ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Σωματείο καταγγέλλει ότι επιχειρήσεις της Καβάλας κρύβουν ….κρούσματα κορωνοϊού

Μια ανακοίνωση από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, αναφέρει ότι έχει δεχθεί καταγγελίες για ύπαρξη κρουσμάτων «σε πολλούς εργασιακούς χώρους, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να τα κρατήσουν κρυφά για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν το τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό…»

Αν ισχύει αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί μια και είναι πολύ σοβαρό για τη δημόσια υγεία της Καβάλας, η οποία είχε δεχθεί πλήγματα από κρούσματα που βρέθηκαν σε έναν υπάλληλο σούπερ μάρκετ ο οποίος και τελικά κατέληξε, αλλά και στη γνωστή εταιρεία επεξεργασίας κρέατος ή μπορεί και αλλού.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας αναφέρει τα εξής: «Καθημερινά στο σωματείο φτάνουν καταγγελίες για ύπαρξη κρουσμάτων σε πολλούς εργασιακούς χώρους, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να τα κρατήσουν κρυφά για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν το τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται “λάστιχο.

Η κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς αντί να μας κουνάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ το δάχτυλο περί “ατομικής ευθύνης”, την οποία έχουμε αναλάβει με το παραπάνω, καλό θα ήταν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Αλήθεια τι μέτρα έχουν πάρει για την προστασία των εργαζομένων μέσα στους εργασιακούς χώρους και πιο συγκεκριμένα τι προβλέπουν τα υγειονομικά τους πρωτόκολλα σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος μέσα σε αυτούς;

Το σωματείο δεν μένει με τα χέρια σταυρωμένα, θα συνεχίσει, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, να αποκαλύπτει, να παρεμβαίνει και να διεκδικεί, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του και απροστάτευτος.

Ένα είναι σίγουρο, ο μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι το δυνάμωμα του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας. Να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:

Δωρεάν – επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
Άμεση ενημέρωση όλων των εργαζόμενων σε κάθε κατάστημα που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας, μέτρα ατομικής προστασίας.
Τακτική απολύμανση όλων των χώρων, των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων.
Καμία δυσμενής αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζόμενων.
Καμία απόλυση.
Ενίσχυση με προσωπικό των ΜΜΜ και αύξηση των δρομολογίων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας υγείας.
Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!

`Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ όλο το διάστημα της πανδημίας ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και για τους εργαζόμενους έχουν φιλοδωρήματα, άθλια επιδόματα που και αυτά τα δίνουν μετά από μήνες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Εργοδοσία και κυβέρνηση προετοιμάζουν ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Δύο μέτρα και δυο σταθμά για το βαρύ χειμώνα που έρχεται!

Η πανδημία άνοιξε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τη χορτάσει, την ίδια ώρα που γενικεύεται και η επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι, στο όνομα της πανδημίας».

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα