«Φωνάζετε δεν φωνάζετε εγώ θα προχωρήσω τις αυξήσεις…»! είπε ο Θόδωρος Μουριάδης

ΕΚΑΝΑΝ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ – ΕΚΤΟΣ Ο ΜΠΟΖΟΥΔΗΣ

  • Ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας και άπλωσαν πανώ αγανακτισμένοι πολίτες, καταγγέλλοντας τις αυξήσεις Μουριάδη. Πήρε πίσω τις αυξήσεις στο τέλος πάρκινγκ της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας. «Δεν θα ξανασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση», είπε ο δήμαρχος

Ξεκινώντας την συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Βασίλης Λεμονίδης ανέφερε ότι έγινε λάθος στον διορισμό του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ και δεν κατάλαβαν καλά τα λεγόμενα του δημάρχου, με αποτέλεσμα να χάνετε το όνομα του Σωκράτη Μποζούδη από την σύνθεσή του.

Στα προ ημερησίας θέματα ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης αναφέρθηκε σε πτώση γυναίκας στα Κοιμητήρια της Καβάλας σε τάφο ανοιχτό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με σπασμένα πόδια.

Ο δήμαρχος είπε ότι το γνωρίζει το περιστατικό και ότι ο σύζυγος της εν λόγω παθούσης δεν θέλει να στραφεί κατά του δήμου Καβάλας… πράγμα που το θεώρησε θετικό.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι Άρης Βέρρος και Νίκος Ξανθόπουλος.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τα θέματα που αφορούσαν τα δημοτικά τέλη. Το ίδιο ζήτησε και η Αναστασία Ιωσηφίδου.

Στην αίθουσα πολίτες άπλωσαν πανώ διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις, πράγμα που ενόχλησε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Μαμτσαδέλη!

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης τόνισε ότι η καθαριότητα είναι ανταποδοτική και υπήρχε μια εξαίρεση τα προηγούμενα χρόνια όπου μπορούσε ο δήμος να καλύψει τις δαπάνες που υστερούσαν με τα Τακτικά έσοδα.

Με βάση την ανταπόδοση των τελών και επειδή ο δήμος δεν πρόκειται να δώσει χρήματα από τα ανταποδοτικά και επειδή η Καθαριότητα πρέπει να γίνεται σωστά και αποτελεσματικά σε έναν τουριστικό δήμο όπως η Καβάλα, πρέπει να πάρει ο Δήμος Καβάλας ιδιώτη επιχειρηματία να συμμετέχει στην αποκομιδή απορριμμάτων, να καθαρίζει τα πεζοδρόμια, να κατεβάζει τα πανώ που κρεμάνε, και επειδή πρέπει να πλένουμε τους κάδους σε τακτά χρονικά διαστήματα, πέραν της λειτουργίας του καφέ κάδου, θα χρειαστεί περισσότερο προσωπικό.

Παράλληλα έχει ο Δήμος να πληρώσει το Τέλος Ταφής και επειδή αυξάνονται οι μισθοί των υπαλλήλων, πέραν της ανανέωσης του στόλου απορριμματοφόρων, πρέπει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη.

Δεν θα είμαι ευχάριστος ως δήμαρχος και πρέπει να εξασφαλίσω στους δημότες ποιότητα ζωής και επειδή προέρχομαι από οικογένεια που δύσκολα τα έβγαζε τα προς το ζειν, θα γίνει αύξηση των ανταποδοτικών.

Εκείνη την ώρα ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας και ο δήμαρχος είπε «φωνάζετε δεν φωνάζετε εγώ θα προχωρήσω (αυξήσεις)…»!

Τραγική η εικόνα των αντιδημάρχων

Ο Γιάννης Προμούσας μίλησε την ξύλινη γλώσσα των αριθμών σε ρυθμό πολυβόλου αραδιάζοντας νούμερα με την ανάλυση των εσόδων και εξόδων, όπως και για την πρόβλεψη για το 2024, με αποτέλεσμα να ζητά την αύξηση των δημοτικών τελών και τελών φωτισμού!

Τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κυριάκος Σταυρίδης που υποσχέθηκε καλύτερη καθαριότητα, πλήρη λειτουργία του καφέ κάδου που θα ρίξει το τέλος ταφής.

Ζήτησε παραπάνω προσωπικό, παραπάνω μηχανήματα, παραπάνω οδοκαθαριστές, συνεργεία να κόβουν χόρτα, συνεργεία για πλύσιμο κάδων, υπαλλήλους να κόβουν πρόστιμα, τηλεφωνητές κ.α. και φυσικά παρουσίασε μια υπηρεσία η οποία είναι ….ξεγραμμένη!

Φέρνετε από την πίσω πόρτα την Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης. Ο πρόεδρος ανέφερε την κακή κατάσταση της αγοράς με μια πολυετή κρίση, όπως και νοικοκυριά που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Δεχόμαστε πιέσεις και κλειστά καταστήματα υπάρχουν παντού, ακόμη και στο κέντρο της Καβάλας.

