Θα μένουν αμανάτι οι ασθενείς στο Νοσοκομείο;

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τάσο Καρασαββόγλου δημιουργήθηκε από την επ’ αόριστον αποχή από τις δευτερογενείς μεταφορές στην οποία προχώρησαν από χθες Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Καβάλας, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ.

Με άλλα λόγια όσοι ασθενείς του Νοσοκομείου Καβάλας παίρνουν εξιτήριο, κάνουν επανεξετάσεις και πρέπει να μεταφερθούν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα σπίτια τους ή σε ιδρύματα, αυτό δεν θα γίνεται από το ΕΚΑΒ και ένας Θεός ξέρει πως θα πραγματοποιούνται.

Βέβαια όλοι θυμούνται ότι είχε γίνει μια προσπάθεια να προσληφθεί οδηγός μέσω ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο για να κάνει τέτοιες μεταφορές και κανείς δεν ξέρει που κατέληξε αυτή η κίνηση μια και είχε δημιουργηθεί θέμα με το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομενών ΕΚΑΒ Καβάλας Κώστας Τσιτσιλικάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «προσπαθούμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, πιέζουμε τον διοικητή του νοσοκομείου να ασχοληθεί με το θέμα και να προσλάβει επικουρικό προσωπικό. Από το καλοκαίρι του 2018 είχε βγάλει μια απόφαση ο κ. Πολάκης, οποίος επέτρεψε στα νοσοκομεία με συμβάσεις έργου, να μπορούν να πάρουν προσωπικό για κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου. Το προτείναμε αλλά κωφεύει, θεωρεί ότι η δουλειά αυτή είναι του Ε.Κ.Α.Β. Μέχρι να βρεθεί λύση εμείς θα βρισκόμαστε σε επ’ αόριστο αποχή από τις δευτερογενείς μεταφορές».

Ο κύριος Τσιτσιλικάκης, ανέφερε ακόμη ότι: «ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας, απ’ όσο γνωρίζω, έχει πάρει προσωπικό κι απασχολείται ένα ασθενοφόρο από το Ε.Κ.Α.Β. Γίνεται ουσιαστικά παραχώρηση, αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν ασθενοφόρα. Θα μπορούσαμε λοιπόν, αν το νοσοκομείο έβρισκε προσωπικό, να δώσουμε ένα ασθενοφόρο για να εκτελέσει αυτές τις υπηρεσίες πρωί και απόγευμα και εκτός σαββατοκύριακων. Δεν μπορεί οι πολίτες να περιμένουν από το Ε.Κ.Α.Β. να εξυπηρετήσει τα επείγοντα περιστατικά πρώτα και μετά έρθει η σειρά τους. Ιδίως τώρα που θα αρχίσει να αυξάνεται η δουλειά μας, θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Ή θα μας δώσουν περισσότερο προσωπικό, κάτι που είναι δύσκολο, ή το νοσοκομείο θα πάρει 3 – 4 άτομα με συμβάσεις για να εξυπηρετεί τα δικά του περιστατικά».

Η τραγική κατάσταση με τους οδηγούς ασθενοφόρων που υπάρχει και στα Κέντρα Υγείας Παγγαίου, Χρυσούπολης και Θάσου αφαιρεί ένα ακόμη αβαντάζ να μπορούν να κάνουν τις δευτερογενείς διακομιδές με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να αναγκάζονται να τους μεταφέρουν με ΙΧ αυτοκίνητα, με ταξί ή με όποιο άλλο πρόσφορο μεταφορικό μέσον βρουν για να μην μένουν αμανάτι στο Νοσοκομείο Καβάλας που αντί να αναβαθμίζεται, υποβαθμίζεται σε όλες τους τις υπηρεσίες ακόμη και στην ανθρώπινη υποχρέωση να μεταφέρει ασθενείς με προβλήματα μετακίνησής τους στο σπίτι τους!

Όσο για το πολύπαθο ΕΚΑΒ Καβάλας, αυτό παραμένει με 3 ασθενοφόρα το πρωί, 3 το απόγευμα και 2 το βράδυ, ενώ οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει. Και να φανταστεί κανείς ότι έχουν να καλύψουν με ένα τηλεφωνικό κέντρο σε Καβάλα και Δράμα!

Η κατάσταση είναι δραματική και μπορεί κανείς να υποθέσει τι θα συμβεί το καλοκαίρι που ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω τουρισμού και το έργο του ΕΚΑΒ Καβάλας γίνεται ολοένα και αυξανόμενο, με αποτέλεσμα να έχουμε δυσεπίλυτα προβλήματα ακόμη και σε πρωτογενείς μεταφορές ασθενών, τραυματιών κ.λ.π.

Δ: ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 22 - ΚΑΒΑΛΑ - Τ.Κ: 65302 / ΔΘ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΝΤΗ / ΑΦΜ : 800828862 ΔΟΥ: ΚΑΒΑΛΑΣ / ΤΗΛ: 2510 222141 / Εmail: evdomimera@gmail.com

Εβδόμη Ημέρα