ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ; Περίεργο που οι Κινέζοι παρέκαμψαν την Καβάλα…

Μπορεί ο Θεόδωρος Μουριάδης να ελπίζει στα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έχει πολλά και μεγάλα σχέδια για την Καβάλα, αλλά με λύπη μας και διαβάζοντας τις επενδύσεις για τις οποίες πρόσφατα έδειξαν ενδιαφέρον οι Κινέζοι, διαπιστώνουμε ότι …παρέκαμψαν την Καβάλα.

Και το περίεργο είναι ότι ένας από τους κομβικούς συμβούλους Ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων είναι ένας Καβαλιώτης ο κύριος Κώστας Φραγκογιάννης!

Γνωρίζουμε καλά ότι ένας από τους βασικούς λόγους της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα ήταν προώθηση των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η εξέταση του διαθέσιμου «χώρου» που αφήνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για επερχόμενα deals, μιας και το κυβερνών κόμμα έχει σηκώσει ψηλά την «παντιέρα» των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε, είναι σαφές πως η κινεζική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να συνεχίσει να απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό για εκείνους δίαυλο παρά τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας.

Γι’ αυτό, ανοιχτή πρόσκληση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν την παρουσία τους σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί το μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας που υπεγράφη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, από ελληνικής πλευράς προτείνεται η είσοδος των κινεζικών επιχειρήσεων στα ΕΛΠΕ, στη ΔΕΠΑ, στον ΑΔΜΗΕ, στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης καθώς και σε μια σειρά αιολικών πάρκων. Έμφαση επίσης, πέραν του λιμανιού του Πειραιά, δίνεται και στα έργα διαχείρισης απορριμάτων στην Αχαΐα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Ρόδο.

Την ίδια ώρα, με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων που θα έχουν απαραιτήτως κινεζικό ενδιαφέρον θα ασχοληθούν οι δύο κινεζικές τράπεζες, Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα.

Η μόνη στόχευση των Κινέζων στην περιοχή μας εδράζεται στα Αιολικά έργα στη Θράκη.

Στον κατάλογο με τα ενδιαφέροντά τους, δεν βλέπουμε κάτι άλλο που να τους συνδέει με την Καβάλα και αυτό πραγματικά μας ανησυχεί!

Επικοινωνία

Ε: evdomimera[@]gmail.com

Δ. : ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22

ΤΗΛ. : 2510222141

ΚΙΝ : 6948367220

 

 

Καθημερινή επικαιρότητα και ενημέρωση
Τα πάντα για την Καβάλα
Εφημερίδα 7η ΜΕΡΑ

 

Ενημερωτικη Λιστα

Εβδόμη Ημέρα