Η αντίθεσή μας είπε είναι ότι τα μέτρα είναι οριζόντια, που είναι η δίκαια μέτρηση των τετραγωνικών. Αγωνιστήκαμε να φύγει από τη ζωή μας η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και εσείς την ξαναφέρνετε.

Μια γιαγιά που πετάει μια σακούλα την βδομάδα και επειδή έχει μεγάλο σπίτι καλείται να πληρώσει υπέρογκα τέλη καθαριότητας.

Ζητάμε είπε ο κύριος Κελγιώργης να καταψηφιστεί η αύξηση των τελών ή να αναπροσαρμοστεί και να εξαντλήσετε την αγωνιστικότητά σας στο να ζητάτε τους ΚΑΠ από την Κυβέρνηση.

Ρόδινα μας τα παρουσιάζατε τα πράγματα στην Καθαριότητα προεκλογικά και έρχεστε σήμερα με αυξήσεις… Τώρα το καταλάβατε ότι δεν βγαίνει;

Τουρισμό δεν έχει το Παγγαίο και ο Νέστος; Δεν έχει η Θάσος. Γιατί αυτοί δεν αυξάνουν τα τέλη τους και καταδικάζετε την Καβάλα σε αύξηση του κόστους στα τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις.

Αγαπούμε την πόλη μας είπε ο κύριος Κελγιώργης, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς από την δημοτική αρχή. Και κατέθεσε το ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Τον λόγο πήρε εκπρόσωπος των Σωματείων Οικοδόμων και Εργαζομένων στην Εστίαση, καταγγέλλοντας την διοίκηση του δήμου Καβάλας, μιλώντας σκληρή γλώσσα και ζήτησε μειώσεις και όχι τις αυξήσεις που φέρνετε…

Ζητάτε από τους δημότες να πληρώσουν την τουριστική εικόνα από την οποία κερδίζουν οι ξενοδόχοι; Να πάτε να τα πάρετε από αυτούς ή από το Κράτος, είπε.

Εμείς ως πολίτες ζητάμε μείωση!

Απαντώντας ο δήμαρχος Θ. Μουριάδης είπε ότι το Κράτος δεν μας δίνει χρήματα και μας παρακρατά και το τέλος ταφής από τους ΚΑΠ, θα ενώσουν τις ΔΕΥΑ και θα μας παρακρατήσουν τις οφειλές τους… είναι μονόδρομος οι αυξήσεις!

«Δεν θα ξανασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση (της υποχρηματοδότησης των δήμων)», είπε ο δήμαρχος Καβάλας.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλίππων Ευγενία Φιλόσογλου, ανέφερε ότι συμφωνεί με τα όσα είπε ο Γιάννης Κελγιώργης και όσον αφορά τα καταστήματα των Φιλίππων δεν είναι απλά οριζόντια τα μέτρα, μια και στα καταστήματά μας θα πληρώσουν αύξηση 150%!

Θα κλείσουν τα μαγαζιά μας, δεν αντέχουμε άλλο είπε η κυρία Φιλόσογλου και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να ξανασυζητηθεί.

Ο Γιώργος Βαφείδης που ήταν και υποψήφιος με τον Θόδωρο Μουριάδη, ως εκπρόσωπος των  καφεζυθοπωλών και των καταστημάτων εστίασης, ανέφερε ότι θεωρεί το μέτρο των αυξήσεων άδικο και ζήτησε διαβούλευση πριν πάει για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπογράμμισε ότι το ΔΣ έχει πολλούς επαγγελματίες και αυτό είναι θετικό, ενώ στηλίτευσε το ότι πάρθηκαν αποφάσεις χωρίς να ερωτηθούν τα καταστήματα εστίασης.

Τον λόγο πήρε ο Άρης Βέρρος ως πολίτης και μέλος των κατοίκων στο ύψωμα Βασιλάκη, δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης, λέγοντας ότι η Καθαριότητα στην περιοχή είναι υποβαθμισμένος και οι υπηρεσίες δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αν και οι υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές.

Στην περιοχή Βασιλάκη, αν και πληρώνουμε τα ίδια τέλη με τους υπόλοιπους Καβαλιώτες, έχουμε σε όλη την περιοχή 4 κάδους πράσινους για τα σύμμεικτα, χωρίς κάδο για ανακύκλωση, δεν υπάρχουν οδοκαθαριστές, δεν υπάρχει υπηρεσία πρασίνου, δεν γίνεται αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών. Κι όλα αυτά γίνονται για χρόνια…

Και το καλύτερο δεν πετάμε σκουπίδια μια και κάνουμε μόνοι μας κομποστοποίηση με τους κάδους που μας προμήθευσε ο πρώην υπερνομάρχης Κώστας Τάτσης!

Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πρέπει να μειωθούν τα τέλη καθαρότητας… κι όχι να αυξηθούν! Ζητάμε ειδικό συντελεστή όμοιο με αυτό που ισχύει στην ΔΕ Φιλίππων.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου ρώτησε για τους ειδικούς συντελεστές και η εισήγηση λέει ότι εφαρμόζεται άμεσα και όχι σε τέσσερις μήνες που είπε ο κύριος δήμαρχος απαντώντας στην Ευγενία Φιλόσογλου ότι οι αυξήσεις δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει! 

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα