμώνα επίδομα ανεργίας!

Όσο για την αναστολή μέχρι το τέλος το 2020 για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, το μέτρο αυτό μόνο υποστηρικτικό δεν είναι μια και ουσιαστικά παρατείνεται η αγωνία τους και η φτώχεια τους…

Κρίμα μια και περιμέναμε κάτι πιο ουσιαστικό και βολικό σε έναν άβολο χειμώνα που έρχεται!

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα

Εβδόμη Ημέρα