Δια-κριτικα 2

@ Έμαθα ότι προχθές στο κοινοτικό συμβούλιο των Κρηνίδων με 4 ψήφους υπέρ και μια κατά πέρασε η πρόταση για την δημιουργία αγάλματος του Αντών Τσαούς και της τοποθέτησης του σε πλατεία των Κρηνίδων. Δεν γνωρίζω πως τους ήρθε τους κοινοτικούς συμβούλους των Κρηνίδων να θέλουν ένα τέτοιο άγαλμα όμως για να το φέρνουν στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση προφανώς σοβαρολογούν. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την δήμαρχο που δεν γνωρίζω αλλά θα την μάθω την θέση της αν στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο συζητηθεί το θέμα και θα σας την μεταφέρω..

@ Ποιος όμως ήτανε ο Αντών Τσαούς; Σύμφωνα με τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία που συνέλεξα «ο Αντώνης Φωστερίδης, ή όπως είναι γνωστότερος Αντών Τσαούς (1912-1979), ήταν Πόντιος αντικομμουνιστής οπλαρχηγός των Έθνικιστικών Ανταρτικών Ομάδων και πολέμιος του ΈΛΑΣ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Έλλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταπολεμικά διετέλεσε βουλευτής Δράμας με τον Έλληνικό Συναγερμό. Γεννήθηκε στο χωριό Έρουκλί στη Μπάφρα του Πόντου και ήταν αγροφύλακας στις Κρηνίδες Καβάλας. Ο πατέρας του, Κυριάκος, το διάστημα 1918-1922 ήταν αντάρτης στον Πόντο. Το παρωνύμιο “Τσαούς” το απέκτησε στον στρατό όπου υπηρέτησε ως λοχίας. Μετά τη Γερμανική εισβολή στην Έλλάδα το 1941, η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Θράκη βρίσκονταν στη βουλγαρική ζώνη ελέγχου. Ο Αντώνης Φωστερίδης, καταδιωκόμενος από τις βουλγαρικές αρχές για το φόνο της γυναίκας του, ανέβηκε στο βουνό το φθινόπωρο του 1942 και σύντομα αναγνωρίστηκε ως αρχηγός ολιγομελούς ομάδας (15-17 ανδρών), αποτελούμενης από συγχωριανούς του. Η επιβίωσή της εξαρτώταν από τα χωριά της περιοχής των Κρηνίδων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για αντιστασιακή δράση αυτής της ομάδας εντός του 1943. Με συναντήσεις με άλλους εθνικιστές οπλαρχηγούς πέτυχε τον Οκτώβριο του 1943 συμφωνία για κοινή δράση με άλλες μικρές ανεξάρτητες ομάδες ώστε να αντέξουν την πίεση του ΈΛΑΣ, διατηρώντας την ανεξαρτησία τους υπό την αρχηγία του».

@ Καταλαβαίνει κανείς αν έρθει ένα τέτοιο αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο τι έχει να γίνει. Προφανώς κάποιοι θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την δήμαρχο η απόφαση της οποίας θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση αναλόγως. Η δήμαρχος έχει υποχρέωση να ακούσει το αίτημα της δημοτικής κοινότητας των Κρηνίδων και να το παραπέμψει στην επιτροπή που αποφασίζει για τα αγάλματα που πρέπει να γίνουν και που πρέπει να τοποθετηθούν. Μέχρι λοιπόν να έχει την σχετικά γνωμοδότηση της επιτροπής το θέμα θα παραμένει ανοιχτό.

@ Ένα άλλο θέμα που έχει γίνει βρόγχος στον λαιμό των εμπόρων και επιτέλους κάτι πρέπει να κάνει η δημοτική αστυνομία είναι το παραεμπόριο. Δεν μπορεί ο δήμος μόνο να εισπράττει από τους επαγγελματίες που κάνουν χρήση των πεζοδρόμιο και για τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων τους πρέπει να κυνηγήσει το παρεμπόριο για να έχουν και οι επαγγελματίες την δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο.

@ Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης όπως χθες μου είπε θα προκαλέσει για ακόμη μια φορά σύσκεψη φορέων ώστε να τους ενημερώσει και αν δεν λυθεί το πρόβλημα τότε θα προχωρήσει μαζί με τους συναδέλφους του σε άλλες λύσεις.

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα