Για μια ακόμη φορά η παράταξη Τσανάκα παίζει με τις λέξεις! Απάντηση Μουριάδη: «Η δημοκρατική ευαισθησία της νέας διοίκησης του δήμου Καβάλας, ωστόσο, δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία»

Η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η παράταξη της κυρίας Δήμητρας Τσανάκα πραγματικά εγείρει πολλά ερωτηματικά μια και θα περίμενε κανείς ότι η πρώην δήμαρχος Καβάλας θα επέλεγε μια ήπια στάση απέναντι στην νέα δημοτική αρχή μια και η ίδια στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επαίνεσε δημόσια το έργο του νέου αντιδημάρχου Καθαριότητας κυρίου Σταυρίδη.

Φαίνεται κάποιοι εκ των έσωθεν της παράταξής της δεν συμφώνησαν με αυτή την γραμμή και έτσι εντελώς ξαφνικά σε ανακοίνωσή της η κυρία Τσανάκα σε αποστροφή των ανακοινωθέντων της την Κυριακή αναφέρει ότι: «Η δημοτική μας παράταξη αναρωτιέται ποιοι είναι οι λόγοι που η σημερινή διοίκηση του δήμου δείχνει αδικαιολόγητη βιασύνη και υπέρμετρη σπουδή να διορίσει η ίδια αμέσως τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, οδηγώντας το προεδρείο σε αντικανονικές πράξεις και παραλείψεις που θέτουν τουλάχιστον εν αμφιβόλω τη νομιμότητα των αποφάσεων του σώματος, καθώς στη προηγούμενη συνεδρίαση ήταν σαφέστατη η λήψη απόφασης για την αναβολή του συγκεκριμένου θέματος έως την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτή την βιασύνη και ποια προεκλογικά γραμμάτια προσπαθεί να εξαργυρώσει η σημερινή δημοτική αρχή;

Όποιες και να είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά σας ενημερώνουμε ότι στο μέλλον δεν θα δεχθούμε άλλα περιστατικά που γελοιοποιούν το σώμα και προσβάλλουν τα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων».

Η φράση την οποία χρησιμοποιεί σηκώνει πολύ κουβέντα και δεν είναι άλλη από την αποστροφή ερωτήματός της που αναφέρει «Ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτή την βιασύνη και ποια προεκλογικά γραμμάτια προσπαθεί να εξαργυρώσει η σημερινή δημοτική αρχή;».

Μιλάει για απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου

Στο ξεκίνημα της επιστολής της – ανακοίνωση μια και δόθηκε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για τον Δήμο» αναφέρει: «η δημοτική παράταξη «Ανάσα για τον Δήμο» εκφράζει την ανησυχία της και ταυτόχρονα την διαμαρτυρία της για τα συνεχόμενα περιστατικά δυσλειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που οφείλονται αποκλειστικά σε ελλείψεις και παραλείψεις της σημερινής δημοτικής αρχής και οδηγούν μαθηματικά στην πλήρη απαξίωση του θεσμού και του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου.

Ήδη στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις σας επισημάναμε τα λάθη τόσο στη διαδικασία επιλογής προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και μελών επιτροπών που είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας όσο και στην εισαγωγή θεμάτων που δεν ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και τα οποία μετά την παρέμβαση μας αποσύρατε.

Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου του δήμου μας, τα οποία πιστεύαμε ότι θα σας κινητοποιήσουν προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, πριν ακόμη υπάρξει η τρίτη συνεδρίαση του σώματος από την ημέρα της αλλαγής της διοίκησης, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο αποτελεί σαφέστατη παράβαση των κανόνων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Αναφερόμαστε στην αναβολή της 21ης και 22ης συνεδρίασης, η οποία γίνεται με αιτιολογία την μη έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα του δήμου! Όμως σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού η αναβολή είναι δυνατή όταν «υφίστανται λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης».

Ρωτάμε λοιπόν:

Ποιοι είναι οι λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επέτρεπαν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί την Πέμπτη που αποστάλθηκε η πρόσκληση και οι οποίοι παρουσιάστηκαν την επόμενη ημέρα που αποφασίστηκε η αναβολή; Πάντως σίγουρα όχι η έλλειψη διευκρινιστικής εγκυκλίου! Επομένως, τι αποκρύπτεται πίσω από την αναβολή αυτή;

Γιατί αναβάλλεται η 21η συνεδρίαση του σώματος που καμία σχέση ή συνάφεια δεν έχει με την εκλογή διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα;

Γιατί αναβάλλεται όλη η 22η συνεδρίαση και δεν επιλέξατε , εφόσον μέχρι τη Δευτέρα που θα συνεδριάζαμε δεν σας είχε αποσταλεί η εγκύκλιος, απλά να αποσύρετε το συγκεκριμένο θέμα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

Χθες με δική του ανακοίνωση απαντά ο επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος» και δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, με μια επίσης σκληρή ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει η επιστολή Τσανάκα «επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Αναφέρει ο κύριος Μουριάδης: «Η επικοινωνιακού χαρακτήρα επίθεση που επιχειρεί εναντίον του θεσμού του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική παράταξη «ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ», δεν συνάδει με τις κορώνες συναίνεσης που φρόντισε να «εκτοξεύσει» στην πρώτη συνεδρίαση του σώματος η τέως δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Είναι απολύτως βέβαιο, επίσης, ότι η καταχρηστική επίκληση φαινομένων δυσλειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, πέρα από θυμηδία, προκαλεί και την έγερση σοβαρών ερωτημάτων για το αν έγινε αντιληπτό από την εν λόγω παράταξη το περιεχόμενο της κοινής απόφασης στη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2019, περί αναβολής της συζήτησης που αφορά την εκλογή νέων διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα του δήμου και κατά πόσο οι ενστάσεις ορισμένων μελών της έχουν κυριολεκτική ισχύ ή εν τέλει δημοσιοποιήθηκαν για να επισημανθούν οι προστριβές που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η απόφαση να αναβληθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, κρίθηκε σκόπιμη μέχρις ότου κοινοποιηθεί στους ΟΤΑ η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αντανακλά και την πρόθεση του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, να σεβαστεί τους όποιους προβληματισμούς των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για το σύννομο της διαδικασίας.

Η δημοκρατική ευαισθησία της νέας διοίκησης του δήμου Καβάλας, ωστόσο, δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.

Είναι απότοκος της αντίληψης που διακατέχει την παράταξη μας για την ομαλή μετάβαση από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης των υποθέσεων του δήμου, στην εποχή του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ημών και των συναινετικών αποφάσεων για την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του.

Τέλος, συνιστά τουλάχιστον πρόκληση ο ισχυρισμός ότι με την αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εξαργυρώνονται από την πλευρά μας συγκεκριμένα προεκλογικά γραμμάτια. Κάποιοι δημιουργούν την αίσθηση ότι μονίμως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η περίοδος των ανοιχτών λογαριασμών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Η συνέχεια σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, υποθέτουμε!

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα